Facebook noscript imageSkogkär: Putin kan bli regeringens räddare i den politiska nöden
Mats Skogkär
Ledare
Skogkär: Putin kan bli regeringens räddare i den politiska nöden
Statsminister Magdalena Andersson (S) håller tal till nationen med anledning av det försämrade säkerhetspolitiska läget. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Statsminister Magdalena Andersson (S) håller tal till nationen med anledning av det försämrade säkerhetspolitiska läget. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Socialdemokraterna lyfter i opinionen. Regeringar brukar göra det i kristider. Så skedde när pandemin slog till, så sker nu inför det ryska hotet.

Krig och katastrofer är i nuläget Socialdemokraternas kanske främsta hopp i slaget om opinionen. I orostider tyr sig väljarna till den sittande regeringen, till det som känns tryggt och säkert. Man vet vad man har men inte vad man får. Detta gäller även om regeringen är historiskt svag och dess största prestation under den gångna mandatperioden är att den lyckats klamra sig kvar vid makten.

Enligt en ny opinionsmätning som Novus gjort för SVT:s räkning är stödet för Socialdemokraterna i dag det högsta på sex år. Nästan var tredje väljare, 32 procent, skulle ha lagt sin röst på S om det var val idag.

“Man behöver gå tillbaka till januari 2015 för att hitta samma väljarstöd för Socialdemokraterna som i dag, säger Torbjörn Sjöström, vd för Novus, till SVT.

Det är som en repris av utvecklingen för två år sedan, när coronapandemin bröt ut.

I februari 2020 fick Socialdemokraterna stöd av blygsamma 23,2 procent i Novus väljarbarometer. I det närmaste katastrofsiffror. Sverigedemokraterna var största parti med 23,9 procent. Den 11 mars deklarerade Världshälsoorganisationen, WHO, att spridningen av covid-19 nu var så omfattande att det kunde betraktas som en pandemi. I Novus väljarbarometer för mars ökade S till 25,6 procent, månaden därpå uppgav 30,4 procent av de tillfrågade att de skulle ha röstat på Socialdemokraterna och i maj hade den andelen ökat till 31,5 procent. Stödet för Sverigedemokraterna hade då sjunkit tillbaka till 18 procent.

Bortsett från Socialdemokraternas uppgång är det just nu stiltje i opinionen. Förändringarna för övriga partier är samtliga så små att de ryms inom den statistiska felmarginalen. Den goda nyheten är att Miljöpartiet med 3,2 procent ligger under riksdagsspärren. Det gör även Liberalerna med 2,1 procent. Det senare är däremot ingen god nyhet med tanke på hur många röster för ett regeringsskifte som riskerar att kastas bort.

Läs även: Gudmundson: Kritik som borde fälla en regering

Kriser innebär även möjligheter, inte minst i politiken. Hotet från Ryssland ger statsminister Magdalena Andersson tillfälle att uppträda som trygg landsmoder, som en allvarsam, enande kraft. Som när hon i onsdags höll tal till nationen. Kristider ger statsråden tillfälle till frekventa pressträffar mot en fond av blågula flaggor. Det innebär många timmars värdefull mediaexponering.

Andra partier hamnar i bakvattnet. Säger oppositionen ja till allt regeringen föreslår framstår den som ett menlöst transportkompani som inte har några alternativ att erbjuda. Kommer oppositionen med kritik och invändningar mot regeringens agerande löper den istället risk att utmålas som ansvarslös och ett hot mot såväl landets säkerhet som mot den nationella sammanhållning som de flesta ser som nödvändig i ofärdstider. Det är ingen lätt balansgång.

För Socialdemokraterna erbjuder den ryska regimens aggression en välkommen möjlighet att slippa prata om den egna politikens misslyckanden.

Coronakommissionens svidande kritik mot hur regeringen skötte den förra krisen, pandemin, drunknade snabbt i ljudet från Kremls krigstrummor.

Stigande priser på drivmedel, på el, på livsmedel, kan nu skyllas på en orolig omvärld, på Ryssland, på sanktionerna. Även om det till stor del är hemmagjorda problem, orsakade av en ogenomtänkt energipolitik.

Och så länge den ryska krigsmaskinens urskillningslösa attacker mot civila i Ukraina dominerar all nyhetsförmedling och stjäl nästan allt syre i debatten, är det få som orkar engagera sig i de närmast dagliga sprängningarna och skjutningarna på svenska gator och torg.

Kriget i Ukraina var inget regeringen förutsåg, långt mindre något den eller någon annan önskade. Men Vladimir Putin kan ha blivit Socialdemokraternas räddare i nöden inför höstens val.

Läs även: Skogkär: Det nya normala

Mats Skogkär

Utbildad vid Journalisthögskolan i Göteborg. Reporter på TT Nyhetsbyrån i 15 år. Ledarskribent på Sydsvenskan i 15 år.

mats@bulletin.nu