De senaste dagarna har vi sett exempel på att människor sparkas ut ur olika sammanhang på grund av sina politiska åsikter. Till somligas jubel och andras kritik. Våra politiker har skäl att begrunda sitt ansvar och vilka konsekvenser dessa utestängningar kan få på sikt, skriver Peter Springare.
Jag vill höja ett mycket stort varningens finger över några händelser som vi kunnat läsa om de senaste dagarna. Jag tänker på en SSU-medlem som nu riskerar uteslutning, vars ”brott” bestod i att sitta och ta en öl tillsammans med en aktiv SD-medlem. Nu senast också den ”stolta” beskrivning som blivit viral på facebook, av hur personal på en restaurang slängt ut ett sällskap SD-politiker, endast med motiveringen att dessa inte delade restaurangens värdegrund.
Detta mycket märkliga beteende och förhållningssätt mot personer som aktivt arbetar politiskt i ett demokratiskt valt parti, är lika avskyvärt som att vägra exempelvis romer tillträde till en restaurang på grund av att de är just romer, eller att vägra en rullstolsburen handikappad människa tillträde på grund av att denne kanske ser annorlunda ut, eller beter sig på ett annorlunda sätt. De två sistnämnda exemplen är dessutom straffbara inom ramen för diskrimineringslagstiftningen.
Det som dock gör kränkningen av SD-politikerna extra farlig är att de inte bara representerar sig själva – de representerar över 1,5 miljoner röstberättigade medborgare i vårt land. När man som restaurang exkluderar personer som är demokratiskt valda till riksdagen, tror jag inte man är medveten om vilka konsekvenser detta kan få. Exakt samma exkluderande beteende har vi sett i Sydafrika, i Tyskland på 30-talet och i en hel del andra länder i världen, innan dessa länder sattes i brand.
Läs även: Luai Ahmed: Att öla med oliktänkande
Ansvaret för detta beteende anser jag vilar mycket tungt på företrädarna för S, Mp, C och V. Att så konsekvent och i mitt tycke odemokratiskt vägra förhandla med, samarbeta med, eller för den delen ens prata med SD-företrädare, är att obstruera mot hela vårt samhälle.
Det borde vara en självklarhet att alla partier och politiker som valts in i Sveriges riksdag värnar och hedrar Sveriges demokrati, genom att åtminstone respektera varandra som personer, trots sina olika politiska uppfattningar. Inom ramen för det politiska arbetet i riksdagen måste diskussioner, samarbeten och förhandlingar ske mellan samtliga politiker och partier. Sedan får det gärna utmynna i hätska och högljudda debatter i riksdagen, det är bara uppfriskande.
Det som dock är det allvarliga i detta är att det odemokratiska och i mitt tycke aktivistiska förhållningssätt som vissa partiföreträdare har mot SD och Jimmie Åkesson som person, smittar av sig på personer utanför riksdagshuset.
Läs även: Dahlman: SD-beröringsskräcken skadar Sverige
I samband med den politiska röran för några veckor sedan till följd av att Stefan Löfven avsattes, varnade jag för att retoriken och den aktivistiska hållningen mot SD och Jimmie Åkesson, på sikt kan komma att få förödande konsekvenser för vår demokrati. Det kan också leda till ett tillstånd av okontrollerat kaos när 1,5 miljoner medborgare känner sig kränkta, provocerade och odemokratiskt behandlade. Nu befinner vi oss kanske ännu långt ifrån en sådan situation, men just detta att man ute i samhället redan nu tar sig friheter, efter att uppenbart ha ingjutits mod av bland andra Centerpartiets ledare Annie Lööf och andra, är illa nog.
Exempel på embryon till sådana reaktioner och som jag varnat för, är hur en SSU-medlem riskerar uteslutning efter att ha begått det oförlåtliga brottet att ta en öl med en SD-politiker. Personal på en restaurang som väljer att exkludera och slänga ut ett sällskap av SD-politiker. Inte på grund av att de störde eller uppträdde illa, utan enkom för att de representerar ett folkvalt parti som restaurangen menade har ”fel” värdegrund.
Läs även: SSU:are om ölen med SD-ungdomspolitiker: ”Kan skilja på sak och person”
Detta är helt absurt och därtill korkat. Det är också uppenbart att alla folkvalda politiker i vår riksdag nu måste ta till sig detta och fundera över vilka konsekvenser det kan få på sikt – att så fanatiskt utesluta och isolera ett politiskt parti utifrån värdegrundsfrågor och annan politiskt korrekt konsensus.
Peter Springare
Rättelse: I en tidigare version av texten uppgavs felaktigt att SSU-medlemmen blivit utesluten. Artikeln har uppdaterats för att återge rätt information.