Flera katter har försvunnit i Nykvarn, i södra delen av Stockholms län. Inkräktar vargen på människans samvaro, eller är det tvärt om? Svaren skiljer sig mellan de som direkt påverkas och de som inte gör det.
Vilthandläggare: ”Det blir ofta så här vid den här tiden på året när ungvargarna lämnar sitt revir.”
Man menar att husdjur framför allt ska hållas inomhus i gryning, skymning och under natten. Enligt Mikael Fransson, vilthandläggare vid Länsstyrelsen, behöver människor inte känna sig hotade av att vargen finns i området.
– Det blir ofta så här vid den här tiden på året när ungvargarna lämnar sitt revir. Vi människor behöver inte vara oroliga för egen del, men det gäller att hålla hundar kopplade och inte släppa ut katten på natten, säger han i ett pressmeddelande.
Enligt Naturvårdsverkets räkning 2021/22 finns det cirka 460 vargar i Sverige. Rapporten visade en ökning av varg för tredje säsongen i rad, och dessutom det högsta antalet vargar i Sverige sedan räkningen startade. I Sverige blev vargen fridlyst 1966 efter att populationen minskat avsevärt på grund av intensiv jakt. Populationen har återhämtat sig, men klassas fortsatt av WWF inom kategorin ”sårbar”, vilket betyder att vargen i Sverige bedöms löpa risk för att utrotas i vilt tillstånd.
Vargen: En laddad symbol
Vargen anses inte vara en fara för människan, men för tamdjur och boskapsdjur är frågan en annan. Trots länsstyrelsens rätt att utlysa så kallad ”skyddsjakt” på specifika vargar som orsakat stora skador på människans egendom eller husdjur, är debatten mellan lokala organisationer och storstäderna stor.
Frågan om vargens plats i svenska skogar har blivit en laddad symbol för ”landsbygd” kontra ”storstad”. Bulletins ledarkrönikör Klas Hjort skriver i sin text ”När vargen kom” om hur frågan inte styrs av de personer som dagligen får sin vardag påverkad av vargen.
”Människor som inte bor där vargen finns utan ser den på bild och tycker den är vacker och mäktig att se på. De som inte behöver vara rädda för att deras hund eller får ska bli attackerade. Som inte behöver bli rädda när något prasslar till. Utan ser det där lite romantiska”, skriver han.
Samtidigt ges vargen existensberättigande i EU:s art- och habitatdirektiv. Det finns riksdagsbeslut om att Sverige ska ha livskraftiga rovdjursstammar, samt att vi förbinder oss till internationella åtaganden för att bevara vargen, enligt WWF. Vargens möjligheter att överleva i Sverige verkar därmed helt bero på om människan vill dela med sig av livsrum och skogens bytesdjur.
Så gör du om du stöter på en varg
Vad har du rätt till att göra ifall du stöter på en varg? Det händer sällan att djuret attackerar människor – men kan agera olika beroende på om den är sjuk, känner sig hotad eller har valpar i närheten. Enligt Viltskadecenter ska du i regel avlägsna dig från platsen, koppla husdjur och föra oväsen för att vargen ska avlägsna sig.
I Sverige finns det inga tydliga riktlinjer att följa när det kommer till att larma polisen vid möte med en varg. Enligt den finska tidningen Åby Underrättelser ska finsk polis larmas om:
- Vargen har förorsakat en personskada.
- Vargen finns på gårdsområdet och avlägsnar sig inte därifrån eller stannar kvar i den närmaste omgivningen.
- Vargen närmar sig människor, väjer inte för människor eller är i övrigt orädd för människor.
- Vargen är skadad eller sjuk.
- Vargen har varit inblandad i en trafikolycka.
- Vargen rör sig dagtid nära bebyggelse eller i människors bostadsområden.
- Vargen har förorsakat skador på hus- eller produktionsdjur till ett betydande egendomsvärde.
Läs även: Hjort: 2 000 vargar som MP vill ha? Nej, rösta bort vargen!