Facebook noscript imageSvenske jihadisten Osama Krayem ställs inför rätta i Paris
Fokus
Svenske jihadisten Osama Krayem ställs inför rätta i Paris
Osama Krayem tillsammans med den svenske jihadisten Mikael Skråmo. Foto: Facebook.
Osama Krayem tillsammans med den svenske jihadisten Mikael Skråmo. Foto: Facebook.

På onsdag ställs Malmöfödde Osama Krayem inför rätta för sin koppling till terrordåden i Paris den 13 november 2015, då 130 personer dödades, de flesta i konsertlokalen Bataclan.

Sammanlagt ska 20 personer ställas inför rätta, däribland Malmöfödde Osama Krayem, 29 år, och marockan-belgiern Mohamed Abrini, 36 år.

Mohamed Abrini fördes redan i juli från sitt fängelse i Belgien till ett nytt fängelse i Frankrike. Sannolikt har även Osama Krayem flyttats till Frankrike. Av de 20 åtalade kommer endast 14 att närvara i rätten, medan sex kommer att dömas i sin frånvaro. Av dessa förmodas fem vara döda. Rättegången äger rum i justitiepalatset i Paris.

Suttit häktad fem år i Belgien

Rättegången väntas pågå i närmare nio månader och avslutas runt den 25 maj. Efter den franska rättegången kommer bland andra Abrini och Krayem att återbördas till Belgien. Där väntar en ny rättegång i september 2022, denna gång för terrordåden i Belgien den 22 mars 2016.

Läs även: Den islamistiska hydran

Totalt 32 personer ur allmänheten dödades och över 300 skadades när tre islamistiska självmordsbombare under samma morgon slog till mot Bryssels flygplats och därefter mot en av stadens tunnelbanestationer. Krayem har utpekats som medhjälpare till den självmordsbombare som sprängde sig på tunnelbannestationen. Han greps i en lägenhet i Bryssel bara ett par veckor efter attentaten där, och har suttit häktad i cirka fem år i Belgien.

På onsdag inleds rättegången mot Osama Krayem i Justitiepalatset i Paris. Arkivbild. Foto: Christian André Strand/NTB/TT.

Islamiska staten (IS) tog på sig ansvar för båda attentaten; det i november 2015 i Paris och det i mars 2016 i Bryssel. Attentaten anses ha planerats från samma jihadistiska fransk-belgiska cell som styrts av IS. Krayem närvarade inte själv vid Paris-attentaten men han anses ha varit en central kugge i terroristcellen som genomförde dem.

Krayem utreds i Sverige för krigsbrott

Krayem kopplas till attackerna i Paris eftersom hans dna påträffats i de lägenheter som IS-cellen bakom Parisattentaten använt före dåden. Spår av svensken ska finnas i nästan alla gömställen som Paris- och Brysselterroristerna använt sig av, bland annat de där bomberna ska ha tillverkats.

Enligt den franska tidningen Le Monde utreder även svenska myndigheter Krayems aktiviteter i bland annat Syrien. Den 9 februari i år ska det ha påbörjats en utredning i Sverige angående krigsbrott på grund av hans deltagande i mordet på en jordansk pilot i början av 2015.

Krayem har identifierats som en av den tillfångatagne jordanske piloten Moaz al-Kasasbehs bödlar. Piloten tillfångatogs i Syrien i slutet av 2014, efter att ha kraschat i närheten av Raqqa i Syrien, som då hölls av IS. Mannen spärrades in i en bur, dränktes i bensin och brändes levande. Osama Krayem har erkänt att han var inblandad i det bestialiska mordet.

Demonstration i Jordaniens huvudstad Amman mot IS den 5 februari 2015 efter att den jordanske piloten Moaz al-Kasasbeh bränts till döds av terrorgruppen i Raqqa i Syrien. Foto: Raad Adayleh/AP/TT.

Osama Krayem föddes i Malmö som barn till palestinska invandrare från Syrien och växte upp på Rosengård. Han lämnade Malmö och flyttade till Syrien 2014. Något år senare tog han sig tillbaka till Europa. Han reste migrantvägen via Turkiet och den grekiska ön Leros dit han kom i september 2015. Med hjälp av ett falskt pass kunde han ta sig vidare till Tyskland.

Läs även: Per Gudmundson: Så blev Sveriges mest ökända terroristfamilj ett fall för socialen

Där hämtades han upp av marockan-franske Salah Abdeslam, 31 år, den ende överlevande från attentaten i Paris. Salah Abdeslam skulle troligtivs sprängt sig själv i Paris den 13 november men tog av sig bombbältet på kvällen.

Ranstorp: Oklart syfte med resa till Schiphol

Osama Krayem utreds även för ett planerat terrordåd på Schiphols flygplats utanför Amsterdam. Han besökte flygplatsen strax före terrordåden i Paris för att undersöka möjligheten att förvara vapen, sprängämnen samt pengar vid flygplatsen.

– Osama Krayem reste också från Bryssel till Schipolflygplatsen i Amsterdam tillsammans med en annan terrorist den 13 november 2015, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp.

– Man köpte enkelbiljetter i ett falskt namn och reste med ryggsäck och väska men återvände samma dag. På kvällen slog hans terroristkumpaner till i Paris. Det är oklart om de skulle utföra en attack eller gjorde rekognocering för senare terrordåd.

Osama Krayems advokat Gisèle Stuyck säger till den belgiska radiokanalen RTL att han begav sig till flygplatsen endast för att se om det fanns förvaringsmöjligheter. Hon säger vidare att han bestämt bestrider Paris-åtalet. Däremot erkänner Krayem sitt fulla ansvar för sin inblanding i Bryssel-attackerna.

Enligt RTL har Krayem inte lämnat efter sig något testamente vilket övriga terrorister i IS-cellen har gjort. Han kallas för ”den mest gåtfulle av de terrorister som deltagit i attentaten”.

Flera involverade i både Paris och Bryssel

Abrini som ställs inför rätta i Paris tillsammans med Krayem är känd som mannen med hatten. Han bestämde sig i sista stund för att inte spränga sig själv vid attentaten i Bryssel i mars 2016.

Läs även: Omar Makram: Vad förväntar vi oss av extremister som hoppar av?

Krayem misstänks liksom Abrini för att ha planerat att spränga sig själv i tunnelbanan i Bryssel. Varför Krayem inte sprängde sig är oklart. Men han ångrade sig, gick tillbaka till sin lägenhet och försökte lösa upp sprängämnena i toaletten.

Hans advokat säger att det först var på väg till tunnelbanan som han tog sitt ansvar och förstod vidden av den handling han var på väg att utföra. Hon understryker att det inte förminskar hans roll vid attentaten i Bryssel.

Margaret von Platen