Facebook noscript imageSkogkär: Miljöpartiet är svansen som vill vifta på hunden
Mats Skogkär
Ledare
Skogkär: Miljöpartiet är svansen som vill vifta på hunden
Märta Stenevi och Daniel Helldén – Miljöpartiets språkrör kompletterar varandra väl. Foto: Christine Olsson/TT
Märta Stenevi och Daniel Helldén – Miljöpartiets språkrör kompletterar varandra väl. Foto: Christine Olsson/TT

Till skillnad från Socialdemokraterna försöker i alla fall inte Miljöpartiet ge sken av att vara för kärnkraft. Alltid något.

Knappt hade han valts till nytt språkrör med minsta möjliga marginal – en röst – förrän Daniel Helldén började ställa ultimatum inför ett framtida regeringssamarbete med Socialdemokraterna. Självförtroendet är det åtminstone inget fel på.

Miljöpartiet kommer inte att sitta i en regering som tillåter ny kärnkraft, förkunnade han tvärsäkert. Enligt Helldén är kärnkraft en ”livsfarlig och helt oansvarig” teknik – adjektiv som de flesta sansade människor annars brukar associera med miljöpartistisk politik.

Det framstår som om svansen – ett fyraprocentsparti som utan stödröster från vänsterväljare hade förpassats ut ur riksdagen i valet 2022 – försöker vifta på hunden, ett parti som enligt opinionsmätningarna just nu är nästan tio gånger större. Men MP har lyckats med det konststycket tidigare. Inget av riksdagens småpartier har under de senaste decennierna kunnat sälja sina mandat tillnärmelsevis lika dyrt som de gröna. Det gäller migrationspolitiken. Det gäller energipolitiken. Konsekvenserna för Sverige har blivit därefter: katastrofala.

Helldén vet också berätta att svenska företag inte är det minsta intresserade av ny kärnkraft. “De vill ha vindkraft och hållbar energi”, hävdar språkröret lika självsäkert.

Ett påstående som retar upp Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke.

“Uttalandet om vad näringslivet vill eller inte vill är helt felaktigt”, säger Jacke till nyhetsbyrån TT. Alla tycker inte exakt samma, “men näringslivet som helhet ser att vi behöver all fossilfri el som vi bara kan få”, fortsätter Jacke.

Läs även: Skogkär: Miljöpartiet är riksdagens verkliga extremparti

Helldéns utspel ska enligt Expressen även ha väckt irritation hos Socialdemokraterna. Det finns det ingen anledning att betvivla. S vill inget hellre än att neutralisera kärnkraftsfrågan inför nästa val.

I sitt installationstal som nyvald partiordförande i november 2021 var Magdalena Andersson glasklar: “Självklart ska vi snabba på elektrifieringen. Men inte med ny kärnkraft. Den är för dyr. Någon som är sugen på högre elpriser?”

Sedan följde en vinter med elpriser som slog sönder ekonomin för både hushåll och företag. Konsekvenserna av att den rödgröna regeringen efter valsegern 2014 tvingade fram förtida nedläggning av flera svenska kärnkraftsreaktorer blev synliga för alla.

Den misskötta energipolitiken var också en viktig förklaring till att S förlorade regeringsmakten 2022.

Sedan dess har Socialdemokraterna motvilligt men steg för steg lagt om den energipolitiska kursen. I oktober kom beskedet från partiets energipolitiske talesperson Fredrik Olovsson att Socialdemokraterna nu inte bara accepterar ny kärnkraft utan dessutom vill ta bort begränsningen för hur många kärnkraftsreaktorer som får byggas i Sverige. Där står partiet i dag. Var partiet står imorgon är dock en öppen fråga.

Vad som är bäst för Sverige, bäst för hushåll och företag vars ekonomi är beroende av låga och stabila elpriser, väger lätt i Socialdemokraternas ögon om regeringsmakten ligger i andra vågskålen.

Miljöpartiets uttalade mål är att återvända till makten och regeringskansliet Rosenbad efter valet 2026. Helldéns språkrörskollega Märta Stenevi drömmer om en majoritetsregering bestående av Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centerpartiet. Miljöpartiets roll i den kvartetten är enligt Stenevi att vara något av en brobyggare, inte minst när det gäller att jämka samman Vänsterpartiet och Centern, som i den ekonomiska politiken lika gärna kunde befinna sig på två olika planeter.

Men medan Stenevi drömmer om att bygga broar gör Helldén sitt bästa för att bränna dem. Fast tanken med språkrörsmodellen är väl i och för sig att partiets båda ledande företrädare ska komplettera varandra.

Läs även: Skogkär: Marknaden hette Fridolin, Romson och Löfven

Mats Skogkär

Utbildad vid Journalisthögskolan i Göteborg. Reporter på TT Nyhetsbyrån i 15 år. Ledarskribent på Sydsvenskan i 15 år.

mats@bulletin.nu