Facebook noscript imageTörnvall: Vattenfalls kinesiska kalkon i dårarnas paradis
Björn Törnvall
Krönikörer
Törnvall: Vattenfalls kinesiska kalkon i dårarnas paradis
Smarta elmätare kan vara bra, men är det smart att välja kinesiska? Foto: Johan Nilsson/TT
Smarta elmätare kan vara bra, men är det smart att välja kinesiska? Foto: Johan Nilsson/TT

Vattenfall vill byta ut närmare en miljon elmätare mot nya och ”smarta” – tillverkade av ett kinesiskt bolag som ägs av en tidigare partikoryfé. Att detta inte är ”smart” låter sig ropas från taktopparna. Under den rödgröna tidigare regeringen tycks Vattenfall ha förvandlats till en miljöpolitisk lekstuga och en säkerhetspolitisk härdsmälta, skriver Björn Törnvall.

Den sista maj i år fick min hustru ett sms från vår elnätsägare Vattenfall Eldistribution, som meddelade henne att vi snart skulle få en ny ”smart” elmätare. I sms:et hänvisades man till hemsidan, där vi möttes av följande käcka meddelande:

Nu gör vi dig till en del av framtidens smarta elnät. Smart för dig och smart för samhället. Nu är det dags för dig att bli en aktiv del av elnätet. Snart får du nämligen en ny, smart elmätare installerad. Elmätaren ger dig flera möjligheter, samtidigt som den hjälper oss att balansera elnätet. Tillsammans gör vi elnätet redo för vägen mot ett fossilfritt liv.

Men viktigast av allt är att de smarta elmätarna bidrar till ett samhälle byggt på smarta lösningar – som gör det enklare att jobba och leva energieffektivt.

Att de ”smarta elmätarna” även kan användas för att enkelt koppla bort privata elkunder när det passar nätägaren, nämner man givetvis inte.

Läs även: Gustavsson: Konservativa måste göra upp med putinismen

Vi skulle snart bli kontaktade av en underleverantör till Vattenfall, som skulle ombesörja bytet. Sättet att kontakta oss kändes kanske lite udda, men väckte ändå inte någon större uppmärksamhet i dessa tider som allt mer präglas av elektronisk kommunikation om det mesta. Vi vet ju givetvis att vi inte kan byta ut nätleverantören och att elmätaren är företagets egendom.

Vår förvåning ökade dock fyra dagar senare när vi som första nyhet under Tv1:s Rapportsändning 19.30 den 3 juni 2023 fick oss till livs att statliga Vattenfall skulle byta ut sina 900 000 elmätare mot vad som beskrevs som smarta nya sådana, tillverkade av ett företag i Kina. Då diskussionen om risken med att använda kinesiska elektroniska tjänster och produkter som kommunicerar på nätet förts i ökande omfattning på senare tid, och då användningen av exempelvis TikTok och Huawei har stoppats på olika håll, lyssnade vi lite mer uppmärksamt.

En tillförordnad kommunikationschef för Vattenfall Eldistribution intervjuades av Rapports reporter om köpet av dessa nya elmätare från det kinesiska företaget. Han bedyrade att Vattenfall, som ett samhällskritiskt företag med samhällskritiska tjänster, hade genomfört en ”rigorös urvalsprocess” innan beslut fattades att upphandla produkterna från det kinesiska företaget. Man hade inte uppfattningen att företaget stod nära Kinas regering eller det styrande kommunistpartiet.

Den tillförordnades trovärdighet sköts dock raskt i sank av Rapports besked att företagets ägare, miljardären Zheng Jiangjiang, till helt nyligen suttit som delegat för det styrande kommunistpartiet i Kinas Folkkongress. En uppgift Vattenfalls kommunikatör inte kunde kommentera då han inte kände till detta. Han bad därför att få återkomma.

