För två år sedan blev den amerikanske artisten Morgan Wallen cancellerad av den amerikanska musikindustrin efter att ett klipp på honom cirkulerat där han brukade den amerikanska tagningen på n-ordet. I veckan släppte han dock 2023 års största album. Amerikanerna cancellerar cancelkulturen och svenskarna borde ta efter, skriver Luai Ahmed.
För två år sedan släppte den då 27-åriga amerikanske countryartisten Morgan Wallen sitt andra album, ”Dangerous: The Double Album”. Till skillnad från hans första album gjorde det dundersuccé och gick direkt upp på förstaplatsen på billboardlistan.
Läs även: Korn: Woke gör Wellcome ovälkommen
Oturligt nog för Wallen så läckte kändisskvallersidan TMZ en månad senare ett klipp av honom där han använder n-ordet utanför sitt hem i sällskap med några kompisar.
Klippet blev viralt och Morgan Wallen blev cancellerad från den amerikanska musikindustrin omedelbart.
Detta trots att han naturligtvis bad om ursäkt för sitt fåniga fyllepladder med sina kompisar.
Spotify, världens största plattform för musik, plockade bort hela hans musikkatalog, vilket ledde till en katastrofal nedgång av hans strömningar.
iHeartRadio, en av USA:s största radiostationer, förbjöd spelandet av hans musik.
The Academy of Country Music Awards lät meddela att Wallens album skulle få vara med och tävla om några priser.
Skivbolaget Big Loud som gett ut hans musik bröt skivkontraktet på obestämd tid.
Allt detta eftersom han slarvigt använt n-ordet på fyllan med vänner.
De drakoniska åtgärderna till trots blev albumet ett av 2021 år bäst säljande, slog åtskilliga rekord på listorna, och Spotify såg sig nödgade att lägga tillbaka hans musik. Money talks.
Skivans succé sågs av många förståsigpåare som hans last hurrah, en sista triumf efter den oundvikliga kraschen, han hade ju trots allt bränt sitt värdegrundskort med besked.
Man spekulerade i att skandalen med n-ordet blev bra publicitet för skivan, men att hans karriär i stort sett var över efter detta.
I veckan inträffade dock vad som antydde det rakt motsatta.
För två dagar sedan släppte nämligen Wallen sin tredje skiva, ”One Thing At A Time”, och efter att ha varit tillgängligt mindre än ett dygn väntas albumet bli decenniets största countryalbum från en manlig artist.
Innan solen gått ner hade albumet hunnit slå Spotify-rekordet som det mest strömmade manliga countryalbumet sedan musikplattformens debut 2006.
Dessutom väntas albumet sälja fler skivor under sin första vecka i USA än något annat album lyckats med sedan förra årets ”Midnights” med Taylor Swift.
“Va?! Jag trodde att han blev cancellerad?” var en av många chockade kommentarer till nyheten.
Ja, Morgan Wallen må ha blivit “cancellerad”, men att “bli cancellerad” betyder egentligen ingenting, om det inte gäller allvarliga brott som våldtäkt, mord eller en uttalad förkärlek för folkmordsarkitekter som Adolf.
Läs även: Foucault skulle ha varit främmande för dagens wokevänster
Det är nya tider för cancelkulturen i USA och cancellerandet tycks numera bara leda till tillfälliga ramaskrin i sociala och asociala medier, snarare än några verkliga giftskåp.
För en vecka sedan blev den amerikanska och höggradigt androgyna mångmiljonären och sminkskaparen Jeffree Star viral när han påstod att ”hela ’de/dem’ och icke-binära-ideologin är påhittad skit”. Han menade, en rätt komisk spaning, att folk hängde på den ”töntiga” ideologin under pandemin eftersom de var rejält uttråkade.
Jeffree Stars motstånd mot den nya wokevågen har hyllats av konservativa såväl som vänsterliberaler som motsätter sig wokelynchmobbens skoningslösa karaktärsmord på människor och deras karriärer.
Vissa menar att detta kommer att gynna Star, precis som det gynnade Wallen. Detta eftersom folk i USA ledsnat och mest har lust att cancellera cancelkulturen.
Det är lite annorlunda här i Sverige. Skulle Zara Larsson eller Lars Winnerbäck bli årets bästsäljande artister i Sverige 2023 om de hamnar i blåsväder efter att blivit påkomna med att använda den svenska varianten av n-ordet? Tveksamt.
Dock kan jag inte hjälpa att undra om det amerikanska cancellerandet av cancelkultur kommer att importeras inom en snar framtid, på samma sätt som Sverige importerar det mesta som försiggår i amerikansk kultur – nu senast omtalade Drag Queen Story Time.
Trots USA:s politiska och etniska förvirring så verkar det som att de så sakteliga börjar får styr på vilka som ska cancelleras på riktigt nu.
Samtidigt som n-ordet fortfarande tycks utgöra skäl för uppsägning för vanliga dödliga så blev årets största artist en cancellerad och oren n-ordsanvändare. Han bad om ursäkt och folk tycks ha nöjt sig med det.
De verkar förstå att användningen av n-ordet, kritik mot hur hbtq-frågor hanteras, och nyfunna vänsterliberala ideal inte är skäl nog cancellering.
Man börjar dra slutsatsen att det krävs tungt vägande skäl för att på riktigt, och med all rätt, cancellera någon på allvar.
Som till exempel antisemiten Kanye Wests uttryckta förkärlek för Hitler eller R Kellys våldtäkter och pedofili.
Dock verkar n-ordet på fyllan och villan inte ha samma effekt längre. Det är bara att kolla på USA:s bästsäljande artister nästa vecka och i slutet av året.