Socialdemokraterna kritiserar statsminister Ulf Kristersson (M) för svagt ledarskap under korankrisen. Men svärmen av grälsjuka utspel kan inte dölja det stora oppositionspartiets brist på egna idéer.
Oppositionsledaren Magdalena Andersson kräver nu att regeringen ska presentera en plan för hur de tänker ta Sverige genom korankrisen.
Att avkräva regeringen planer för än det ena än det andra tycks vara Socialdemokraternas egen stora plan för hur partiet ska framstå som politiskt relevant.
Här är ett axplock av andra planer Socialdemokraterna efterlyst under tiden i opposition:
En plan för hur effekterna av inflationen ska kunna lindras och prisökningarna tryckas ned.
En plan för hur skolan, vården och omsorgen kan tryggas under lågkonjunkturen.
En plan för hur jobben kan skyddas i lågkonjunkturen.
En plan för att rusta Sverige inför möjlig extremvärme under sommaren. Detta var i juni, innan monsunregnen drog in, kan tilläggas. Det gäller att smida medan solen skiner.
Av opinionsläget att döma tycks taktiken vara framgångsrik. I en ny mätning av Kantar Public för SVT:s räkning får S det högsta stödet på tio år: 38,0 procent. Det är mer än vad Moderaterna och Sverigedemokraterna får tillsammans.
Att grunden för några av de allvarligaste problem Sverige nu står inför som kronras, fallande tillväxt, kollapsat bostadsbyggande, hotande framtida elbrist, havererad integration – och inte minst en grov brottslighet som nått systemhotande nivåer – har lagts under åtta förlorade år med socialdemokratiskt ledda regeringar, tycks ha fallit i glömska hos många väljare.
Regeringen styr riket och har det politiska ansvaret. Så är det. Ändå hade det varit intressant om Socialdemokraterna, med sina anspråk på att vara det enda riktigt regeringsdugliga och statsbärande partiet i detta land, hade några egna idéer. En egen plan. Något utöver att larma och göra sig till. Det ser inte så ut.
Häromveckan krävde S att riksdagens utrikesutskott skulle kallas in för ett extramöte. Partiets utrikespolitiske talesperson Morgan Johansson var upprörd:
“I sådana här kriser måste regeringen visa ledarskap och kunna svara på frågor.”
Men när utrikesutskottet väl samlades tycktes det socialdemokratiska intresset ha svalnat: av sammanlagt tio s-märkta ledamöter och ersättare dök endast tre upp. Övriga partier slöt däremot upp mangrant.
Senare visade det sig att när utrikesnämnden sammanträtt drygt en vecka tidigare, den 17 juli, då infann varken Magdalena Andersson eller Morgan Johansson sig till mötet. Så viktigt var det.
Om de varit där hade de kunnat få all önskvärd information angående regeringens plan för hantering av korankrisen av statsminister Ulf Kristersson (M) och utrikesminister Tobias Billström (M) som båda var på plats.
Enligt Kristersson och justitieminister Gunnar Strömmer (M) håller regeringen oppositionspartiernas ledande företrädare kontinuerligt uppdaterade om säkerhetssituationen. Det finns knappast någon anledning att betvivla detta.
Läs även: Skogkär: Nu ljuger Magdalena Andersson igen
Nåväl, en socialdemokratisk idé finns trots allt: att sparka Richard Jomshof (SD) från posten som ordförande i justitieutskottet.
Riktigt hur det ska gå till, på vilka formella grunder och med vilket mandat Ulf Kristersson ska “skilja” Jomshof från ordförandeposten framgår inte. Argumentationen ligger på nivån “om bara viljan finns”.
Men ordföranden i utskottet utses inte av regeringen. Det är partierna i riksdagen som bestämmer vilka ledamöter som ska sitta i utskotten. Utskotten väljer sedan ordförande och vice ordförande.
Att det är riksdagen som kontrollerar regeringen och inte tvärtom tycks ha gått Magdalena Andersson och partisekreteraren Tobias Baudin förbi.
Vilka andra tankar Socialdemokraterna har om hur korankrisen ska hanteras är oklart. På en pressträff i tisdags kritiserade Anders Ygeman (S) regeringen för att vara passiv och – att inte visa tydligt ledarskap, givetvis.
Att regeringen håller på att se över ordninglagen för att kunna stoppa manifestationer med hänvisning till Sveriges säkerhetsläge, anser i alla fall han och S har ett “viktigt signalvärde”. Att en allmän sammankomst inte kan stoppas om den leder till att en svensk ambassad bränns ner finner Ygeman “lite märkligt”. Samtidigt är han orolig för att svensk yttrandefrihet ska inskränkas.
“Svensk yttrandefrihet måste vi försvara, för låter vi andra länder diktera ramarna för svensk yttrandefrihet, då finns den inte till slut”, förklarar Ygeman.
I nästa andetag säger Ygeman att han istället vill se en prövning av om koranbränning kan utgöra hets mot folkgrupp.
Som om det i så fall inte skulle innebära just den inskränkning av yttrandefriheten Ygeman säger sig var motståndare till.
Så ser tydligen tydligt ledarskap ut. I socialdemokratisk tappning.
Läs även: Skogkär: Ygeman (S) vill välja vem du ska bo granne med