Staffanstorps starke man Christian Sonesson (M) tror att trygghetsfrågorna och migrationen gör comeback inför nästa års val. Men om ett maktövertag ska bli långvarigt för högern måste SD sitta med i regeringen, menar han.
– Otydlighet i regeringsfrågan kan leda till att man tappar röster, säger han.
Från Christian Sonessons kontor i rådhuset i Staffanstorp är det långt till det moderata partihögkvarteret på Blasieholmen i Stockholm – både vad gäller avstånd och retorik. Den strida strömmen av rubrikvänliga kommentarer påminner mer om danska politiker.
– Vi vill ha ett tryggt samhälle där folk är fria att jobba och sköta sig själva. Där man får grilla sin köttbit i trädgården utan att bli påhoppad av en vegansk queerextremist, säger han i förbifarten när vi diskuterar partiets lokala politik.
Veganska queerextremister är väl inget större problem i andra kommuners trädgårdar, inflikar jag.
– Nej, men ni fattar vad jag menar.
Christian Sonesson blev känd för en bredare allmänhet när han som kommunalråd 2017 beslutade att vuxna nyanlända som kommunen tvingats ta emot enligt Bosättningslagen skulle bo i husvagnar.
Oppositionen kallade lösningen för förskräcklig. Kritik kom även från den egna partiledningen. ”Jag utgår från att alla gör sitt bästa för att leva upp till lagen och ge människor rimliga levnadsförutsättningar”, sade Moderaternas dåvarande migrationspolitiske talesman Johan Forssell.
Boende har klagat på kyla och krånglande el, men idag är det få som pratar om husvagnarna. Mycket av det som Christian Sonesson för några år sedan uppmärksammades för återfinns idag inom – eller låter snarlikt – Moderaternas och Kristdemokraternas nuvarande politik.
Husvagnarna är en del i ett regelverk som kommunen kallar för integrationsplikt, som innebär att nyanlända har en skyldighet att lära sig svenska och hitta en egen bostad. Annars kan de förlora delar av eller hela sin rätt till ekonomiskt bistånd.
Ett tecken på att systemet fungerar skulle kunna vara att Staffanstorp idag är den skånska kommun som har lägst arbetslöshet bland utomeuropeiskt födda.
Läs även: Moderaten som satte stopp för valfrihet
En annan anledning till den låga arbetslösheten skulle kunna vara att de nyanlända helt enkelt valt att flytta till någon annan kommun. När SVT Nyheter Skåne begärde ut siffror från Migrationsverket i oktober förra året var Staffanstorp den skånska kommun med minst antal flyktingar som anlänt 2015.
Om man utgår från tesen om ”anywheres” – de som känner sig hemma lite varstans – och ”somewheres” – folk som rotar sig lokalt – får Christian Sonesson anses vara det senare. Engagemanget för hemkommunen är ett återkommande tema.
– Jag representerar ingen annan än väljarna i den här kommunen. Den dagen jag inte gör det som jag tror är bäst för kommuninvånarna i denna kommunen, då kan jag sluta med det jag sysslar med.
Alla kommunpolitiker representerar väl sina kommuner?
– Det är klart att i någon mening gör de ju det. Men om du blint gör det som partiet på riksplan tycker, om du blint gör det som en minister uttrycker i tv utan att tänka efter… Eller kanske ännu värre, om du vet att det här är faktiskt inte särskilt till gagn för din egen kommun, då må du vara en representant men du är en ganska dålig representant.
Tidigt SD-samarbete
Synen på Sverigedemokraterna är förmodligen den fråga där Moderaterna tydligast har rört sig i Christian Sonessons riktning. När samarbetet mellan M och SD inleddes i Staffanstorp efter valet 2018 kommenterade Ulf Kristersson det med att ”det är inte vårt sätt att arbeta. Man ska hålla sig till partiets policy”.
Drygt två år senare meddelade han att partiet kan tänka sig att samarbeta med SD, men inte bilda regering.
På lokal nivå är en av Christian Sonessons mest synliga beslut en kommunal säkerhetsgrupp bestående av ordningsvakter, som började patrullera i september 2018.
