Facebook noscript imageSkogkär: Skotthål i Morgan Johanssons (S) snuttefilt
Mats Skogkär
Ledare
Skogkär: Skotthål i Morgan Johanssons (S) snuttefilt
Justitieminister Morgan Johansson (S). Foto: Ali Lorestani/TT
Justitieminister Morgan Johansson (S). Foto: Ali Lorestani/TT

Antalet offer för det dödliga skjutvapenvåldet kommer att slå rekord i år. En dyster men på sitt sätt passande avslutning på åtta år med Morgan Johansson (S) som justitieminister.

Bara några veckor före valet sliter en okänd gärningsman åt sig justitieminister Morgan Johanssons (S) snuttefilt – den att polisen i Malmö löst gåtan med hur gängskjutningarna ska stoppas.

I måndags kväll hittades en ung man död vid Lindängsbadet i Malmö. Skjuten. Polisen befarar att en ny våldsvåg väntar.

“Våldet har eskalerat under de senaste veckorna. Vi har just nu flera konflikter mellan kriminella nätverk i Malmö”, säger Mattias Sigfridsson, tillförordnad polischef i Malmö, till nyhetsbyrån TT.

Den 22 juli sköts en ung man till döds på Fosievägen. Polisen ser ett tydligt samband mellan det mordet och den döde vid Lindängsbadet. Enbart under juli har ett halvdussin skjutningar ägt rum. Helårssiffrorna för 2020 och 2021, 20 respektive 21 skjutningar, har redan överträffats. Fortsätter utvecklingen kan Malmö vid årets slut vara tillbaka på nivåer jämförbara med de blodiga åren 2018–2019.

Under sina två föga glansfulla mandatperioder som justitieminister – och periodvis även inrikesminister – har Morgan Johansson (S) med stor frenesi försökt lägga ansvaret för skenande våldsbrottslighet och det dödliga skjutvapenvåldet överallt utom där det till syvende och sist hör hemma – hos honom själv och den regering han ingår i. Syndabockarna har växlat. Förra hösten var det landets kommuner och då främst Stockholm, som Johansson gav skulden.

”Det går faktiskt att vända på det här. Malmö är ett exempel där antalet skjutningar minskat med två tredjedelar på tre år. Förra året hade vi 80 avhopp från gängen, det högsta någonsin”, sade Johansson till Aftonbladet (21/10).

Att Johansson ställer S-styrda Malmö mot det borgerligt styrda Stockholm, och framhåller den förstnämnda staden som ett föredöme, är självfallet ingen slump.

Men när Anna Dahlberg, politisk redaktör på Expressen, gick igenom den dokumentation som fanns om avhopparverksamheten visade det sig att Johanssons siffra på 80 avhoppare till cirka 80 procent bestod av luft. Som så mycket annat med Johansson som avsändare.

Och med hänsyn tagen till skillnaden i befolkningsstorlek ligger Malmö väl i nivå Stockholm när det gäller skjutningar. Situationen i staden var exceptionell åren 2017–2019. Det är i ljuset av detta den minskning med två tredjedelar som Johansson talar om måste ses.

Det är korrekt att det syns en tydlig nedgång i det dödliga skjutvapenvåldet och i antalet skjutningar efter det att justitieministerns omhuldade projekt “Sluta skjut” drog igång i Malmö 2017. Men om det även finns ett orsakssamband – att nedgången beror på “Sluta skjut” – är oklart. De forskare vid Malmö universitet som utvärderade projektet passade på den frågan.

Läs även: Skogkär: För Morgan Johansson (S) finns inget ansvar som är hans

På måndagen presenterade Moderaterna ett brottsförebyggande program med 52 punkter. Här ryms allt från stärkt föräldraansvar till sänkt åldersgräns för KomVux-studier; stort som smått, nytt såväl som favoriter i repris som bidragstak och sänkta skatter.

Programmet får ses som ett svar på angreppen från statsminister Magdalena Andersson (S) om att M bara har halva svaret på hur kriminaliteten ska fås under kontroll – hårda tag – och därmed bara halva lösningen, medan S har hela lösningen, hårda tag och förebyggande åtgärder.

Men det är nog svårt att hitta någon politiker som inte anser att det är viktigt att försöka förhindra att ungdomar dras in i kriminalitet. Dessvärre är förebyggande åtgärder inte mycket till hjälp här och nu. Att kunna hänvisa till förebyggande åtgärder har däremot en för politikerna klar fördel: huruvida dessa insatser faktiskt får någon reell effekt visar sig först efter ett antal år. Om ens någonsin.

Håller vi oss till det dödliga våldet – som bara är en av landets många “utmaningar” på det kriminalpolitiska området – finns i alla fall ett facit. Sedan Socialdemokraterna tog över regeringsmakten 2014 har antalet konstaterade fall av dödligt våld ökat kraftigt. 87 fall 2014 blev till 113 förra året. Och sedan 2017, när Polisen började föra statistik, har dödsskjutningarna varierat mellan 42 och 45. Ingen antydan om en nedgång. I år har redan över 40 människor skjutits till döds. Onekligen en passande avslutning på Morgan Johanssons gärning.

Kommer en regering hämtad ur det blågula blocket att kunna vända utvecklingen? Vem vet. Lätt blir det inte. Men att den nuvarande regeringen och justitieminister Morgan Johansson saknar förmågan får vid det här laget anses såsom ställt utom allt rimligt tvivel.

Läs även: Skogkär: Morgan & Gängknäckargänget jagar en hägring

Mats Skogkär

Utbildad vid Journalisthögskolan i Göteborg. Reporter på TT Nyhetsbyrån i 15 år. Ledarskribent på Sydsvenskan i 15 år.

mats@bulletin.nu

Kommentarer till artiklar förhandsgranskas inte av redaktionen och är inte att betrakta som redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.