Regeringen fortsätter att avlägsna de hinder som i decennier stått i vägen för ny kärnkraft. Åren av rödgrön avveckling utan förnuft är till sist över.
Regeringen ska ta bort begränsningarna för hur många kärnkraftsreaktorer det får finnas och var de får finnas. Det välkomna beskedet gav statsminister Ulf Kristersson och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari vid en pressträff på onsdagen. I dag finns ett tak på tio reaktorer. Dessutom får nya kärnkraftverk endast byggas på de platser där reaktorer redan finns: Forsmark, Oskarshamn och Ringhals.
Regeringen har stöd i Sveriges riksdag för att lägga om kursen i energipolitiken och det är det som nu sker, steg för steg, förkunnade Kristersson.
En ny kurs behövs. Industrin och transportsektorn ska elektrifieras för att klara klimatomställningen. Enligt nuvarande bedömningar kommer elbehovet att fördubblas fram till år 2045, från dagens 140 terawattimmar, TWh, till 280 TWh. Så ser huvudscenariot ut. Energimyndigheten och andra berörda myndigheter uppskattar att elbehovet fram till 2045 kommer att hamna i ett spann mellan 210 och 370 TWh. Om den ekvationen ska gå ihop måste ny kärnkraft finnas med i kalkylen. Att som oppositionen tro att en sådan enorm ökning av efterfrågan på el kan mötas med enbart mer vindkraft, är fria fantasier. Gröna luftslott. Den vindkraftsutbyggnad som skett de gångna åren har inte kunnat ersätta bortfallet från de reaktorer som avvecklades i förtid genom den förra rödgröna regeringens försorg. Detta har alla elkunder blivit brutalt påminda om det gångna året.
Den havererade rödgröna energipolitiken har sannolikt varit en starkt bidragande orsak till att det i dag är färre än en av tio svenskar som vill avveckla kärnkraften helt. Nästan sex av tio vill behålla kärnkraften och vid behov bygga nya reaktorer, enligt en opinionsundersökning av Novus.
I riksdagen ser det däremot annorlunda ut. Där vill nästan hälften av ledamöterna avveckla den kärnkraft som finns kvar och definitivt inte se nya reaktorer byggas. Efter nästa val hoppas de rödgröna anti-kärnkraftspartierna bilda regering på nytt.
Hur det påverkar viljan att investera i ny kärnkraft förblir en öppen fråga. Gissningsvis avser regeringen Kristersson att så gott det går skapa juridiska och andra hinder för att kärnkraft ännu en gång görs olönsam genom politiska beslut.
Ofta sägs att energipolitik är en fråga där det behövs en bred politisk enighet för att säkra tydliga och långsiktigt hållbara spelregler. Det ligger mycket i det. Om en sådan bred enighet gått att nå hade det varit en klar fördel. Men förutsättningarna får nog sägas vara obefintliga. Bättre då att inte försöka dölja de grundläggande ideologiska motsättningar som finns.
“Den breda enigheten förutsätter att det finns någonting att vara enig om. Enighet, i allmänhet, utan innehåll, det har vi prövat ganska länge i Sverige”, konstaterade Kristersson på pressträffen och syftade på tidigare energiöverenskommelser som träffats och sedan spruckit.
Att försöka hitta gemensam mark med Miljöpartiet, Centerpartiet och Vänsterpartiet i energipolitiken är dömt att misslyckas. Dessa tre partier har med all önskvärd tydlighet visat att avveckling av kärnkraften är ett i deras ögon överordnat mål. Viktigare än tillväxt. Viktigare än välfärd. Till och med viktigare än att avvärja den klimatkatastrof de hävdar är akut förestående.
Läs även: Skogkär: Marknaden hette Fridolin, Romson och Löfven
Att Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centerpartiet aldrig kommer att acceptera att kärnkraften byggs ut står klart. Socialdemokraterna försöker däremot att ge sken av att partiet är pragmatiskt och öppet för satsningar på alla tänkbara energislag, inklusive kärnkraft.
I Magdalena Anderssons installationstal som nyvald partiordförande för bara drygt ett år sedan lät det däremot väldigt annorlunda. Då var kärnkraften för dyr och tog för lång tid att bygga ut. Således inget att ha.
“Självklart ska vi snabba på elektrifieringen. Men inte med ny kärnkraft. För den är för dyr. Ännu högre elpriser, någon? Den är långsam. Det tar årtionden att bygga nya kärnkraftverk. Väntar vi så länge hamnar de gröna investeringarna i andra länder”, sade Andersson och möttes av rungande applåder från kongressombuden.
Tydligare kan det knappast sägas, även om Socialdemokraterna nu försöker slå i lättrogna väljare något annat.
Det går inte att komma runt det faktum att om Socialdemokraterna ska kunna återta regeringsmakten så måste det ske i någon form av allians med de ideologiskt förblindade kärnkraftsmotståndarna i Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centern.
När utsikter att nå en kompromiss saknas, är det bästa regeringen kan göra att så långt det går ställa oppositionen inför fullbordat faktum. Helt enkelt göra det svårare för en framtida rödgrön regering – och förr eller senare kommer den – att än en gång skapa kaos i Sveriges elförsörjning. Alternativet är att ge de rödgröna fanatikerna vetorätt över svensk energipolitik.
Fult spel? Inte fulare än den avvecklingspolitik de rödgröna bedrev och nu blankt förnekar att de bedrivit.
Läs även: Skogkär: Kärnkraftsavvecklingen betalas via elräkningen