Facebook noscript imageDaniel Nadj: Orbán utmanas från konservativt håll
Krönikörer
Daniel Nadj: Orbán utmanas från konservativt håll
Gästkrönikören Daniel Nadj skriver om ett primärval som blev en rysare. Foto: Författaren
Gästkrönikören Daniel Nadj skriver om ett primärval som blev en rysare. Foto: Författaren

Primärvalet till oppositionens premiärministerkandidat i Ungern slutade med en skräll. En partilös och djupt troende katolik tog hem segern, och utgör det hittills största hotet mot Orbáns maktinnehav, skriver vår gästkrönikör Daniel Nadj.

”Stop Gyurcsány, stop Karácsony” läser jag på en skylt nära nationalteatern i Budapest. Det är den ungerska regeringens senaste nationella kampanj jag bevittnar, som uppmanar till att skriva på en namninsamling för att stoppa Ungerns förre premiärminister Ferenc Gyurcsány och Budapests borgmästare och premiärministerkandidat Gergely Karácsony från att få politiskt inflytande.

Kampanjen sattes igång i augusti i år med sikte på den oppositionella alliansens nyss avslutade primärval, där Gyurcsánys fru Klára Dobrev och Karácsony var de två favoriterna till att bli oppositionens gemensamma premiärministerkandidat och utmana Viktor Orbán i parlamentsvalet i april 2022.

Men redan efter den första omgången av två i primärvalet stod det klart att styrkeförhållandena i den oppositionella alliansen – där högerextrema gått ihop med liberaler och socialister i ett försök att besegra Orbán – inte var vad de såg ut att vara. På förhand verkade allt upplagt för en duell mellan Dobrev och Karácsony, mellan den skandalomsusade Gyurcsánys fru och hans förre talskrivare.

Läs även: DEBATT: Bräckliga teorier försvagar demokratin

Gyurcsány är en kontroversiell figur i Ungern sedan han 2006 avslöjades med att ha ljugit om Ungerns statsfinanser. Kort efter att ett tal läckt till allmänheten där detta tillkännagavs bröt massprotester ut mot Gyurcsánys socialistregering, något som utmynnade i en jordskredsseger för Orbáns nationalkonservativa parti Fidesz i valet 2010. Trots detta, och trots två ytterligare valsegrar för Fidesz 2014 och 2018, har Gyurcsány och kretsen kring honom fortsatt dominerat den oppositionella politiken i Ungern.

När så Péter Márki-Zay, en partilös antikorruptionskandidat, gick vidare från den första primärvalsomgången ihop med Dobrev och Karácsony fick det många att höja på ögonbrynen.

Och när Karácsony den 8 oktober lät stryka sig från den andra primärvalomgången var det en klar överraskning; det förväntade förloppet var att Márki-Zay skulle kliva tillbaka till förmån för Karácsony eftersom de konkurrerade om samma väljargrupper och riskerade att ta varandras röster. Flera opinionsundersökningar under de här dagarna visade emellertid att Márki-Zay hade ett större väljarstöd än Karácsony om bara de tre kandidaterna i den andra omgången togs i beaktande.

De flesta förväntade sig likväl att Dobrev skulle ta hem den andra omgången. Med det största och mest välorganiserade oppositionspartiet, det Gyurcsány-ledda Demokratikus Koalíció, bakom sig framstod hon onekligen som den troligaste vinnaren.

Samtidigt ska man veta att Dobrev och hennes make väcker stark motvilja bland många utanför den egna väljarbasen, där de brukar jämföras med House of Cards-paret Frank och Claire Underwood. Om något talade för Márki-Zay och emot Dobrev så var det att han inte uppfattades som lika frånstötande av många väljare. Den faktorn, menade somliga, kan bli ett vapen även mot Orbán.

Läs även: DEBATT: Religionskritik är en demokratisk nödvändighet

Så kom då söndagen när resultaten i den veckolånga andra primärvalsomgången skulle tillkännages. Den som hade förberett sig på en lång kväll fick tänka om. Istället för en nagelbitare stod det tidigt klart att Márki-Zay avgått med vinsten. Dobrev erkände sig besegrad redan vid åttatiden på kvällen, då Márki-Zays ledning stod kring 60 procent av rösterna mot 40.

Att en partilös kandidat blir Orbáns utmanare får räknas som en sensation. Det innebär en ny situation i ungersk politik i åtminstone två avseenden.

För det första har Márki-Zay svaga kopplingar till de senaste 30 årens politiska elit i Ungern, vilket gör honom svår att attackera för såväl den nationalistiska högern som den postkommunistiska vänstern. För det andra representerar Márki-Zay, en djupt troende katolik, ett liberalkonservativt idégods. ”Jag var konservativ långt innan Fidesz”, som han uttryckte det i ett kampanjtal nyligen.

Kritik från det hållet är ingenting Orbán har behövt hantera tidigare. Den aggressiva kampanjen mot Gyurcsány och Karácsony indikerar att Márki-Zays seger inte fanns med i beräkningarna hos regeringens annars så välkalibrerade kommunikationsapparat.

Om förvirringen vittnar att regeringsvänliga tidningen Magyar Nemzet mitt under den andra primärvalsomgången publicerade en ledarartikel där man hyllade ledaregenskaperna hos Dobrev (annars ett favorithatobjekt), medan Márki-Zay utmålades som antifeminist, homofob och romfientlig. Anklagelser av den typen hör inte till vanligheterna i den ungerska regeringens husorgan.

Läs även: Alexandersson: Hoten mot demokratin kan komma från oväntat håll

Det råder ingen tvekan om att Márki-Zay utgör det hittills största inrikespolitiska hotet mot Orbáns system. Söndagens seger över den oppositionella elit som möjliggjort Orbáns maktinnehav sedan 2010 kan ha varit första steget mot en ny politisk ordning i Ungern. Om så blir fallet återstår att se.

Svaret får vi i april nästa år.

Daniel Nadj
Bloggare och Fil. Mag. i historia