Facebook noscript imageSkogkär: Farmanbar far med osanning i vanlig ordning
Mats Skogkär
Ledare
Skogkär: Farmanbar far med osanning i vanlig ordning
Energiminister Khashayar Farmanbar (S) och finansminister Mikael Damberg (S) på onsdagens pressträff. Foto: Henrik Montgomery/TT
Energiminister Khashayar Farmanbar (S) och finansminister Mikael Damberg (S) på onsdagens pressträff. Foto: Henrik Montgomery/TT

På energiminister Khashayar Farmanbars (S) tillställningar är sanningen en sällsynt gäst. Ju mer energikrisen förvärras desto vildare slingrar sig Farmanbar.

Farmanbar fabulerar. Ett annat, mindre inlindat sätt att säga det är att energiminister Khashayar Farmanbar (S) ljuger som en häst travar.

I onsdags stod Farmanbar på ett pressmöte tillsammans med finansminister Mikael Damberg (S) och påstod att kärnkraftsreaktorerna Ringhals 1 och 2 lades ner för sex år sedan.

“Ringhals 1 och 2 lades ner av sina ägare för att det helt enkelt inte var lönsamt. För sex år sedan. Fem år av de sex åren har vi haft exceptionellt låga priser. Augusti förra året ökade priserna”, påstod Farmanbar.

Sex år sedan, det var 2016. Beslutet att stänga de båda reaktorerna togs 2015. Men Ringhals 2 togs ur drift först den 30 december 2019, för mindre än tre år sedan. Ringhals 1 stängdes ner den 31 december 2020, för mindre än två år sedan.

Farmanbar låtsas att allt började med att Putin inledde ett energikrig mot Europa för ett år sedan, nästan ett halvår före den ryska invasionen av Ukraina. Men tvärtemot vad Farmanbar påstår märktes effekterna av stängningen tämligen omgående. Prisskillnaderna mellan elprisområde 3 och 4 i mellersta och södra Sverige, och elprisområde 1 och 2 i norr, började öka under 2020.

År 2018 och 2019 var det i princip ingen skillnad på spotpriserna i de olika elområdena på elbörsen Nord Pool. 2020, när Ringhals 2 var ute ur leken, var spotpriset i elområde 3 däremot 50 procent högre än i de båda nordligaste elområdena och spotpriset i elområde 4 var 75 procent högre.

År 2021, när även Ringhals 1 tagits ur drift, var elpriset i prisområde 4 ungefär dubbelt så högt som i elområde 1 och 2. Hittills i år ligger snittpriset i elområde 4 ungefär 500 procent högre än i elområde 1.

Med bättre överföringskapacitet och Ringhals 1 och 2 fortfarande i drift hade elpriserna i elområde 3 och 4 kunnat vara 46 respektive 32 procent lägre förra hösten, enligt en rapport från Energiforsk.

Hösten 2015 beslutade huvudägaren Eon att avveckla de två reaktorerna Oskarshamn 1 och 2. Tvåan omedelbart och ettan 2017. Skälet var enligt Eon låga elpriser i kombination med effektskatten på kärnkraft. Varningar från Svenska Kraftnät 2015 om att stängningarna av Oskarshamn 1 och 2 samt Ringhals 1 och 2 ”markant skulle öka risken för effektbrist i södra Sverige ” ignorerades av den rödgröna regeringen.

Först ville Miljöpartiet inget hellre än ta åt sig äran för kärnkraftsavvecklingen. Men när elprischocken kom var det inte längre politiska beslut utan “marknaden” som kommit fram till att kärnkraft inte lönade sig. Samma sak hävdar Farmanbar gång på gång.

Men det är vid det här laget väl belagt att nedläggningen av Ringhals 1 och 2 var fullt medveten rödgrön politik.

Början till slutet för de två Ringhalsreaktorerna var den energiöverenskommelse som träffades mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet efter den rödgröna valsegern 2014. Uppgörelsen innebar att kärnkraften skulle ersättas med förnybar energi, att statliga Vattenfalls planer på ny kärnkraft skulle avbrytas och att driften av befintliga kärnkraftverk skulle fördyras.

“Vi ska säkerställa att det stängs kärnkraftsreaktorer under den här mandatperioden och det kommer också att bli så”, fastslog dåvarande språkröret Åsa Romson.

När Vattenfalls dåvarande vd Klas Hall ifrågasatte beslutet, hotade Miljöpartiets energipolitiska talesperson Lise Nordin honom med sparken:

“Det är regeringen som bestämmer vad Vattenfall ska syssla med och det är Vattenfalls uppgift att verkställa det som regeringen beslutar.”

Samma Lise Nordin påstod att det inte skulle märkas när Ringhals 1 och 2 togs ur drift: eftersom Sverige hade ett stort elöverskott.

I podden Solcellskollen berättade Nordin 2018 hur den rödgröna regeringen genom “informell styrning” lett bort Vattenfall från kärnkraft och mot förnybar energi, något Bulletins krönikör Mattias Lindberg uppmärksammade. Två av ledamöterna i Vattenfalls styrelse byttes även ut.

Läs även: Skogkär: Farmanbar fabulerar om kärnkraftens förutsättningar

Kärnkraften blev inte olönsam av sig själv. Den blev olönsam genom politiska beslut, direkt genom skatter och indirekt genom höjda säkerhetskrav, som naturligtvis förde med sig kostnader. Från politiskt håll kom en rad signaler om att kärnkraft inte längre var önskvärt. Självfallet drog marknaden sina slutsatser av det.

Och när Farmanbar nu fabulerar vilt kan det vara värt att påminna om att ett senkommet försök att i riksdagen stoppa stängningen av Ringhals 1 och 2 röstades ner av Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centern i januari 2020.

Den elen hade behövts nu. På onsdagen meddelade Vattenfall att Ringhals 4 på grund av tekniska problem inte kan återstarta som planerat. Det innebär att 1 130 megawatt produktionskapacitet är borta fram till november.

“Bortfallet av Ringhals 4 kommer att ha stor effekt” för ett redan ansträngt kraftsystem, konstaterade Farmanbar. Genom högre priser.

Märkligt då att regeringen vill ge sken av att bortfallet efter Ringhals 1 och 2, med en samlad effekt på 1 780 megawatt, gått oförmärkt förbi.

Risken för att elbrist ska leda till elavbrott under hösten och vintern har enligt Svenska Kraftnät nu gått “från låg till reell”.

Farmanbar sade på pressträffen att den som påstår att nedläggningen av reaktorerna i Ringhals “är orsaken till de här priserna vi ser nu, det partiet gör sig skyldig till att försöka rentvå Putins händer från det energikrig han driver mot Europa. Det är inte sant, det är inte anständigt och de partierna borde veta bättre.”

Farmanbar borde vara den siste att anklaga någon för att fara med osanning. Men Farmanbar är inte bara en lögnare. När han antyder att den som kritiserar regeringens energipolitik går Putins ärenden är han också en skamlös lögnare. En lögnare i statsminister Magdalena Anderssons (S) smak.

Läs även: Skogkär: Farmanbar (S) fabulerar vidare om billig el i överflöd

Mats Skogkär

Utbildad vid Journalisthögskolan i Göteborg. Reporter på TT Nyhetsbyrån i 15 år. Ledarskribent på Sydsvenskan i 15 år.

mats@bulletin.nu