Några månader senare fick gruppen sina befogenheter som ordningsvakter indragna eftersom polisen inte tyckte att de behövdes. Förra sommaren gjorde man dock en helomvändning med hänvisning till att narkotikaförsäljningen ökat i centrum. Christian Sonesson fick rätt – igen.
Läs även: Lars Trägårdh: ”Nationalstaten är ett mirakel”
Vi diskuterar Moderaternas framgångar i Staffanstorp i kommunvalet 2018, då man ökade med 7,4 procentenheter till 42,7 procent. Tydlighet, snarare än någon enskild valfråga, menar han har varit viktigast.
– Vi vågade säga rakt ut det som vi själva sitter och snackar om vid köksborden här i kommunen. Vi vill inte ha en experimentell skola med genuspedagoger som ska hålla i föräldramöten och utbilda föräldrar. Vi vill inte ha så många flyktingar som staten säger att vi borde ta emot. Och det hade vi visat genom några beslut.
Våldsbrotten i grannkommunen Malmö – så nära att det går att cykla – oroar också många som han pratar med.
– Vi vill ha en trygg kommun där folk vågar vistas ute, där man vågar släppa ut sina barn och cykla och leka på gatorna. Inte en klump i halsen att en 10-åring ska bli rånad eller överfallen av något gäng som sedan lägger ut det på sociala medier, som någon rolig grej när de spottar och sparkar på barn.
Han nämner oroliga Malmöföräldrar som hör av sig efter att nya, mer blandade skolområden gjort att tidigare lugna skolor fått rykte om sig att vara stökiga.
Du beskriver en väldigt negativ samhällsutveckling i Sverige…
– Den är negativ.
…ändå går det ganska bra för de rödgröna i ett läge där oppositionen brukar ha ett övertag. Om det är så illa som många på högerkanten tycker, varför är det inte fler som stöttar dem?
– Jag ska bara förlänga det du sade med en bisats. Ja, jag ser negativt på samhällsutvecklingen utifrån ett antal aspekter, men jag tror också att det faktiskt går att fixa. Jag är optimist.
– Men det där är ju en bra fråga. Jag har inte något självklart svar på den. Men tittar man lite mer djuplodande på väljarundersökningarna så är Socialdemokraterna fruktansvärt svaga bland yngre väljare. De är egentligen bara starka bland de som är över 65 år. Man är lojal, det är det partiet som man alltid har röstat på.
Han upprörs över att S har kunnat ”befästa sin politiska makt” genom att partiet har starkt stöd i grupper av nyanlända med högt bidragsberoende, men håller med om att det låga valdeltagandet i samma grupper hittills gjort att stödet inte har varit avgörande.
Vill ha flyktingstopp
Samsynen mellan Stockholm och Staffanstorp må vara större inom Moderaterna idag än den var för fyra år sedan, men fortfarande finns meningsskiljaktigheter i synen på både migrationen och SD.
Christian Sonesson vill ha ett stopp i flyktingmottagandet, med hänvisning till den påfrestning som de senaste årens höga mottagande inneburit för kommunerna. Ett sådant stopp skulle även omfatta kvotflyktingar, där omsorgsbehoven är större och förutsättningarna för att kunna etablera sig i det svenska samhället ofta är sämre.
– De måste man hjälpa på plats, det hjälper inte att ta emot ett fåtal kvotflyktingar när det finns stora oroshärdar i världen. Det blir en droppe i havet.
De konventioner som till viss del styr Sveriges flyktingmottagande tycker han behöver uppdateras.
– Vi har ingått konventioner i en helt annan tid när man skulle kunna söka sin tillflykt i ett säkert land inom Europa, för att sedan – när det lugnat ner sig i hemlandet – kunna återvända. Så ser inte världen ut idag.
Nästa års riksdagsval kommer att vinnas av högerblocket, annars ”har man gjort saker och ting väldigt fel”, konstaterar han. Om regeringen vill fortsätta prata om pandemin – som tycks ha lett till ett ökat väljarstöd – måste oppositionen förflytta diskussionen till tryggheten och migrationen – men också till hur det ser ut i sjukvården, äldreomsorgen och skolan.
