Facebook noscript imageTörnvall: Folkhemsel, Putinpriser och propaganda
Björn Törnvall
Krönikörer
Törnvall: Folkhemsel, Putinpriser och propaganda
Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin vill satsa på folkhemsel. Foto: Caisa Rasmussen/TT
Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin vill satsa på folkhemsel. Foto: Caisa Rasmussen/TT

Vilka elproducenter är det som vill erbjuda mycket låga priser för långa kontrakt på el till staten, egentligen? Folkhemselen är ett orealistiskt fikonlöv som ska dölja de rödgrönas sabotage av den svenska elmarknaden, skriver Björn Törnvall.

I en debattartikel i Expressen 11/4 ondgör sig Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin och två fackförreningsordförande, från Svenska Elektrikerförbundet och Svenska Målareförbundet, över de stigande levnadsomkostnaderna och propagerar samtidigt för införandet av vad S partiledning kallar Folkhemsel. Avsikten sägs vara att införa ett system som de påstår ska innebära att alla hushåll får en betydande andel billig el i botten på sin elförbrukning.

Läs även: Svårt hitta mer plats för vindkraft i havet

Detta kan tyckas vara attraktivt för alla som det senaste året drabbats av skyhöga elpriser, men en närmare granskning av förslaget avslöjar en osäkerhet om verklighetsuppfattningen hos debattörerna. De inleder sin artikel med konstaterandet att grundorsaken till de snabbt stigande priserna är Rysslands fruktansvärda anfallskrig i Ukraina. Redan där går de vilse i sin historieskrivning.

Våra skenande elpriser har i huvudsak uppkommit ur den el- och effektbrist som skapades när den förra S-ledda regeringen, med benägen hjälp av MP och andra stödpartier, såg till att med riktade avgiftshöjningar göra kärnkraften olönsam, något som orsakade en förtida nedläggning av flera väl fungerande kärnreaktorer i södra Sverige. Dessutom lyckades de styrande med sin föresats att genom direkt politisk påverkan stoppa det statligt ägda energibolaget Vattenfalls framskridna planer på att bygga ny kärnkraft i Sverige. Ett behövligt tillskott, som den opålitliga vindkraften aldrig någonsin kan ersätta.

Införandet av begreppet ”Putinpriser” var ett föga framgångsrikt propagandaknep från S i den misslyckade valrörelsen 2022. Väljarna köpte inte den lögnen då och är nog rätt kallsinniga till förnyade försök att återanvända den. Rysslands anfallskrig mot Ukraina och Tysklands huvudlösa överlämnande av nyckeln till sin energimarknad till Putin har haft en indirekt påverkan på elprisernas negativa utveckling även i Sverige. Men huvudorsaken till den allvarliga elpriskris vi upplevt i vinter är en inhemsk politiskt skapad brist på elproduktion – inte yttre rysk påverkan.

Att, som debattörerna påstår, Socialdemokraterna är beredda att ta ansvaret för ”vettiga elpriser” imponerar inte, i ljuset av vad de tidigare ställt till med på energiområdet. Hur menar de att detta ska gå till nu? Så här står det i S förslag om Folkhemsel:

Redan idag kan storbolag skriva långa kontrakt med låga elpriser, med förslaget om Folkhemsel fungerar det så att staten använder sina muskler så att vanligt folk får samma möjligheter till låga elpriser. Helt enkelt en Folkhemsel. Så här går det till:

  1. Staten auktionerar ut långa kontrakt på ren el till elproducenter, d.v.s. till de som producerar el.
  2. Den elproducent som vill ha minst betalt för att sälja elen vinner auktionen.
  3. Staten förmedlar sedan vidare Folkhemselen till hushållen.

Folkhemselen fungerar som en bottenplatta och skulle täcka minst 60% av ett hushålls totala förbrukning. På den elen kan ett pris på ca 40 öre/kWh vara möjligt att uppnå. På så sätt kan alla hushåll få en mycket stor andel billig el och ett mer stabilt pris.

Läs även: DEBATT: Vindkraften är en hälsofarlig klimatbov

Staten skall alltså, osäkert genom vilket bolag eller myndighet och på vilket sätt, erbjuda sig att köpa in stora mängder el på lång sikt. Detta skriver S ska ske på en auktion, där den som säljer till lägst pris ”vinner auktionen”. Det verkar snarare handla om inköp på en helt vanlig marknad än en på auktion där högsta priset normalt vinner.

Staten som köpare och långsiktigheten i leveransåtagandet förväntas ge ett lågt bundet pris på elen. Tekniken påminner om de mycket långsiktiga så kallade PPA-avtal, som tecknades av vindkraftsproducenter med kända storförbrukare av el för att ge sken av stabilitet i intäkterna och därmed kunna få fram nödvändig finansiering till sina riskfyllda projekt.

