I dag är många tveksamma till om Sverige ska ta emot fler migranter alls. Men i en parallell och bättre verklighet hade vi tagit emot dem på ett helt annat sätt. Per Brinkemo skissar på hur det kunde ha sett ut.
Välkomna till Sverige!
Ni har kommit till ett land som på avgörande punkter skiljer sig från era hemländer, oavsett var ifrån ni kommer. Jag ska göra allt för att förklara och vägleda och jag förväntar mig att ni verkligen vill förstå det land som snart kommer att bli ert. Det här är första lektionen och sammanfattar det vi senare i detalj kommer att gå in på.
Först: ni kommer att få höra från många svenskar att vi inte har någon kultur. Förlåt att jag skrattar, men det beror på att vi har varit ett väldigt homogent land. Vi har därför inte behövt sätta ord på den kultur vi lever i.
Ni kommer att tycka att kulturen är annorlunda. Det är för att undanröja så många missförstånd som möjligt som vi har anordnat denna utbildning.
Läs även: Brinkemo: Var kommer du ifrån?
Som ni upptäckt är det ganska kallt här men det kommer att bli bättre framåt våren och sommaren. Vi har fyra årstider, varav två och en halv är kalla. Det har format oss svenskar. I tusentals år var vi bönder och innan det moderna samhället uppstod var vi tvungna att samarbeta för att klara de kalla månaderna. Det är ett kulturellt arv som lever kvar. Vi kallar det för konsensus.
Klimatet har tvingat oss att planera och tänka långsiktigt. Vi lever inte från dag till dag, utan sätter upp mål som vi strävar mot. Det har visat sig funka och uttrycks genom talesättet att samla i ladorna.
Vi har inte krigat mot varandra på 400 år. Och inte med något annat land på 200. Den inre friden kan förklaras av att vi i Sverige bara har en lag, Sveriges Rikes, och en stark stat. Den är på det stora hela accepterad av svenskarna.
Om vi har en mindre konflikt med en granne är det tillåtet att försöka lösa den genom att prata och komma överens. Men våldsbrott får vi inte lösa på egen hand. Vi har ett system där en tredje part kontaktas. Vi ringer 112 och berättar vad som hänt och ber att polisen kommer. Om vi till exempel krockar med en bil ringer vi polisen för att det inte ska bli bråk med den andra föraren. Är någon skadad ringer vi samma nummer och ber om ambulans.
Vi har dessutom ett privat försäkringssystem som ni bör ansluta er till. Det mesta av reparationen av bilen täcks av försäkringen varför det inte är hela världen vems fel krocken var.
Om mutor till polisen var något som funkade i hemlandet kan ni glömma det här. Polisen följer lagen och bedömer varje situation utifrån den. Och vi litar på den. Det gäller för övrigt staten med dess myndigheter överlag. Inget system är perfekt och misstag kan begås. Men få länder i världen har lyckats bygga så säkra system som vi. Det är vi stola över.
Ett råd är att inte skaffa för många barn. Hela vårt samhälle, inte minst bostäderna, är planerade för mindre familjer. Förr, innan vi hade våra system på plats hade många svenskar ett stort antal barn. Det behövs dock inte längre en massa avkommor för att vi som ska klara oss på gamla dar. Vi har något som kallas pensioner. Jag kommer strax in på det.
Läs även: Gudmundson: Hur ska ni stoppa integrationsflyktingarna?
Nu i början, under en kortare period, kommer ni få något som kallas försörjningsstöd. Varifrån kommer de pengarna? Alla som bor i Sverige betalar skatt. Ganska mycket. Av vår lön går en stor andel till staten och kommunerna. De politiker som för tillfället sköter staten bestämmer vad skatten går till.
Alla politiker, oavsett de olika partierna, är hyfsat överens om att de ska finansiera polisen, domstolar, vägbyggen, sjukhus, skolor, bibliotek och så vidare. Bibliotek är för övrigt ett ställe där man ”gratis” kan låna böcker. Jag rekommenderar er att gå dit och låna böcker som handlar om det svenska språket, vår historia och vårt samhälle. Där finns också böcker om era hemländer, romaner och barnböcker.
Det försörjningsstöd ni får tills ni har skaffat ett jobb och klarar er på egen hand kommer från alla dem som jobbar i landet. Inte från den svenska kungen eller FN, som en del på tidigare utbildningar har trott.
Vi har ett talesätt i Sverige som beskriver den svenska kulturen; Man ska arbeta och göra rätt för sig och inte ligga andra till last. Det betyder att varje individ följer lagen och att när man börjar jobba bidrar man till det gemensamma och dem som ännu inte har jobb. Att fuska är fult och svenskar kommer att bli väldigt upprörda om det sker. Låt bli!
Den som blir sjuk eller förlorar sitt jobb får hjälp av alla dem som jobbar och betalar skatt och genom olika försäkringssystem. Ingen riskerar att dö av svält. Likadant för de gamla som inte orkar jobba längre. En del av de pengar som de tjänat under sitt liv har lagts undan av staten och betalas senare ut.
Hela det svenska systemet bygger på något som kallas för ett socialt kontrakt med staten. Vi jobbar och betalar skatt och får tillbaka i form av social service. Det är inget fysiskt kontrakt, ett papper som svenskarna skrivit på. Det behövs inte eftersom alla uppfostras i vad kontraktet innebär.
Ni däremot, eftersom ni inte är uppväxta här, kommer att få signera ett fysiskt kontrakt där ni lovar att följa lagen, själva basen för vårt samhälle, och att anamma bärande delar av vår kultur. Ni kan tycka att den är dålig, att vår kultur är konstig, att våra värderingar är usla, det lägger vi oss inte i, men ni måste alltid följa lagen. Vill ni förändra den får ni engagera er politiskt.
Inget är viktigare än att ni lär er vårt språk. När ni gått kurserna i svenska kommer vi att testa er. Vi har också ett prov för att se hur mycket ni kan om det viktigaste i vårt samhälle och vår historia. Det är inga jättesvåra prov, men är till för att ni ska förstå vikten av att kunna språket och förstå vilket land ni kommit till.
Vi är ett land där individens rättigheter är viktigast. Är man homosexuell, fine, vill en ung man och kvinna gifta sig får inte släkten tvinga dem till något annat.
Läs även: Brinkemo: Ordspråk, ordets makt och integration
Ni kommer om och om igen att höra orden: jämställdhet, förskolan, likabehandling, yttrande- och religionsfrihet, individens fri- och rättigheter, lagen mot aga, socialtjänsten, kösystem, tillitssamhälle, allemansrätt, demokrati, rösträtt…
Jag ska under minst ett år förklara i detalj vad dessa ord betyder. Liksom varför svensken mer än många folk är fåordig, reserverad och konfliktundvikande.
Vår kultur och våra system är inte perfekta.
Men det finns trots allt en anledning till att ni sökte er till Sverige.
Vi ses i morgon!
Prick nio. Det är viktigt.