Facebook noscript imageÅklagaren i fallet Åke Lundkvist: Genomfört testerna för att bedriva forskning
Vetenskap
Åklagaren i fallet Åke Lundkvist: Genomfört testerna för att bedriva forskning
Foto: Henrik Montgomery/Johan Nilsson/TT
Foto: Henrik Montgomery/Johan Nilsson/TT

Fallet Åke Lundkvist går in på sin första dag i tingsrätten. Forskaren och professorn Åke Lundkvist själv hävdar själv att han inte begått brott mot etikprövningslagen - främst för att den påstådda studien inte varit en studie. Åklagaren Micael Dahlberg driver målet. Han anser inte att det Åke Lundkvist säger stämmer.

Bulletin har varit i kontakt med Micael Dahlberg, vice chefsåklagare vid Åklagarkammaren i Gävle. Dahlberg kommer under torsdagen peka på att forskaren och professorn Åke Lundkvist brutit mot lagen om etikprövning av forskning som avser människor.

Micael Dahlberg bekräftar att hans utgångspunkt kommer att vara att Åke Lundkvists testning personer som kan ha drabbats av Covid-19 ska kopplas till den senare studie som Åke meddelat ska senare skulle genomföras. I det fallet har forskaren sökt men ännu ej fått etiktillstånd.

– Vad det handlar om är ju att teamet under den åtalades ledning har gjort 450 blodprovstagningar på olika människor. Frågan i målet är då, är det sjuk- och hälsovård eller är det för att få ett underlag till vidare studier - forskning?

Hur har Åke och hans kollegor brutit mot lagen?

– Det framgår av lagen att ingrepp på människor ska etikprövas. Ett ingrepp enligt min och Öneps uppfattning är att blodprovstagningar hör dit.

På vilket sätt har testningen genomförts?

– Det har skett på olika ställen i Stockholm där det har satts upp anslag med lydelsen ”kom och prova om du har antikroppar” där man höll till bland annat i en bostadsrätts samlingslokal och det hade tydligen upprört ett antal personer.

Enligt Bulletins tidigare intervju med en av anmälarna ska det tillfälle Micael Dahlberg syftar på inträffat i en tvättstuga i ett flerfamiljshus.

Om inte studie - vad annars?

Samtidigt ställer sig åklagaren frågan varför testerna ens genomförts om det inte var för att bedriva en studie. Det är även detta han kommer peka på under rättegången.

– Varför har de gjort testningarna, alltså blodprovstagningarna. Är det så att de plötsligt företräder Region Stockholm, någon annan sjukvårdshuvudman eller är det inte så att de har tagit de här blodproverna för att kunna göra en forskningsstudie?

I förundersökningen framgår det att Åke Lundkvist i samtal med Önep påpekat att det hade varit generande i branschen om han och kollegorna lagt fram en studie när så få tester genomförts.

– Ganska omgående efter att de testat så började man prata sinsemellan om att det var så ojämnt fördelat över olika områden i Stockholm med antikroppar. Varför lägger man arbetstid på att testa om man inte har något syfte, det är vad jag undrar.

Intevjun är en del av Bulletins artikelserie Fri forskning i fara.
Har du tips eller har du själv blivit utsatt? Kontakta vår reporter.

Läs även:
Därför anmäldes forskaren Åke Lundkvist - Covid-test i tvättstuga
Omstridd lag kan ge framstående forskare två år i fängelse – rättegången inleds idag
Forskaren som anmäldes till Åklagarmyndigheten: ”Kafkaliknande process”
Forskning om våldtäktsmän anmäldes av myndighet – förundersökningen nedlagd

Alex Alma

Reporter
alex@bulletin.nu