Om det är hårdare tag att se till att ungdomar som begått grova brott inte kan vandra ut från Sis-hemmen som de behagar, så är det hårdare tag som behövs.
Hittills i år har över 350 intagna avvikit från något av Statens institutionsstyrelses ungdomshem. Trots allt ett rejält framsteg jämfört med toppnoteringen på 1 416 rymningar 2015.
Fast “rymningar” är kanske att ta i. Ofta är det bara att promenera ut genom dörren. Kanske ringa en kompis som hämtar upp i bil. Eller ta en taxi.
Eftersom de intagna på Sis-hemmen har tillgång till mobiler och internet är det inte särskilt svårt att planera sådana spontana permissioner. Enligt Elisabet Åbjörnsson Hollmark, generaldirektör på Sis, är det i regel så att rymningar beställs via mobiltelefon.
“Vår lagstiftning bygger på att man har rätt att kommunicera med omvärlden när man placeras hos oss därför att det är en vårdlagstiftning”, säger hon till P4 Extra.
I praktiken innebär det att ungdomar som begått mycket grova brott ska ges samma rättigheter som andra unga. Men ska det föreställa omsorg om dessa ungdomar när de på så sätt ges möjlighet att begå nya och kanske ännu grövre brott? För att inte tala om omsorgen om det samhällskontrakt som säger att statens främsta uppgift är att garantera medborgarnas trygghet, exempelvis genom att skydda allmänheten från gängens barnsoldater.
Den 16-åring som sedan ett par veckor sitter häktad misstänkt för tre mord och två mordförsök var på rymmen när dåden utfördes. Inte från ett Sis-hem men väl från ett HVB-hem – Hem för vård och boende.
Frunze Saghatelyan, dömd för det omskrivna mordet på Delta gym i Stockholm, fritogs från ett Sis-hem i Södertälje efter att ha kommunicerat med sina medbrottslingar via mobil eller läsplatta.
“Det är väldigt svårt att tycka att det är till barnens bästa att de som är placerade i Sis får möjligheten att fortsätta ha kommunikation med kriminella”, medger Petter Wåhlberg, sektionschef på Sis säkerhetsavdelning, till Svenska Dagbladet.
Onekligen. Var det någon som sade att vi varit naiva?
De ansvariga på Sis-hemmen har möjlighet att i enskilda fall och under särskilda omständigheter dra in rätten till mobiltelefon och annan elektronisk kommunikation. Men den möjligheten utnyttjas uppenbarligen inte i tillräckligt stor utsträckning. Det borde vara regel att de som sitter intagna på Sis-hem på grund av allvarlig brottslighet inte har tillgång till egna mobiler, i dag är det sällsynta undantag.
Nu ska det i alla fall bli ändring. Regeringen har utlovat “kraftfullt begränsad tillgång till elektronisk kommunikation” på Sis-hemmen. Att något så självklart kommit att dröja så länge säger en del om den svenska politiska tafattheten.
Läs även: Skogkär: Grova brott ska ge hårda straff oavsett ålder
Det är ett blandat klientel som sitter på Sis-hemmen. Men i gruppen ingår de flesta ungdomar i åldern 15–17 år som dömts för de allra grövsta brotten, som mord, våldtäkter och grova rån. Ytterst få under 18 år döms till fängelse.
Den grova brottsligheten kryper allt längre ner i åldrarna. Under årets första nio månader har 22 barn som vid tiden för brottet var 15 år åtalats för mord, mordförsök eller förberedelse till mord, enligt en sammanställning av nyhetsbyrån TT. 16 av fallen kopplas till gängbrottslighet. Många av barnen har tidigare varit placerade på HVB- eller Sis-hem. Det talar inte för att den typen av vård fungerar särskilt väl.
Regeringen har nu gett Kriminalvården i uppdrag att börja förbereda inrättandet av särskilda ungdomsfängelser, som ska vara redo att tas i drift senast vid halvårsskiftet nästa år. Sedan påföljden sluten ungdomsvård infördes för över två decennier sedan har brottsligheten förändrats och dagens system klarar inte att ta hand om de grövsta brottslingarna, anser Tidöpartierna.
Regeringen har också tillsatt en utredning om att sänka straffmyndighetsåldern från dagens 15 år. Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson menade i Ekots lördagsintervju för en vecka sedan att 13 år kunde vara en lämplig ny gräns. Åkesson öppnade också för att så unga även ska kunna dömas till livstids fängelse.
Extremt, menade många. Och det är det onekligen.
Men som det är nu bedöms straffvärdet för ett mord begånget av någon under 18 inte sällan ligga någonstans mellan två och tre års sluten ungdomsvård. Det är också extremt. Om än åt andra hållet.
Läs även: Skogkär: Vänsterns käpphäst om brottslighet leds till slakt