En sammanställning av ”Sveriges mest efterlysta” delas flitigt på sociala medier. Bland de 27 radikala islamisterna på bilden återfinns även en bild av undertecknad. Vissa kommenterar: ”Sverige är sjukt!” Andra noterar, ”Vänta, Luai Ahmed finns med på bilden? Är den äkta?” Det kan man fråga sig, jo, låt mig ta det hela från början, skriver Luai Ahmed.
”Dumhögern” är ett begrepp som avser att ringa in den del av högern som förstör för resten av högern.
Denna ansamling gör ganska mycket som är destruktivt och, tja, just dumt. Ett av de dummaste påhitten är att maniskt och okritiskt dela virala fejknyheter, med noll intresse för källkritik eller nyhetens sanningshalt. Det hela följer vanligen nedanstående mönster.
- En upprörande nyhet med koppling till Sverige dyker upp
- Dumhögern läser nyheten, blir jättearga, och delar den vidare utan källkritik
- Nyheten antas vara korrekt av alldeles för många – trots att den inte stämmer
Det hela fångas klockrent av Jack Werners geniala boktitel ”Jag skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå” – en mening som väl illustrerar en representants för dumhögern reaktion när det visar sig att nyheten han reagerade på visade sig vara fejk.
Läs även: Lidström: Den svenska vanärans botten
Fenomen kan till och med observeras under internationella skämtardagen, första april alltså.
Bulletin publicerade som andra tidningar ett första april-skämt på det aktuella datumet som jag delade på Twitter:
”Ålderdomshem i Småland inför fasta under ramadan – ’bra för hälsan’”.
I slutet av tweeten la jag till: ”Hänsynslöst”, för att göra det lite mer dramatiskt.
Inlägget fick 113 kommentarer. Nästan hälften av dem, cirka 50, missade att det var ett skämt, och ytterligare 100 personerna retweetade den. Den goda nyheten är att tweeten sågs av 82 000 personer och endast 0,12 procent delade den vidare.
Detta okritiska förhållningssätt säger en del om ”dumhögern” – som i sin frustration över hur Sverige befinner sig i cirkusläge själva agerar som pajasar och inte klarar av att hitta bromsen när de stöter på uppenbara dumheter.
Vilket osökt leder oss till den aktuella fejknyheten, som jag själv oavsiktligt skapade som ett skämt, ett skämt som fått eget liv och blivit till en sanning för alldeles för många.
Jag har sett bilden delad på Twitter och Instagram minst 30 gånger sedan jag skapade den. Jag skrattar åt det, de som känner till mig förstår att bilden inte är äkta, och det hela borde vara water under the bridge.
Men sedan Twitter börjat visa hur många läsare diverse tweets får, då blev jag lite orolig när jag häromdagen noterade att en av bilderna setts minst 62 000. Och en annan som delades under samma vecka sågs minst 18 000. Det är en hel fotbollsstadion.
Detta innebär att bilden säkert kan ha setts av hundratusentals människor, vilket är helt otroligt, och fick mig att vilja förklara händelsekedjan från ax till limpa för den som eventuellt kan tänkas vara nyfiken liksom mina kära Bulletin-läsare.
Läs även: Edwardsson: Maktens eviga propagandaapparat
Ett skämts kastbana:
- 2018: En bild på 27 efterlysta islamistiska bangladeshier i Singapore delades på Twitter.
- 2018: En tönt gjorde om bilden och skrev ovanpå den: ”Storbritanniens mest efterlysta personer.”
- 2018: Den fejkade bilden fick en svensk revision, där någon redigerade bilden och skrev i stället: ”Sveriges mest efterlysta personer 2018. Någon som ser ett mönster?”
- 2019: Bilden delades på svenska Twitter där den direkt dementerades av många twittrare då. ”Detta berör bangladeshiska islamister i Singapore – har ingenting med Sverige att göra.”
- 2019: Jag redigerade bilden och bytte ut ett av ansiktena mot min egen nuna och la upp bilden på Twitter som ett skämt för mina följare.
Uppsåtet med mitt skämt var att ironisera över min egen roll som en av Sveriges mest efterlysta, i och med att jag är invandrare och “högerextrem” – en unik och rolig kombo som får vänsterextremister och islamister att gå i taket och vilja jaga mig med spjut och pennor.
De flesta av mina följare fattade skämtet och skojade vidare. Men olyckligtvis förstod inte alla att det var ett skämt. Och delade bilden vidare.
Och så delades bilden vidare, och vidare och vidare…
Och plötsligt är skämtet som jag drog på Twitter för några år sedan inte lika roligt längre.
Eller kanske är det ännu roligare? Så länge Säpo inte är en del av dumhögern och inte tror att jag är en bangladeshisk islamist.
Men allvarligt talat: om svensk public service har lärt oss någonting så är det att vara högst kritiska till den information som vi förses med, inte tvärtom. Man skulle tro att högern, och dumhögern, som hatar public service mest av allt, skulle ha lärt sig den läxan.
PS. En annan rolig detalj som hör till berättelsen är att 26 av de 27 bangladeshiska islamisterna på bilden följde al Qaida-ideologen Anwar al-Awlaki, som råkar vara jemenit – precis som jag själv. DS
Läs även: Törnvall: Det var inte jag, det var Mållgan!