Facebook noscript imageSkogkär: Kaosminister Morgan Johansson (S)
Mats Skogkär
Ledare
Skogkär: Kaosminister Morgan Johansson (S)
Foto: Paul Wennerholm/TT
Foto: Paul Wennerholm/TT

Justitieminister Morgan Johansson (S) lägger misslyckande till misslyckande. Och någon verklig förändring när det gäller det dödliga skjutvapenvåldet är svår att tro på så länge han sitter kvar.

Konkurrensen med andra departement är stenhård – Sverige har trots allt en energiminister vid namn Khashayar Farmanbar (S) – men frågan är om inte justitieminister Morgan Johanssons (S) fögderi lag och ordning är regeringens mest misskötta.

Polisens passkaos. Säkerhetskontrollkaos på landets flygplatser. Och det dödliga skjutvapenvåldet som aldrig ser ut att ta slut. Det politiska ansvaret faller tungt på Morgan Johansson och i förlängningen på den som ser Johansson som den för uppdraget bäst lämpade – statsminister Magdalena Andersson (S).

Att det skulle komma en rusning efter nya pass när coronapandemins reserestriktioner upphävts, borde inte ha varit omöjligt eller ens svårt att räkna ut. Polisen hävdar ändå att man inte förutsåg, och tydligen gjorde inte heller justitiedepartementet detta. Följden blev att det uppstod totalt kaos. Polisens bokningssystem för förnyande av pass inbjöd till missbruk och blev ett logistiskt haveri. Följden blev månadslånga köer, människor som tvingas fara land och rike kring i jakt på en ledig tid på polisens passexpeditioner, eller köa hela natten för att få ett provisoriskt pass. Svenskar har i praktiken fått se sina rörelsefrihet – en medborgerlig rättighet – begränsas när de inte kunnat lämna landet.

Och vad har då Morgan Johansson haft att säga? Inte mycket, utöver att han och regeringen “följer frågan noga”, och för en “löpande dialog med Polismyndigheten om de åtgärder som vidtas”.

För dem som väl tagit sig förbi passköerna väntar på sina håll mer än timslånga köer för att gå igenom flygplatsernas säkerhetskontroller.

Redan i januari varnades Morgan Johansson av branschorganisationen Almega Säkerhetsföretagen för att detta skulle inträffa. De som anställs för att exempelvis bemanna flygplatsernas säkerhetskontroller måste kontrolleras av Säpo, och där uppgick handläggningstiderna då till sju veckor, mot föreskrivna max två veckor.

Svaret från justitiedepartementet bestod av ursäkter om sjukskrivningar och ett nytt it-system, samt försäkringar om att Säpo räknade med att komma ner i “normala handläggningstider under den närmsta tiden.”

Med tanke på köerna verkar “den närmaste tiden” ännu inte ha infunnit sig.

”Det politiska ansvaret för sektorn brister. Ointresset har blivit värre”, säger Li Jansson på Säkerhetsföretagen till Dagens industri.

Läs även: Skogkär: Justitieminister Morgan Johanssons självkritik är uppfriskande

Och så över till Morgan Johansson och regeringens ojämförligt största misslyckande: det dödliga skjutvapenvåldet kopplat till gängkriminalitet.

På måndagseftermiddagen sköts en man till döds i Eskilstuna i den tredje skottlossningen i staden på lika många dygn. I Kalmar sköts en man till döds strax före midnatt på söndagskvällen. Det var den tredje dödsskjutningen i Kalmar så här långt i år. I Örebro hittades en man ihjälskjuten i en bil på fredagskvällen.

Hittills i år har minst 29 personer skjutits till döds i Sverige. Det kan jämföras med ett genomsnitt på 17 under perioden januari–maj de senaste fyra åren.

“Extrema nivåer,” konstaterar kriminologen Manne Gerell i Aftonbladet.

Inget annat land i Europa har sett en motsvarande ökning av dödligt skjutvapenvåld, enligt Brottsförebyggande rådet.

Tack vare information från utländsk polis, som knäckt krypteringstjänster som Enchrochat, Sky ECC och Anom som gängen använt sig av, kunde ett stort antal grovt kriminella förpassas bakom lås och bom.

“Jag har varit polis i 40 år och har aldrig varit med om något liknande. Jag trodde inte att vi skulle komma åt så många”, sade en till synes mycket nöjd rikspolischef Anders Thornberg i Agenda i SVT för snart ett år sedan.

“Det är nu vi har chansen att se till att samhällets fulla kraft används för att avbryta rekryteringen till de här gängen”, fortsatte Thornberg.

Men den chansen, om den någonsin fanns, ser ut att ha gått förlorad. Återväxten i den kriminella miljön är till synes god.

I slutet av förra året fanns enligt Polisens bedömning drygt 8 000 nätverkskriminella i Sverige. Av dessa var omkring 1 200 under 18 år.

”Numera är det inte ovanligt att tonåringar styr kriminella gäng och utnyttjar yngre barn till avancerad brottslighet”, säger Martin Wallin, som leder arbetet mot grov organiserad brottslighet i lokalpolisområde Sollentuna i Stockholm, till Ekot.

Vad som krävs för att vända utvecklingen? En annan justitieminister än Morgan Johansson. Det är förstås bara en början, men en bra och absolut nödvändig sådan.

Läs även: Skogkär: Det farligaste gänget sitter i Rosenbad

Mats Skogkär

Utbildad vid Journalisthögskolan i Göteborg. Reporter på TT Nyhetsbyrån i 15 år. Ledarskribent på Sydsvenskan i 15 år.

mats@bulletin.nu