Facebook noscript imageSkogkär: Socialdemokraterna är trötta på alla lögner utom sina egna
Mats Skogkär
Ledare
Skogkär: Socialdemokraterna är trötta på alla lögner utom sina egna
Klimatminister Romina Pourmokhtari (L), nu KU-anmäld för att ha sagt sanningen om Socialdemokraternas energipolitik. Foto: Marko Säävälä/TT
Klimatminister Romina Pourmokhtari (L), nu KU-anmäld för att ha sagt sanningen om Socialdemokraternas energipolitik. Foto: Marko Säävälä/TT

Socialdemokraternas anmälningsbenägenhet minskar inte. Nu ska även klimatminister Romina Pourmokhtari (L) inställa sig hos konstitutionsutskottet anklagad för att ha ljugit när hon bara sade sanningen om kärnkraftsavvecklingen.

Det sägs att om en lögn upprepas tillräckligt ofta så blir den till sanning. Socialdemokraterna verkar ha bestämt sig för att empiriskt undersöka om detta gamla talesätt verkligen stämmer. En av Socialdemokraternas för närvarande mest frekvent upprepade lögner är den om att politiska beslut inte hade någon betydelse när fyra svenska kärnkraftsreaktorer kom att avvecklas i förtid.

Anna-Caren Sätherberg, som är Socialdemokraternas klimat- och miljöpolitiska talesperson, har anmält klimatminister Romina Pourmokhtari (L) till riksdagens konstitutionsutskott för att hon påpekat just detta.

Det var i måndags som Pourmokhtari i ett svar på kritik från Socialdemokraterna mot regeringens klimatpolitik ställde den retoriska frågan varför Socialdemokraterna ”ägnat de senaste åtta åren åt att montera ner kärnkraften när vi tvärtom behöver bygga ut den”. Pourmokhtari anklagade också Socialdemokraterna för att under sin tid vid makten ha släpat fötterna efter sig när det gäller tillståndsgivningen för havsbaserad vindkraft.

Detta fick i sin tur Sätherberg att reagera.

“Till slut blir man jädrigt trött på osanningar. De har fortfarande inte lämnat valretoriken och Sverige förtjänar ett bättre samtalsklimat där statsråd ger en bild som är sann”, klagar hon i Expressen.

Att den förtida kärnkraftsavvecklingen är en känslig punkt för Socialdemokraterna råder det inga tvivel om. I november var det statsminister Ulf Kristersson (M) som KU-anmäldes, den gången av Fredrik Olovsson, Socialdemokraternas energipolitiske talesperson. Det var efter att Kristersson i en partiledardebatt i riksdagen påpekat att Socialdemokraterna ”i total hållningslöshet lade ner svensk fungerande kärnkraft”.

Fredrik Olovssons anmälan mot Ulf Kristersson kommer att tas upp till granskning i konstitutionsutskottet redan om några veckor, den 28 april.

Läs även: Skogkär: Marknaden hette Fridolin, Romson och Löfven

Konsitutionsutskottet är ett av riksdagens verktyg när den kontrollerar hur regeringen sköter sitt arbete. Men KU-anmälningarna har – liksom misstroendeförklaringar mot enskilda statsråd, vilket är ett annat av riksdagens kontrollinstrument – allt mer blivit ett spel för gallerierna, ett sätt att plocka partipolitiska poäng.

Det är fullt begripligt att Socialdemokraterna – och Miljöpartiet – inte vill kännas vid beslut som starkt bidragit till de senaste årens skenande elpriser vilket i sin tur slagit sönder ekonomin för både hushåll och företag och gjort oss alla fattigare.

Samtidigt är det ett högt spel av Socialdemokraterna. Det hade varit enklare – kanske rent av klokare – att bara släppa frågan. Låta den försvinna i det allmänna politiska käbblet. Eller varför inte erkänna sitt misstag? Vem vet, många väljare hade kanske uppskattat sådan oväntad ärlighet från politikers sida. Istället fortsätter taskspelandet.

De statsråd som nu kommer att ställas till svars i konstitutionsutskottet – så här långt Kristersson och Pourmokhtari – lär inte ha några svårigheter att ta fram belägg för att de har grund för sina påståenden. S och MP var inte direkt otydliga beträffande sina planer för svensk kärnkraft.

Ett av Miljöpartiets löften inför valet 2014 var att “flera gamla kärnkraftsreaktorer” skulle stängas under den kommande mandatperioden. I akt och mening att uppfylla detta löfte enades Socialdemokraterna och Miljöpartiet efter valsegern om skärpta säkerhetskrav och höjd kärnavfallsavgift. På så sätt skulle det bli olönsamt att driva åtminstone några av reaktorerna vidare – kärnkraftverkens ägare var redan hårt ekonomiskt pressade av konkurrensen från billig vind- och vattenkraft. Miljöpartiets löfte i valmanifestet kommer att uppfyllas med råge, det var det gröna språkröret Åsa Romson övertygad om.

Så blev det också. Oskarshamn 1 och 2 togs ur drift permanent 2017 respektive 2016. 2015 beslutade Vattenfalls styrelse att avveckla Ringhals 1 och 2. De båda reaktorerna stängdes ner för gott 2019 respektive 2020.

Det finns mycket mer att säga om de knep och knåp den dåvarande regeringen tog till i sin ideologiska avvecklingsnit. Förloppet är väldokumenterat och lär rekapituleras i KU.

Vad Socialdemokraterna tror sig vinna på att tvätta den här byken i offentligheten – först med Kristersson och sedan med Pourmokhtari – är höljt i dimma. Men det kan bli underhållande.

Läs även: Skogkär: Kärnkraftsavvecklingen betalas via elräkningen

Mats Skogkär

Utbildad vid Journalisthögskolan i Göteborg. Reporter på TT Nyhetsbyrån i 15 år. Ledarskribent på Sydsvenskan i 15 år.

mats@bulletin.nu