Inför nästa års val tycker han att M, KD och SD bör ta regeringsmakten tillsammans om de kan, samt att de måste vara tydliga med att de tänker göra det genom att beskriva sitt samarbete i någon form av gemensam plattform. Att SD ska sitta med tror han är en förutsättning för att samarbetet ska fungera.
Är det säkert att SD vill sitta i en regering då? Dansk Folkeparti har tidigare inte velat det.
– Det är alltid lättare att vara utanför. Men vill man vara ett seriöst parti och ta ansvar för landet, då får man sitta i regeringen för det är trots allt där man kan påverka som allra mest.
Att tanken på en justitieminister Jimmie Åkesson skulle leda till väljartapp tror han inte.
– Du måste presentera ett trovärdigt alternativ mot den nuvarande, skadliga regeringen. Att bilda regering på två partier som tillsammans kanske har stöd av 25 procent av väljarkåren, det går inte.
I Staffanstorp tycker Christian Sonesson att samarbetet med SD har fungerat bra.
– Får man ansvar skärper man till sig. Jag tycker också att Sverigedemokraterna är ett helt annat parti idag än vad det var för 15 år sedan. Titta på deras politik idag jämfört med den politiken man gav uttryck för då.
– Det är alltid bättre att ha folk med sig än emot sig. Det är bättre att någon står inne i tältet och pinkar ut än att någon står utanför och pinkar in i tältet.
Skapar ofta debatt
För att vara en kommunpolitiker som inte säger sig ha någon önskan om att synas i media, syns han påfallande ofta i media. (En rubrik från den brittiska tabloiden Daily Express lyder ”Sweden town votes to BAN Islamic headscarf in schools ’sexualisation of women’”).
En del beslut verkar handla mer om att skapa debatt än om lokalpolitik.
I november 2019 släppte Staffanstorp reklamfilmen ”Som resten av Sverige borde vara”. I den attackerar ett ungdomsgäng en barnfamilj i ett svartvitt, nedklottrat Malmö, varpå familjen flyttar till tryggheten (och stora, gula rapsfält) i grannkommunen.
Läs även: Lars Åberg: Folk gör inte som de säger, de gör som de gör
Staffanstorp har sedan flera år en stor nettoinflyttning av barnfamiljer från Malmö – de senaste fem åren har den dessutom ökat, och behovet av en reklamfilm kan tyckas begränsat. Inte heller var det någon nyhet att många medelklassfamiljer flyttar från Malmö till kranskommunerna.
Att göra reklam för det var däremot nytt, och det blev en högljudd debatt där vissa personer tyckte sig se en rasistisk underton i filmen. Clas Ohlson ville ha bort sitt varumärke från flyttlådorna i filmen. Moa Berglöf, en gång talskrivare åt Fredrik Reinfeldt och numera ledarskribent, kallade den för ”det vidrigaste tilltaget jag sett på länge” med anledning av att en tonåring nyligen skjutits ihjäl på en pizzeria i Malmö.
Att synas är i alla fall inget Staffanstorp lägger pengar på. Kommunen har i dag bara en heltidsanställd kommunikatör – kanske snart två – jämfört med Malmös 170, konstaterar han nöjt.
– Skatten ska gå till kommunala kärnverksamheter. Det ska vi vara bra på, skola och äldreomsorg. Vi behöver inte satsa på rosa enhörningar för det gör man i andra kommuner.
Det senaste året har det dock blivit färre tv-framträdanden. Kanske sticker Christian Sonesson ut mindre när Moderaterna på riksnivå låter mer som han gjorde i Staffanstorp 2017. Kanske har pandemin minskat medias intresse.
Det finns potential för fler rubriker. Den kommande översiktsplanen innehåller en ”gated community” med möjlighet till videoövervakning och vaktpersonal. För att få ekonomi i ett sådant upplägg krävs åtminstone 200 bostäder, uppskattar han.
Att han medvetet lägger kaxiga förslag för att skapa debatt tillbakavisar han.
– Men det är klart, ibland kanske det blir så att när vi kommer med ett förslag som sticker ut lite så blir det att ”nu är Staffanstorp igång igen”, säger han.
Text: Sören Billing
soren.billing@bulletin.nu