Facebook noscript imageAhmed: Valet kan avgöras av folk som inte förstår svenska
Luai Ahmed
Krönikörer
Ahmed: Valet kan avgöras av folk som inte förstår svenska
Språket är nyckeln till svensk lag. Foto: Santi Palacios TT/Timmy Augustsson Bulletin
Språket är nyckeln till svensk lag. Foto: Santi Palacios TT/Timmy Augustsson Bulletin

Människor som inte kan svenska språket borde inte kunna vara med och avgöra ett svenskt val. Krav måste ställas på att man har kunskaper om hur Sverige fungerar innan man får rösträtt, även om det äventyrar Socialdemokraternas maktinnehav, skriver Luai Ahmed.

Sedan förra riksdagsvalet 2018 har 267 000 nyanlända, eller ”nysvenskar”, fått möjlighet att delta i den svenska demokratin, eller bristen därpå.

I år har 56 000 svenska medborgarskap beviljats fram till augusti. 2021 beviljade Migrationsverket ungefär 87 000 svenska medborgarskap. År 2020 beviljades 69 000 medborgarskap, och året innan, 2019, beviljades 65 000 medborgarskap.

Läs även: Därför kan kriminella ungdomar få svenskt medborgarskap trots domar

Man undrar onekligen om alla dessa 267 000 nysvenskar ens kan det svenska språket.

SCB:s siffror ger en anledning att tvivla. Huruvida folk har ett jobb är det enda lackmustest vi har för att bilda oss en uppfattning om kunskaper i svenska språket.

Enligt Aftonbladets granskning av flyktingarna som kom 2015 så visade det sig att en av tio av de asylsökande som kom under flyktingkrisen hade skaffat ett jobb. Den dystra realiteten om hur många som har fått ett jobb ger även en bild av proportionen för hur många som lyckats lära sig språket.

De flesta nyanlända som har ett jobb har ansträngt sig för att på ett eller annat sätt lära sig svenska. Oavsett om man jobbar på Ica, ett äldreboende, restaurang eller i kollektivtrafiken, så krävs det att man lär sig språket på jobbet, om inte annorstädes. Man blir bättre och till slut behärskar man det, eftersom man använder det dagligen.

Lever man på bidrag, som hundratusentals invandrare gör, så lär man sig aldrig behärska språket eftersom man inte tvingas att använda det annat än i undantagsfall.

Språket är nyckeln till samhället som det brukar heta, men utöver att vara nyckeln till samhället så är språket, på ett viktigare plan, nyckeln till svensk lag. Vad som är rätt och vad som är fel. Vad man får och inte får göra. Det är ju grunden till hur samhället ser ut, formats och formas.

En jemenit som kommer till Sverige och bär med sig den jemenitiska kulturen kommer troligtvis att tro att det är normalt med barnäktenskap, så som det är i Jemen. Gemene jemenit lär tro att svenskar kan tycka att barnäktenskap bara är ”lite konstigt”.

Om jemeniten inte lär sig svenska får jemeniten aldrig lära sig djupet av den svenska intoleransen mot pedofili är i Sverige. Att i Sverige är pedofilen troligen den mest hatade människan i världen, barnäktenskap betraktas som sjukt och totalt oacceptabelt och är framförallt olagligt. Att barnäktenskap för en svensk är som vad apostasi är för jemeniten, att man lär kastas i fängelse om man ägnar sig åt sådant.

Håll nu i huvudet att mellan 2011 och 2021 har 635 000 personer beviljats svenskt medborgarskap och fråga dig: Hur många av dess kan tillräcklig svenska för att ha tillgodogjort sig för all avgörande lagstiftning?

Läs även: DEBATT: Sluta dela ut medborgarskap utan plikter och krav

En enda röst kan avgöra vilken regering som får makten. Men när de rödgröna får 635 000 nya potentiella röster under loppet av ett decennium, så är det inte konstigt att de fortsätter kampen för att plocka in ytterligare nya röster. Det innebär ju för det första ett fortsatt maktinnehav, och för det andra att de kan fortsätta att framstå som goda antirasister. Detta trots att majoriteten av dem inte har en enda kompis bland dessa invandrade hundratusentals asylsökande. Det är minst sagt skevt.

Försök förstå att det förhåller sig så idag att 635 000 personer har beviljats svenskt medborgarskap utan några som helst krav på kunskaper i svenska, alltså nyckeln till att förstå och bli förstådd av samhället.

Det är lite som om halva Stockholms befolkning skulle utvandra till Egypten, inte lära sig arabiska, men ändå få rösträtt efter några år i landet och få vara med och bestämma hur den egyptiska regeringen ska se ut och vilka lagar som ska stiftas.

Det är så den svenska demokratin ser ut just nu.

Den är inte enbart hotad av invandrade och växande islamistiska krafter och inhemska och lite mindre och minskande nazistiska krafter, den svenska demokratin är även hotad av okunskap om det svenska samhället.

Läs även: Ahmed: Ställ krav för medborgarskap

Den svenska demokratin är hotad av det faktum att valet avgörs av människor som inte ens kan uttala ordet ”val”. Eller ens förstå det.

Tack för all antirasism.

Luai Ahmed

Luai Ahmed är krönikör på Bulletin. Innan flytten till Sverige var han kolumnist för tidningarna Yemen Today, Yemen Times,  och YoO Youth Magazine. Han är också författare till boken Asylum: A refugee’s paradoxical journey from Sharia Yemen to Rainbow Sweden. Ahmed har studerat International Business Studies på International Lebanese University i Jemen och flera kurser i International Migration and Ethnic Relations på Malmö universitet.

E-post: luai@bulletin.nu