När Rapports utsände åker till Västbanken för att skilda hur våldet där har stegrats alltsedan Gazakriget bröt ut blir det en uppvisning i gasljusjournalistik: tittarna manipuleras och vilseleds genom att information förvanskas eller utelämnas.
Ända sedan kriget mellan Israel och Hamas bröt ut har svenska journalister beklagat att de inte släpps in i Gaza och med egna ögon kan se vad som sker och rapportera om det. Men frågan är om det för publikens del skulle göra någon skillnad – till det bättre – med journalister på plats. Inte med tanke på hur rapporteringen ser ut från platser journalister faktiskt är fria att besöka.
I Rapport i SVT sändes den 27 januari ett reportage signerat Mellanösternkorrespondenten Samir Abu Eid från ett besök på Västbanken, närmare bestämt staden Tulkarm.
“Ännu en dag av sorg och lidande på ockuperade Västbanken. Den israeliska militärens senaste operation här i Tulkarm varade i nästan två dagar. Åtta palestinier dödades, en av dem 27-åriga Muhammad Dawwas.”
Så inleder Abu Eid sitt reportage. Han beskriver också hur den israeliska armén med hjälp av en bulldozer förstört ett tiotal bostadshus och lämnat efter sig “en enorm förödelse”.
Muhammad Dawwas mamma berättar för SVT:s team hur sonen tillsammans med några släktingar och vänner gått upp på taket när alla trodde att den israeliska armén gett sig av.
“De stod på taket när han träffades av ett skott från en prickskytt.”
En kusin till den döde säger i inslaget:
“Han hade inget att göra med motståndsrörelsen eller något sådant. Han var en fredlig människa, älskad av alla. Det här är obeskrivligt.”
Sant? Vem vet. Vet Samir Abu Eid? Den bild reportaget förmedlar är hur som helst att den israeliska armén gått in i staden och av oklar anledning dödat Muhammad Dawwas och ytterligare sju palestinier samt demolerat ett antal bostadshus.
Det är en uppvisning i vad som skulle kunna kallas gasljusjournalistik. Att gaslighta – ett av årets nyord 2021 – är att manipulera och vilseleda genom att information förvrängs, förvanskas eller utelämnas.
Läs även: Skogkär: Statstelevisionen är en socialdemokrats bästa vän
Vilka var de åtta dödade? När Abu Eid kallar dem rätt och slätt “palestinier” ger han en bild av att samtliga var oskyldiga civila.
Om man från israeliskt håll har en annan version av vad som hände så är det inget som överhuvudtaget berörs i reportaget. Men för nyhetsbyrån Reuters uppgav den israeliska armén att det rörde sig om en antiterroroperation där åtta militanter dödades och ytterligare femton greps, där vapen beslagtogs och ett stort antal sprängladdningar förstördes. Inte heller detta är nödvändigtvis hela sanningen men det är den andra sidans uppgifter om vad som hände. Känt är i alla fall att en av dem som dödades under de här två dagarna var en 36-årig lokal befälhavare i terrorgruppen al-Aqsa-martyrernas brigader.
Vad Samir Abu Eid självfallet vet men undanhåller tittarna är att Tulkarm – tillsammans med Jenin och Nablus – är känt som centrum för det väpnade palestinska motståndet på Västbanken. Här finns Tulkarmbrigaden, en sammanslutning av militanter från terrorgrupperna Palestinska Islamiska Jihad, al-Aqsa-martyrernas brigader och Hamas.
Sedan den 7 oktober har israeliska styrkor återkommande gjort räder i Tulkarm och flyktinglägret Nour Shams i stadens östra utkant, Tulkarmbrigadens fäste. Vid operationen Samir Abu Eid hänvisar till utbröt i vanlig ordning en intensiv eldstrid mellan de israeliska trupperna och militanta palestinier. En israelisk soldat skadades allvarligt.
Den här informationen kan vem som helst med lite tålamod, en mobil eller dator och tillgång till nätet ta fram. Det lär dock knappast särskilt många av de hundratusentals människor som tittar på Rapport göra. Och det ska de inte heller behöva göra.
Enligt SVT:s sändningstillstånd ska sändningsrätten utövas opartiskt och sakligt. Till kravet på opartiskhet hör att kontroversiella ämnen eller händelser inte får behandlas ensidigt så att endast en parts version eller synpunkter klart dominerar. Kravet på saklighet innebär att inslag inte får vara vilseledande, till exempel genom att betydelsefulla uppgifter utelämnas.
Här har SVT utelämnat uppgifter och omständigheter som är relevanta och väsentliga för publikens förståelse. Skildringen är ensidig och vilseledande. Det är helt enkelt gasljusjournalistik.
Att Abu Eid och de ansvariga på Rapport kan leverera så undermålig rapportering – och dessutom i ett så kontroversiellt ämne som Mellanösternkonflikten där de vet att de har ögonen på sig – visar att man på SVT tror sig vara inte bara oberoende utan även oåtkomliga, fria att ta sig vilka friheter man vill.
Det är hög tid att ansvariga politiker gör klart för dem att så inte är fallet.
Läs även: Skogkär: Utredningar kommer och går men public service består