Facebook noscript imageAhmed: Regeringen vill införa lite fascism
Luai Ahmed
Krönikörer
Ahmed: Regeringen vill införa lite fascism
Ett vanligt sms år 2026? Foto: Timmy Augustsson, Sms: Luai och sin partner i en framtidsscenario.
Ett vanligt sms år 2026? Foto: Timmy Augustsson, Sms: Luai och sin partner i en framtidsscenario.

När svenska folket röstade på de blågula förväntade de sig trygghet och stramare invandring – inte en fascistisk stat som läser våra privata meddelanden, skriver Luai Ahmed.

Där kom det, på första april av alla dagar. Man skulle kunna tro att det är ett aprilskämt, men det är det inte.

Sveriges Radio rapporterade om att regeringen, med undantag av Sverigedemokraterna som dock endast agerar regeringsunderlag, stödjer det EU-förslag som ska göra det möjligt för främlingar, som du inte träffat eller känner, att ”kontrollera” alla dina digitala meddelanden.

Läs även: Lidström: Toxiska feminina maktstrukturer

Detta innebär att allting som du skriver, varenda sms, meddelande, brev, bild, fil, dokument, krypterat eller inte, kommer att övervakas av andra människor.
Allting som är privat och personligt mellan dig och din partner, föräldrar, barn, vänner, kollegor – exakt allting kommer att kunna granskas, övervakas och kontrolleras av främlingar.

Föreställ dig att du myser i sängen och pratar med din partner om dina hemligaste osäkerheter, om dina framtidsambitioner eller om gamla trauman från din uppväxt och barndom. Saker som du inte vill att någon annan ska veta något om förutom dem du litar mest på.

Hemligheterna som tar dig tid och energi att berätta om ens för din terapeut.

Hemligheterna som formade dig som människa.

Ord som du bestämmer, efter mycket tillit och skörhet, att anförtro någon annan.

Att kunna föra sådana samtal borde inte ens behöva betraktas som en “mänsklig rättighet”, utan som en given vardaglig mänsklig handling – som att andas.

Men regeringen har nu bestämt, tack vare EU, att det ska kunna vara möjligt för en fullständig främling att granska, kontrollera och övervaka alla dina meddelanden. En främling du har noll anknytning till eller anledning att lita på.

Detta innebär att våra samtal på sociala medier, som vi är beroende av särskilt under dessa post corona-tider, också kommer att anförtros främlingar. Oavsett om du vill det eller ej.

”Målsättningen med förslaget är att bekämpa sexuella övergrepp mot barn.

Denna motivering måste väl vara den mest socialdemokratiska som regeringen har kommit upp med hittills, och det är inte ägnat att förvåna att Socialdemokraterna stöder förslaget.

Till min förvåning har ”terrorhot” inte använts ännu.

”Vi tänker läsa era meddelanden för att kunna komma åt terrorister, för er skull”, liksom.

så vis hade man även kunnat försvara det med att ”Vadå?! Vill du att terrordåd ska begås!?” Som läget är får man nöja sig med att “Vadå? Vill du att barn ska våldtas?!”

Läs även: Lindén: Pink Floyd var inte en manual!

För en vecka sedan började vår före detta statsminister Magdalena Andersson gråta när hon berättade om allt hat och hot som Örebros nyvalda distriktsordförande för SSU, Matilda Jansson, fick motta på sociala medier, efter att hon glatt berättade för alla att hon blivit vald.

Efter att Andersson torkat sina tårar sade hon ordagrant:

“Vi kan inte ha det så här. Politiken måste göra mer. Vi måste reglera de sociala medierna på ett sätt som inte görs idag. Det behövs förändring.”

Detta håller alltså M, KD, L, MP och V med om.

Dessa partier berättigar detta inkräktande på vår personliga integritet på olika sätt, men det innebär ändå att vi tar ett litet, litet steg mot fascism.

En fascism där politiker tror att de har något slags gudagiven rätt att befinna sig i våra hem och i våra sängar, för att avlyssna och “kontrollera” våra sköraste och privataste stunder.

Det finns ingenting som kan motivera detta förutom fascism.

Läs även: Edwardsson: Konspirationer och att skilja agnarna från vetet

Luai Ahmed

Luai Ahmed är krönikör på Bulletin. Innan flytten till Sverige var han kolumnist för tidningarna Yemen Today, Yemen Times,  och YoO Youth Magazine. Han är också författare till boken Asylum: A refugee’s paradoxical journey from Sharia Yemen to Rainbow Sweden. Ahmed har studerat International Business Studies på International Lebanese University i Jemen och flera kurser i International Migration and Ethnic Relations på Malmö universitet.

E-post: luai@bulletin.nu