Statsminister Stefan Löfven har annonserat sin avgång i höst. Det är dags att sammanfatta hans år vid makten och se tillbaka på några av hans mera välkända citat. Dessa säger något om hur väl han förstod sin samtid och kunde göra prognoser för vilken politik som kunde behöva föras framåt. Varsågoda!
1. Stefan Löfven var upprörd 2013 när migrationsminister Tobias Billström sagt att Sverige behövde diskutera hur många flyktingar vi kunde ta emot. Statsministern skrev på Facebook: ”Nu har man pekat ut en av samhällets mest utsatta grupper: de människor som söker skydd från krig, terror och förtryck. De gör det med ett avhumaniserande språk, där människor på flykt från krig beskrivs som ’flöden’ och ’volymer’. Det är oanständigt.”
Nu visade det sig senare att Sverige faktiskt hade behövt prata volymer, och statsministern införde till slut själv gränskontroller för att minska inflödet 2015.
2. Stefan Löfven öppnade Socialdemokraternas kongress 2013 med ett löfte till svenska folket: “Om S tar makten 2014 ska arbetslösheten bli lägst i EU – inom sex år”. Nu blev det inte så. Istället huserar Sverige tvärtom i “toppen av arbetslöshetsligan i EU” efter Stefan Löfvens sju år vid makten, bara några få länder i unionen har högre arbetslöshet än Sverige.
Läs även: Mattias Lindberg: Tvångsarbete som integration
3. Enligt regeringens analys av gängkriminaliteten berodde den i grunden på att rika tonåringar köpte knark i Danderyd och Djursholm. “Djursholm, Danderyd – det är där du har den största konsumtionen. Brottsligheten och skjutningarna sker i andra områden”, sa statsminister Stefan Löfvén till DN 2019.
De slutsatser som statsministern dragit om att rika köper mer knark motsägs av de flesta studier som gjorts av narkotikaanvändning i Sverige. Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) har till exempel i en rapport från 2018 visat att låg inkomst är en stor faktor som ökar risken för substansbrukssyndrom av narkotika.
4. Stefan Löfven förnekade länge kopplingen mellan gängbrottslighet och migrationen till Sverige. I SVT:s Agenda svarade han i november 2019 bestämt nej på frågan om en sådan koppling fanns, och tillägger: ”Hade du satt människor som var födda i Sverige under samma förutsättningar hade du fått samma resultat”. Citatet “Vi såg det inte komma” upprepades flera gånger under intervjun. Mindre än ett år senare medgav han själv att en sådan koppling fanns. Nu har för övrigt Brå visat att Sverige gått från botten till toppen i Europa vad gäller omfattningen av skjutvapenvåld.
5. I september 2019 förnekar Stefan Löfven för SVT att misslyckad integration hade något med dödsskjutningarna att göra och svarade: ”Om människor inte arbetar så är det skadligt både för den personen och för samhället”. Sedan fortsätter han med att hävda att “det dödliga våldet på totalen inte har ökat, det har faktiskt minskat”. Även det senare påståendet var felaktigt. Sedan han tillträtt hade även det dödliga våldet totalt ökat, även sett till befolkningsmängden.
6. Hösten 2019 reagerade svenska politiker med avsky efter mordet i Malmö där en mamma sköts till döds på öppen gata när hon höll i sin bebis. Statsministerns konto twittrade: “Vi ska med beslutsamhet besegra dessa mördare”. Den senaste nyheten som hittas kring utredningen av brottet är att häktningen hävts för den man som en tid suttit häktad för mordet.
Läs även: Lindberg: Det grova våldet har intagit Annie Lööfs Värnamo
7. Statsministern utmålade oppositionens samtal med SD som det stora hotet mot demokrati och individuell frihet i en intervju i DN (30/3). Statsministern avfärdade jämförelsen med hur S tidigare sökte stöd hos VPK med att han ”aldrig uppfattat att VPK inte stod upp för demokratin”. Detta trots att Vänsterpartiets tidigare partiledare Lars Ohly uppgav sig själv vara kommunist och sörjde när Berlinmuren föll.
8. Stefan Löfven har i varje regeringsförklaring sedan 2015 talat om att gängen ska knäckas. Han har vidare lovat: “Regeringen lovar nu att knäcka den organiserade brottsligheten. Ingen i Sverige ska behöva vara rädd för skjutningar och gängkriminalitet”. Andra liknande löften är: ”Inget barn ska mista sitt liv på grund av gängvåldet” och ”ingen ska kunna livnära sig på gängkriminalitet”. Ingen av dessa utfästelser ser ut att vara på väg att infrias. Tvärtom verkar 2021 också bli ett rekordår vad gäller dödsskjutningar och gängkriminalitet.
Sammanfattningsvis visar citaten ovan att Stefan Löfven misslyckats på flera viktiga områden, både vad gäller att förutse framtiden, och att lösa problem som han identifierat som viktiga. Trots detta har han lyckats sitta kvar vid makten och kommer att göra det fram till sin frivilliga avgång i höst, vilket måste betraktas som en framgång.