Facebook noscript imageSkogkär: Magdalena Andersson är inte rädd för att smutsa ner sig
Mats Skogkär
Ledare
Skogkär: Magdalena Andersson är inte rädd för att smutsa ner sig
Att brunmåla motståndarna är vägen till framgång, hoppas Magdalena Andersson (S). Foto: Skärmavbild från partiledardebatten i SVT.
Att brunmåla motståndarna är vägen till framgång, hoppas Magdalena Andersson (S). Foto: Skärmavbild från partiledardebatten i SVT.

Socialdemokraternas strategi att ta de värsta avarterna från de senaste decenniernas urspårade amerikanska inrikespolitik och göra dem till en del av svensk politisk kultur tycks ännu så länge vara ett vinnande koncept.

Statistiska centralbyråns, SCB, stora partisympatiundersökning för maj bekräftar vad andra mätningar visat alltsedan valet: Socialdemokraterna går som tåget i opinionen.

Om det vore val i dag skulle 38,6 procent av väljarna lägga sin röst på Magdalena Andersson (S). Jämfört med SCB:s novembermätning är det en uppgång med 4,0 procentenheter, sedan valet i september en ökning med 8,3 procentenheter.

Vad övrigt är, är stiltje. Kampen mellan Moderaterna och Sverigedemokraterna om positionen som landets näst största parti står och väger: 19,1 procent noteras för M medan SD får 18,0. Hela fyra partier svävar strax över eller under riksdagsspärren: C, MP, KD och L. Vänsterpartiet ligger och stampar på 7,3 procent.

Tidigare i år besökte Socialdemokraternas ledning – Magdalena Andersson, partisekreteraren Tobias Baudin och den internationella sekreteraren Paula Carvalho Olovsson – Washington för att lära sig av Demokraterna.

Visiten skildrades i ett reportage i DN. Råden S-trojkan fick gick ut på att göra politiken till en strid mellan ont och gott, skapa en berättelse om hjältar, skurkar och offer. Det är “nyckeln till segern” får den andäktigt lyssnande svenska trion höra av den framgångsrike kampanjledaren Alejandro Verdin:

“Du måste definiera din motståndare för väljarna innan de definierar dig. Då kan du köra den kampanj som du vill.”

Magdalena Andersson visade sig vara en läraktig elev. Efter besöket i Washington skrev S-ledaren på DN Debatt om att något oerhört skett i svensk politik:

“I stället för en traditionell regering har vi en högerregim styrd av sverigedemokrater.”

Ulf Kristersson, Ebba Busch, Johan Pehrson och övriga statsråd är enligt Andersson med andra ord endast marionetter, styrda av Jimmie Åkesson. Den verkliga makten finns med andra ord inte i regeringskansliet Rosenbad. Statsråden är dessutom kuggar i en “regim”, en etikett som brukar vara förbehållen styret i icke-demokratiska stater.

Och för att inga oklarheter ska råda om att Sverige i och med Socialdemokraternas valförlust börjat färden bort från demokratin fortsätter Andersson:

“Sverige styrs i dag av politiker som länge haft totalitära regimer som förebild, och nu ser vi hur deras drömmars totalitarism börjar ta form.”

Brunmålningen av Tidöpartierna kulminerade i följande passus:

“Det är någonting fundamentalt som står på spel de kommande åren. Vårt lands själ.”

Gör politiken till en strid mellan ont och gott, löd rådet från strategerna i Washington och Magdalena Andersson tog det till sig.

Läs även: Skogkär: Nu ljuger Magdalena Andersson igen

Besöket i Washington blev en källa till inspiration, men de stora linjerna i Socialdemokraternas USA-inspirerade strategi drogs upp långt innan dess.

Redan i god tid före valet, våren 2021, varnade Anderssons företrädare Stefan Löfven för att svensk demokrati skulle vara hotad om en moderatledd regering stödd av Sverigedemokraterna tog över efter valet. SD kommer inte att ge sitt stöd till en regering utan motkrav och “då är det fara å färde för vårt land”, sade Löfven.

Och så fortsatte det.

Några dagar före valet i september kallade Anderssons statsråd Peter Hultqvist och Anders Ygeman till en pressträff där de målade ut Sverigedemokraterna som ett säkerhetspolitiskt hot, ett parti som går Rysslands ärenden.

pressträffen där hon meddelade sin avgång efter valförlusten förklarade Andersson att Socialdemokraterna kommer “att vara vaksamma och tydligt markera mot alla försök att underblåsa eller ursäkta hat, hot, våld eller rasism” – underförstått att det var vad som väntade med den nya regeringen.

Efter valet har det fortsatt i samma stil. När regeringen Kristersson väljer att inte förlänga förordnandena för ett par myndighetschefer twittrar tidigare justitieministern Morgan Johansson (S) att det är så “den fascistiska utrensningen av tjänstemän” ser ut. I sitt tal på Första maj förkunnade Andersson att det som står på spel de kommande åren är “Vårt lands själ. Vår demokrati. Vilka vi är.”

Men mandatperioden har bara börjat. Och att Socialdemokraterna studsar upp i opinionen efter en valförlust är inte oväntat. När alliansen vann riksdagsvalet 2006 ökade S med 10 procentenheter i partisympatiundersökningen i maj 2007 till 45,0 procent. I valet 2010 blev det ändå förlust.

Socialdemokraternas valda smutskastningsstrategi är inte utan risker. För partiet men även för tilltron till den demokrati Andersson säger sig värna, för tilltron till politikerna, till politiken.

För vad ska Andersson och vapendragarna Johansson och Strandhäll göra när nästa valdag närmar sig och den svenska demokratin inte monterats ner? När det totalitära mörkret trots allt inte sänkt sig över landet?

För den som redan skriker i falsett är det svårt att höja tonläget ytterligare. Men Magdalena Andersson kommer utan tvivel att försöka efter bästa förmåga.

Läs även: Skogkär: Magdalena Andersson (S) predikar ett ansvar hon själv inte tar

Mats Skogkär

Utbildad vid Journalisthögskolan i Göteborg. Reporter på TT Nyhetsbyrån i 15 år. Ledarskribent på Sydsvenskan i 15 år.

mats@bulletin.nu