Facebook noscript imageSkogkär: Klipp elkabeln till Tyskland
Mats Skogkär
Ledare
Skogkär: Klipp elkabeln till Tyskland
Vladimir Putin och Angela Merkel ser varandra djupt i ögonen på G20-mötet i Hamburg 2017. Foto: Ryan Remiorz/AP/TT
Vladimir Putin och Angela Merkel ser varandra djupt i ögonen på G20-mötet i Hamburg 2017. Foto: Ryan Remiorz/AP/TT

Om Tyskland envisas med att stänga sina tre återstående kärnkraftsreaktorer vid årsskiftet är måttet rågat. Då om inte förr bör Sverige avbryta elexporten dit.

Återstarten av kärnkraftverket Ringhals fjärde reaktor försenas med två månader. Inte förrän den 1 februari nästa år räknar ägaren Vattenfall med att kunna starta reaktorn på nytt. Detta bortfall av planerbar kraft innebär att risken för strömavbrott i södra Sverige ökar och får väl numera bedömas som överhängande. Och att förseningen även kommer att leda till högre elpriser är oundvikligt.

Vintern är på väg och den lär bli kall, mörk och våldsamt kostsam för såväl hushåll som företag. Inte minst i södra Sverige, i elområde 4. Och i princip hela övriga EU befinner sig i samma prekära läge.

Orsaken, en väsentlig del av den, till att Sverige hamnat i den här situationen kan sökas utanför landets gränser. Men inte i öster och Moskva, utan i söder och Berlin.

Visst, Rysslands diktator Vladimir Putin bedriver ett aggressionskrig mot Ukraina och ett passivt aggressivt energikrig mot övriga Europa. Men det land som gjort Putins energikrigföring så effektiv och utpressning möjlig är i första hand Tyskland.

Tyska politiker tyckte 2011 att det var en lysande idé att avveckla kärnkraften. Den skulle ersättas av sol och vind. Men hur skulle Tyskland kunna säkra sin energiförsörjning innan all denna vind- och solkraft fanns på plats, fullt utbyggd och igång? Det var trots allt ett energislag, kärnkraft, som svarade för en fjärdedel av landets elproduktion som skulle fasas ut. På bara tio år. Tyska politiker resonerade då som så att “vi har ju alltid Ryssland”. Ännu en lysande idé.

Bygget av gasledningen Nord Stream 1 var vid detta tillfälle nästan klart. Invigningen skedde i november 2011. Ryssland skulle kunna bli den energileverantör Tyskland behövde. Rysk naturgas skulle bli till tysk elektricitet. Andra länder i EU som Frankrike och Nederländerna var med på tåget, det ska medges. Men Nord Stream 1 och senare Nord Stream 2, som byggts men aldrig tagits i drift, var huvudsakligen en tysk angelägenhet, ett tyskt-ryskt projekt.

Förbundskansler Angela Merkel stack huvudet i den ryska björnens vidöppna gap, mumlade “snäll nalle, snäll nalle”, och hoppades på det bästa.

Läs även: Skogkär: Räkna med dyrare el när Tyskland stänger kärnkraften för gott

Nu lyser energiknapphetens kalla stjärna över förbundsrepubliken. Men kärnkraften ska avvecklas enligt plan och de sista tre reaktorerna kopplas bort vid årsskiftet. Under första halvåret i år svarade de för 5,6 procent av den tyska elproduktionen. Två av dem ska hållas i beredskap fram till mitten av april, men någon fortsatt drift är inte aktuell.

Inom EU växer missnöjet med Tysklands agerande, konstigt vore det väl annars. I torsdags i förra veckan träffade EU:s kommissionär för den inre marknaden, Thierry Breton, den tyska regeringen. Efter mötet underströk Breton att varje medlemsstat har ett ansvar för att på alla sätt försöka trygga energiförsörjningen inför vintern.

Länderna i EU har byggt samman sina elnät för att göra energiförsörjningen säkrare och stabilare. Att kunna importera el från sina grannländer när det behövs är även till Sveriges fördel. Särskilt som de rödgröna partierna i Sverige gått i tyska fotspår och stängt ner stabil kärnkraft i förtid, kärnkraft som hade behövs just nu.

Det finns kablar mellan Sverige och Danmark, Norge, Finland, Litauen, Polen – och Tyskland. Sverige har i år seglat upp som EU:s ledande elexportör. Det senaste året – augusti 2021 till och med juli i år – har Sveriges elexport enbart till Tyskland enligt SCB uppgått till nästan 3 terawattimmar netto. Det motsvarar elbehovet hos 150 000 eluppvärmda villor under ett år.

Denna el överförs från Skåne, från elområde 4, via kabel. I gengäld importerar elområde 4 tyska, skyhöga elpriser. Vielen dank!

Tyskland fyller på sina gaslager så gott det går inför vintern, importerar flytande naturgas, står redo att på nytt köra igång sina kolkraftverk och sätter sitt hopp till elimport från sina grannländer. Kärnkraftsel från Frankrike. Kolkraftsel från Polen. Och fossilfri el från Sverige.

Men Tysklands energipolitik kan i nuvarande läge inte betraktas som en intern angelägenhet. Tyska vägval får allvarliga konsekvenser för landets grannar.

Sverige och andra länder förväntas i god solidarisk ordning bistå Tyskland med el. Men solidaritet kan inte vara enkelriktad. Solidaritet och hänsynstagande som inte är ömsesidig är inget annat än dominans och utnyttjande.

Principen borde vara självklar. Det finns ingen anledning att bistå Tyskland med el och som tack få tyska priser. Inte så länge Berlin fortsätter att föra en huvudlös, ansvarslös energipolitik. Det är fullt tillräckligt att svenska hushåll och företag tvingas betala för svenska politikers dumheter i fråga om energiförsörjningen.

“Stänger ni ner kärnkraften så klipper vi kabeln”, är ett budskap den tillträdande svenska regeringen per omgående bör sända till Tysklands förbundskansler Olaf Scholz.

Läs även: Skogkär: Tysk energipolitik en lekstuga för vuxna

Mats Skogkär

Utbildad vid Journalisthögskolan i Göteborg. Reporter på TT Nyhetsbyrån i 15 år. Ledarskribent på Sydsvenskan i 15 år.

mats@bulletin.nu