Spänningen stiger: Vad kommer att ta slut först? Justitieminister Morgan Johanssons (S) lager av undanflykter eller de kriminella gängens lager av vapen? Förmodligen det sistnämnda.
Efter de senaste dödsskjutningarna, två unga män i Örebro på söndagskvällen, har justitieminister Morgan Johansson hittat nya syndabockar: landets kommuner som inte investerat tillräckligt i förebyggande åtgärder.
Med 52 miljarder i överskott förra året borde kommunerna ha kunnat satsa mer på skola, socialtjänst och fritidsverksamhet, undslapp sig Johansson:
“Sådant som kan bryta nyrekryteringen, för att ge de här ungdomarna andra framtidsutsikter, en annan framtidstro, en bättre uppväxt helt enkelt.”
För tio år sedan var Morgan Johansson ordförande i riksdagens justitieutskott. En nyhet om hur få brott polisen klarade upp fick Johansson att gå till attack mot dåvarande justitieministern Beatrice Ask (M).
“Sämsta polissiffrorna på 8 år. Och Beatrice Ask har varit justitieminister i 6. Så hon kan inte skylla på någon annan”, mästrade Johansson.
Med personuppklaring avses andelen handlagda brott som resulterat i åtal, strafföreläggande eller åtalsunderlåtelse. Enligt Brottsförebyggande rådets statistik låg personuppklaringen 2012 på 17 procent. Efter att Morgan Johansson varit justitieminister i sju år, alltså 2021, hade andelen sjunkit till 13 procent. Sämsta polissiffrorna på tio år.
Men tar Johansson ansvar för detta misslyckande? Självfallet inte. Han skyller ifrån sig. Som han alltid gör. Enligt Johansson gör han och regeringen allt vad som på dem ankommer, det är andra som inte gör sitt.
Under Johanssons snart åtta år som justitieminister har Sverige sett en ökning av det dödliga skjutvapenvåldet som saknar motstycke i Europa.
“Tillfälliga uppgångar kan under några år observeras i ett fåtal andra länder, men inte i något fall rör det sig om en så tydlig ökning som den som skett i Sverige, över flera år i rad”, konstaterar Brottsförebyggande rådet.
Johanssons förhoppningsvis sista år som justitieminister ser ut att sluta stilenligt. Under årets fem första månader har minst 31 personer dödats i skjutningar i Sverige. Det kan jämföras med 17 under samma period förra året. Under hela 2021 sköts 44 personer ihjäl.
Helt i linje med Johanssons princip att allt i grund och botten alltid är andras fel, har han kommit fram till att det regeringen gör i dag, det borde andra regeringar ha gjort för 20–25 år sedan.
Läs även: Altstadt: Morgan Johansson ljuger om Brå-rapport
I regeringsförklaringen i september 2015 lovade dåvarande statsministern Stefan Löfven (S) att kampen mot den grova organiserade brottsligheten skulle intensifieras.
I regeringsförklaringen 2016 lovade Löfven att krafttag skulle tas för att bryta trenden med skjutningar, bilbränder och knarkhandel och för att bekämpa den organiserade brottsligheten.
2017 var året då Morgan Johansson försäkrade att regeringen var på väg att knäcka den organiserade brottsligheten.
Nu hävdar Johansson att det kan vara ”fem till tio år kvar av skjutningar”, även om det finns exempel “där det har gått betydligt fortare”.
Men tvärtemot vad Johansson försöker slå i väljarna talar det mesta för att det kommer att bli värre innan det möjligen kan bli bättre.
Dagens Nyheter gick förra året igenom statistik från Polisen över alla som häktats, åtalats eller dömts för skjutvapenvåld från 2017 till och med augusti 2021, totalt 432 personer.
Det visade sig att 85 procent hade utländsk bakgrund, de var själva födda utomlands eller hade minst en utrikesfödd förälder. En majoritet hade sina rötter i Mellanöstern eller på Afrikas horn. Av de utrikes födda kom 62 procent från dessa regioner.
Morgan Johansson har de senaste åren stoltserat med att regeringen lagt om migrationspolitiken så att Sverige nu har det lägsta antalet asylsökande på tjugo år.
Det hindrar inte att Migrationsverket de gångna fem åren, 2017–2021 delat ut drygt 570 000 uppehållstillstånd varav 280 000 till asylsökande och deras anhöriga.
Men de som nu skjuter och skjuts på gator, torg och skolgårdar har inte kommit till Sverige de senaste fem eller ens tio åren. De allra flesta, enligt DN:s kartläggning nio av tio, invandrade till Sverige före 2010. Sedan dess, från 2010 fram till och med 2021, har totalt 1 385 000 personer beviljats uppehållstillstånd i Sverige, varav drygt 730 000 var asylsökande med anhöriga.
Om det går lika illa med integrationen av dem som kom efter 2010 som med dem som kom före – och varifrån dagens aktiva gängkriminella till stor del är hämtade – är den utveckling vi sett de senaste åren sannolikt bara början.
Återväxten av kriminella, enligt Morgan Johansson det kanske största problemet i dag, är sannolikt tryggad för många, många år framöver.
Morgan Johansson vill ge sken av att ljuset skymtar i andra änden av tunneln. Mera troligt är det strålkastarna på det framrusande tåget som syns.