Svenska politiker tycks betrakta naivitet – i alla fall den egna – som en förmildrande omständighet. Det är det inte. Hos makthavare är naivitet ett tecken på inkompetens och bristande lämplighet.
Om förre statsministern och ordföranden i Socialdemokraterna Stefan Löfven kan i alla fall så mycket sägas som att han inte har talets gåva.
Det är inte menat som en elakhet, det är bara ett konstaterande av fakta.
De tre uttalanden av Löfven som människor möjligen kommer att minnas utmärks inte av någon större retorisk skärpa:
“Det är inte okej” – apropå allt möjligt.
“Vi såg det nog inte riktigt komma” – apropå det dödliga skjutvapenvåldet.
“Mitt Europa bygger inte murar” – apropå flyktingkrisen 2015.
En fjärde minnesvärd kommentar lyder: “Sverige har varit naiva.”
När Löfven sade detta första gången, det var 2015, handlade det om det islamistiska terrorhotet. Nu har Löfven dragit slutsatsen att inte bara Sverige utan omvärlden i sin helhet varit naiv i synen på den ryske diktatorn Vladimir Putin.
“Vi ska inte tro att världen är god för evigt. Det kommer tider när det inte längre är så, det är bara att titta på historien. Så tyvärr, det är lätt att låta efterklok men det har varit för naivt”, säger Löfven i en intervju i fredagens Örnsköldsviks Allehanda.
För Löfven är det inte han eller hans partikollegor som varit naiva, nej de var bara lika naiva som andra. Naiviteten delades av alla. Hela Sverige. Hela världen. På så sätt blir också ansvaret för naiviteten allas och ingens. Inte Löfvens. Inte regeringens.
Fast sanningen är den att många såg det komma. Och varnade. Men de som varnade – för den växande brottsligheten, för en ohållbar invandring, för terrorhot – förtalades eller ignorerades; inte sällan bådadera.
Och att som regeringschef med det yttersta ansvaret för landet vara lika naiv som andra, är inte en ursäkt, det är ett tecken på inkompetens och olämplighet.
Löfvens partikamrater i regeringen har nu, som brukligt, ordnat en angenäm reträttpost åt honom som ordförande i fredsforskningsinstitutet Sipris styrelse. Det är okej. Där medför hans naivitet och oförmåga att se saker komma förhoppningsvis inga risker för landet.
Läs även: Gudmundson: Löfven uträttade noll och blev partiets hjälte
Att Löfven lämnat regeringen betyder inte att det är slut på naiviteten. Den verkar vårdas ömt av utrikesminister Ann Linde (S) i Arvfurstens palats.
I en intervju nyligen beskriver Linde (S) hur den ryska invasionen av Ukraina kom som en överraskning för nästan alla.
“Det var ju ingen förutom amerikanerna som hade tagit det på allvar att Putin skulle göra en så fullständigt barbarisk handling mot ett land som inte har gjort någonting mot honom”, resonerar Linde.
Ann Linde tycks ha förträngt vad Putin gjort mot andra länder som inte heller gjort honom någonting. Hon tycks ha förträngt vad Putin gjort mot Ukraina från 2014 med invasionen och annekteringen av Krim, och destabiliseringen av östra Ukraina.
Själv satt hon så sent som i december i ett flera timmar långt möte med den ryske utrikesministern Sergej Lavrov, och fick tydligen intrycket att Ryssland fortfarande strävade efter en förhandlingslösning.
“Frågan som många ställer sig nu är ju: satt de och ljög för oss hela tiden?”, undrar Linde.
Med tanke på den något lättsinniga inställning till sanningen som flera av Lindes statsrådskollegor visar prov på är det lite märkligt om hon kan förvånas över att en rysk utrikesminister sitter och ljuger.
Att ljuga är trots allt vad företrädare för den ryska regimen – och den sovjetiska före den – brukar ägna dagarna åt. Det är förmodligen det som står som första punkt i deras arbetsbeskrivning: Ljug! Ju större och fräckare lögner desto bättre.
Linde verkar även tagen på sängen av Rysslands hänsynslösa krigföring och angrepp på civila mål, som barnsjukhus.
“Vad är det för människor som gör så?”
Det kan bara den undra som missat Putins framfart genom åren. I Tjetjenien. I Syrien.
Eller är väldigt, väldigt naiv.
Naivitet har präglat svensk politik i decennier. Kanske kan det kopplas till föreställningen om den svenska samhällsmodellens överlägsenhet och att svenskt välstånd och välordnad trygghet därför är något en gång för alla givet.
Vid en pressträff på fredagen presenterade finansminister Mikael Damberg (S) skärpta regler för folkbokföringen. Fusk med folkbokföringen ska inte längre kunna användas för att utnyttja välfärdssystemet eller av organiserad brottslighet. Nu ska det bli ordning och reda. Hålen täppas till. Den som flyttar till Sverige ska exempelvis kunna styrka sin identitet. Någon ny folkräkning, som flera oppositionspartier krävt, blir det dock inte.
Att faktiskt försöka ha kontroll över vilka som befinner sig i landet är en självklarhet i de flesta utvecklade länder, i Sverige är det att tänka utanför boxen.
“Vi har varit naiva”, sade Damberg aldrig.
Det behövdes heller inte.
Läs även: ”Vår utrikesminister Ann Linde är naiv när det gäller Kina”