Facebook noscript imageSkogkär: Judehatet i Nyans borde inte förvåna
Mats Skogkär
Ledare
Skogkär: Judehatet i Nyans borde inte förvåna
Nyans partiledare Mikail Yüksel i talartagen. Foto: Jessica Gow/TT
Nyans partiledare Mikail Yüksel i talartagen. Foto: Jessica Gow/TT

Partiet Nyans företrädare talar lent om tolerans och respekt ena stunden, sprider hat mot minoriteter den andra. Det är genom splittring och polarisering den politiska makten ska nås.

Att det islamistiska och identitetspolitiska partiet Nyans skulle visa sig innehålla judehatare och konspirationsteoretiker borde inte komma som en överraskning. Värre, ur partiledaren Mikail Yüksels perspektiv, är att tilltänkta kandidater för partiet även spridit hat mot shiamuslimer, en grupp från vilken Yüksel hoppas locka många väljare.

När Helsingborgs Dagblad/Sydsvenskan granskade de 25 personer från Skåne som finns registrerade hos Valmyndigheten som kandidater för Nyans, visade det sig att åtminstone fem av dem spridit konspirationsteorier och hat mot judar och shiamuslimer i sociala medier.

I ett inlägg på Facebook kallar en av partiets toppkandidater i Helsingborg shiamuslimer för ”historiens judar”, ”gårdagens hundar” och ”dagens grisar”. Enligt samme man är Egypten ockuperat av Israel och den egyptiske presidenten Abd al-Fattah al-Sisi jude.

”Må du spendera 100 år med att kämpa jihad och krossa judarnas huvuden” står det i ett inlägg som delats av en annan Nyanskandidat. Hon står på Nyans listor till riksdagen, regionfullmäktige och kommunfullmäktige i Malmö.

När tidningens reporter ringer upp henne visar det sig att hon inte talar svenska. Kanske är det tänkt att hon ska ha tolk med sig på sammanträdena.

En tredje kandidat, aktiv i flera pro-palestinska organisationer, delar en propagandafilm från terrorgruppen Hamas där en självmordsbombare går ombord på en israelisk buss och spränger den i luften.

Judehat kan Nyans och Yüksel förmodligen ha överseende med, även om det inte ser så bra ut utåt för ett parti som försöker framstå som antirasistiskt och minoriteternas – alla minoriteters – försvarare.

Antisemitismen i Nyans led är inte förvånande. Judehat går alltför ofta hand i hand med stöd till den palestinska saken, vilket brukar visa sig varje gång det bryter ut krig mellan Israel och terrorgrupper som Hamas i Gaza. Den utbredda antisemitismen i Malmö återfinns till största delen bland invandrare från muslimska länder.

En av Nyans “viktigaste frågor” är mycket riktigt att “den israeliska ockupationen av palestinsk mark ska upphöra” och att Sverige “ska verka aktivt för att införa sanktioner mot Israel inom bland annat FN och EU“. Nyans är ett “palestinavänligt parti” understryks det. Yüksel är väl medveten om i vilka vatten han röstfiskar.

Nyans är som synes inte särskilt nogräknade vid valet av företrädare. En genomgång av Dagens Nyheter visade att var sjunde kandidat på partiets riksdagslista var dömd för brott. Grundaren av Al-Azharskolan, Bashir Aman Ali, frigavs i slutet av 2021 efter att ha dömts till tre års fängelse för att ha stulit drygt tio miljoner kronor från skolkoncernen. Han gick i stort sett direkt från fängelset till Nyans riksdagslista.

Läs även: ANALYS: Turkiet försöker påverka valet genom Partiet Nyans

Kandidater som Nyans lanserar behöver som framgår inte ens kunna svenska. Men de behöver inte heller vara valbara. Partiet har satt i system att fylla sina listor med kandidater folkbokförda i andra kommuner än den kommun de kandiderar i. Men valbar till kommunfullmäktige är bara den som är bosatt i kommunen. Ahman Ali bedöms uppenbarligen vara en röstmagnet. Hans namn återfanns på fullmäktigelistorna i 18 kommuner. Mikail Yüksel själv stod på listorna i 16 kommuner.

“Uppenbart bedrägligt”, kallade Peter Esaiasson, professor i statsvetenskap, förfarandet.

Men att den som lägger sin röst på Nyans vet vem som representerar partiet är inte så viktigt, enligt partisekreteraren Rami Hussein:

“När man röstar på partiet Nyans så röstar man på vår politik, inte i första hand på våra kandidater.”

Nyans partiledning tycks se på sina väljare som röstboskap, okunniga men nyttiga idioter som kan utnyttjas för att få politisk makt.

Partiet Nyans och ordföranden Yüksel säger sig arbeta för “ett Sverige som håller ihop”. Partiet Nyans vision är “ett mer öppet och tolerant samhälle med respekt för alla människors lika värde och individens egen vilja att forma sitt eget liv. Vi strävar efter att värna och förstärka demokratin och mänskliga fri- och rättigheter i Sverige”.

Nyans tolkning av yttrandefrihet är att införa hädelselagar och i linje med det bränna ner konstnären Lars Vilks drivvedsbygge Nimis med hänvisning till att det är en symbol för islamofobi.

Nyans stöttar kampanjerna där Sverige beskrivs som en fasciststat och den svenska socialtjänsten anklagas för att kidnappa muslimska barn och placera dem hos pedofiler. Yüksel undviker själv den värsta vulgärpropagandan. Hans retorik har istället temat “ingen rök utan eld”.

Muslimska friskolor där – enligt Säkerhetspolisen – personer med mål att sprida en totalitär, islamistisk ideologi haft stort inflytande, liksom muslimska friskolor vars ledning ägnat sig åt omfattande bedrägerier, kan lita på Yüksels stöd i alla väder.

Den islamistiska regimen i Turkiet har likaså en kär vän i Yüksel, som själv uteslöts ur Centerpartiet inför valet 2018 på grund av samröre med den fascistiska turkiska organisationen Grå Vargarna.

Att det i den massiva invandringens spår skulle dyka upp partier som försöker profitera på etniska motsättningar och uppdiktade, upplevda eller verkliga orättvisor var bara en tidsfråga. Integrationshaveriet har skapat en fruktbar jordmån för den sämsta sortens politiska entreprenörer. Personer som talar lent om tolerans och respekt, men vars livsluft är splittring och polarisering. Allt för att nå makt.

Mikail Yüksel hoppas bli den förste av dem att lyckas på allvar.

Läs även: Altstadt: Partiet Nyans – en produkt av SD-skräck och identitetspolitik

Mats Skogkär

Utbildad vid Journalisthögskolan i Göteborg. Reporter på TT Nyhetsbyrån i 15 år. Ledarskribent på Sydsvenskan i 15 år.

mats@bulletin.nu