Hur attraktiva kommer mycket långfristiga och fasta leveransåtaganden för Folkhemsel att vara för landets elproducenter efter de stora förluster PPA-avtalen orsakade när den nyckfulla vinden inte räckte till för att uppfylla leveransåtagandena, och priset för de nödvändiga kompletteringsköpen har stigit kraftigt på elmarknaden? Intresset för att exponera sig i denna typ av riskabla avtal torde numera vara lika med noll.

Hur ska denna av staten inköpta Folkhemsel fördelas bland elkunderna? Vad kostar den svällande byråkrati som givetvis kommer att behövas för att bestämma vem som får förmånen att köpa hur oklar kvantitet av elen till de förväntat låga priserna? Vad kommer Folkhemselen till slut att kosta, för elkunderna och skattebetalarna i Sverige? Finns det inte en bättre långsiktig lösning på problemet?

Jo, det finns det. Vi bör istället snabbt möjliggöra för en kraftfull ökning av utbudet av el, genom en geografiskt spridd nybyggnation av planerbar och fossilfri elproduktion samt större överföringskapacitet. Det är en mycket bättre väg än det förslag Socialdemokraterna nu lanserar.

En tänkbar grund till S lansering av Folkhemselen är dock EU:s krisförordning från början av oktober 2022, som bland annat innebär att medlemsstaterna ska sänka sin effektanvändning med fem procent under höglasttimmar (de tio procent av tiden då mest el används). Vår nuvarande regering har därför gett den statliga nätägaren Svenska kraftnät i uppdrag att upphandla förbrukningsflexibilitet med användande av kapacitetsavgifter för att klara av målet och därigenom sänka elpriserna.

Då elprisernas utveckling är av mycket stor betydelse för väljarna under tiden fram till nästa val är det nog inte en alltför djärv gissning att initiativet med Folkhemsel arbetades fram av S för att desarmera regeringens annars röstknipande initiativ, att dämpa elpriserna via Svenska Kraftnäts agerande i marknaden. Förslaget sprider en doft av en pågående återreglering av den fria elmarknaden mot ökad priskontroll.

Hur tänker sig S förresten att ett svenskt initiativ för en återreglerad elmarknad kommer att tas emot av EU:s tongivande ledarstater Tyskland och Frankrike? Tyskarna sägs ha ett snarlikt men ännu ej, på grund av hårt motstånd inom övriga EU, färdigförhandlat projekt för en reglering av EU:s elmarknad, på ritbordet. Liksom Folkhemselen är deras förslag konstruerat med syftet att dölja de tyska politikernas allvarliga misstag i energifrågan, som verkar fortsätta helt ohejdade av fakta.

Man har nu lagt ner samtliga kärnkraftverk i Tyskland med hänvisning till tsunamin som drabbade kylningen av reaktorn i Fukushima. En person avled i sviterna av den olyckan. 1 100 personer om året beräknas dö av ökade luftföroreningar efter den tyska stängningen av kärnkraften. Även i Tyskland vill man införa en kontroll av elpriset, motiverat av att marknaden inte sägs fungera.

Att Folkhemselen, som artikelförfattarna skriver, skulle vara att ”våga och orka tänka nytt i en kris”, känns därför varken vågat eller särskilt nytt. Mera som en reträtt till en kontrollerad prissättning av elen och kanske också en hemslöjdad variant av tyskt tankegods.

Utspelet om Folkhemselen handlar hursomhelst bara om politik. Det är ett oblygt försök från S att flytta fokus från egna misslyckanden med energipolitiken genom det felaktiga påståendet att problemen uppstått för att elmarknaden inte fungerar. Marknaden fungerar nämligen alldeles utmärkt, den avspeglar förhållandet mellan tillgång och efterfrågan. S förslag utgör ännu ett angrepp på den nya regeringens påstådda saktfärdighet, maskerat som en lösning på den hemmagjorda elkris oppositionspartierna med S i spetsen själva bär ansvaret för.

Vårt svenska energisystem, som byggdes upp med stor framsynthet och kloka beslut under 1970-talet, var ett av Europas bäst utvecklade. Det monterades snabbt ner av S och deras stödpartier på 2000-talet. Att bygga upp en fossilfri, reglerbar och tillförlitlig inhemsk elförsörjning igen tar givetvis tid. Men det är av oerhört stor betydelse för landets framtid att vi nu inte rusar iväg in i ännu ett orealistiskt och politiskt färgat drömprojekt, som verkligheten redan har lämnat långt bakom sig.

Det känns lite lockande, när jag läst vad dessa artikelförfattare och S-politikerna propagerar för, att hänvisa till en gammal klok devis, Skomakare bliv vid din läst. Låt nu för allt i världen verkligheten, teknisk kunskap och erfarenhet styra återuppbyggnaden av vårt idag ideologiskt svårt sargade energisystem och håll den politiska propagandan borta från detta för landets framtid viktiga arbete.

Läs även: Altstadt: Elsa Widding och nästa rödbruna vindkantring

Björn Törnvall

Författare och debattör i samhälls-, skogs- och energifrågor