Enligt Rapport återkom Vattenfall Eldistribution senare med skriftligt besked om att upphandlingen gjorts för flera år sedan, då känsligheten i förhållandet till kinesiska leverantörer var annorlunda och att man även efter upphandlingen hållit sig informerad. Vilka uppgifter man fått fram ville man dock inte gå in på. Att Säkerhetspolisen uppmärksammat den ökande risken för Sverige med användandet av kinesisk teknologi nämndes även i Rapports inslag. Att denna borde beaktats innan en så stor upphandling gjordes till ett samhällskritiskt företag kan tyckas självklart för de flesta av oss.

Vattenfalls sätt att möta nyhetsmedia i denna potentiellt mycket känsliga fråga lämnar tyvärr synnerliga mängder övrigt att önska. Myndigheter och storföretag skickar idag regelmässigt fram medietränade utbildade så kallade kommunikatörer eller pressansvariga vars uppgift är att utgöra en ogenomtränglig mur för medias försök att få de ansvariga att kommentera händelser och svara på berättigade frågor. Svaren blir därför ofta av den intetsägande varmluftskaraktär, av den sort som Vattenfall Eldistributions tillförordnade kommunikationschef levererade i Rapportinslaget.

Läs även: Sandström: Skrota ”armlängds avstånd” inom kulturpolitiken

När vi kopplat ihop sms:et som vi fick från vår nätägare med innehållet i Rapportinslaget, skickade jag ett meddelande till Vattenfall Eldistributions kundtjänst där jag meddelade dem att vi inte ville ha en ny smart kinesisk elmätare kopplad till vårt elabonnemang och förklarade varför. Det kom ett svar från företagets kundtjänst dagen därpå, det löd i sin helhet:

Hej, Alla våra mätare behöver bytas ut då den gamla längre inte kommer att kommunicera med våradatabas. Ha en fin dag!

Att deras databas idag faktiskt kommunicerar alldeles utmärkt med vår nuvarande elmätare kan jag enkelt sluta mig till av de mycket höga nätavgifter jag tvingas betala till dem. Det handlar givetvis inte om vad jag vill ha, utan om vilket nytt system Vattenfall vill ha för sina framtida elleveranser till mig.

Jag nöjde mig inte med detta intetsägande svar, utan skrev ett nytt brev till företaget, där jag framhärdade i min kritik av riskerna med det föreslagna utbytet av elmätare, jag avslutade brevet med:

Jag vill därför än en gång framföra budskapet till er ledning, att jag inte vill ha en elmätare med kapacitet att kommunicera olika uppgifter, som ni inte kan garantera är säker för insyn från myndigheter i tillverkningslandet Kina. Att protestera på detta sätt är tyvärr det enda jag kan göra och hoppas på att min uppfattning når fram till de som ansvarar för er verksamhet. Om ni har brustit i er kontroll i samband med upphandlingen, är det hög tid nu att rätta till misstaget, innan det är för sent.

Statliga energibolaget Vattenfalls verksamhet som under den rödgröna regeringen har ställts om till att handla mer om politik och gröna drömmar än om fungerande teknik, är i behov av ett nytt klargörande regleringsbrev från ansvarigt departement. Med stor sannolikhet även av en ny ledning. Jag noterar att krav på att ytterligare flagranta misstag måste kunna undvikas i statens eget energibolag nu ställs inom regeringspartierna.

Det skall bli spännande att följa utvecklingen framöver. Att regeringen nyligen stuvat om och nominerat tre nya, om bolagets verksamhetsområden dokumenterat kunniga, medlemmar till bolagets styrelse lovar äntligen gott för framtiden.

Den väg Vattenfall under de senaste åtta åren tvingades in på, av MP och de övriga rödgröna utopisterna, gjorde att min tillgång till egen björkved, vedpanna och en gammal hederlig vedspis på landet kändes som trygga sista utposter i ett land, som alltmer framstod som ”dårarnas paradis”.

Läs även: Törnvall: ”Sverige har varit naiva”, sade statsministern

Björn Törnvall

Författare och debattör i samhälls-, skogs- och energifrågor