Åtskilliga typer av sjukdomar ökar i Sverige och i Väst, och flera studier visar ett samband mellan ökningen och ultraprocessade livsmedel. Samtidigt undervisas det numer mycket lite om kosthållning på läkarlinjen, trots att sådan kunskap kunde minska såväl lidande som vårdköer, skriver Ingemar Östlund.
En lång rad sjukdomar ökar i Sverige, bland dessa ett flertal cancersjukdomar. Benskörhet/osteoporos med tillhörande benbrott är i Sverige bland de absolut högsta i världen och under de senaste 50 åren har övervikt i landet liksom i västvärlden i stort ökat, med medföljande risk för sjukdomar. Även fallen av matallergier och typ två diabetes har stigit i antal. Sjukvården och äldreomsorgen är hårt belastad och kan ha pressad ekonomi.
Läs även: Studie: Ätstörningar döljs ofta med en övergång till vegetarisk kost
Vi kan inte fortsätta så här. Vi måste vända den ökande sjukdomstrenden! Med vänd sjukdomstrend kan mycket sjukdomslidande undvikas och fler kan bo kvar hemma och inte tvingas flytta till äldreomsorgen på grund av sjukdom. Sjukvårdens belastning och kostnader kan minskas.
Det finns väldigt många forskningsstudier som visar ett klart samband mellan kostval och hälsa samt minskad risk för sjukdom. Till exempel en stor forskningsstudie publicerad i The BMJ, British medical journal med 105 159 deltagare följda över 5,2 år. Studien visar att 10 procent ökat intag av ultraprocessade produkter ökar hjärt-kärlsjukdomar som hjärtinfarkt med 12 procent och stroke med 11 procent. Nova är en klassificering för ultraprocessade livsmedel som används i forskningstudien. (Srour m.fl. 2019).
Ultraprocessade produkter är enligt till exempel läkaren Pradip Jamnadas: livsmedelsprodukter som varit i fabrik och innehåller ämnen som emulgeringsmedel eller konserveringsmedel med E-nummer. När det finns en innehållsförteckning så rekommenderar Jamnadas att läsa den noga. Forskaren Bernard Srour skriver i slutsatserna i ovan nämnda studie att det är viktigt att informera konsumenten om sambandet mellan ultraprocessade produkter och hälsa samt ökad risk för kroniska sjukdomar.
Läkaren och docenten Staffan Lindeberg har gjort en forskningsstudie om kost och hälsa på Kitava, Papua Nya Guinea. Befolkningen på Kitava åt en ursprunglig kost med rotfrukter, grönsaker, frukt, bär, kokosnötter och lite kött. Staffan Lindeberg fann att Kitavaborna var friska och inte hade västerländska sjukdomar som hjärt-kärlsjukdomar, cancer, diabetes och så vidare. I boken: Maten och folksjukdomarna – ett evolutionsmedicinskt perspektiv, beskriver Lindeberg studien.
Läs även: Korn: Att tänka fritt är farligt, att äta rätt är större
Bland andra läkaren och forskaren Dean Ornish har i sin forskning visat att redan efter tre månader av kostförändring så går det att mäta en hälsoförbättring. Kostval har således en stor grundläggande betydelse för hälsa och minskad risk för sjukdom. Men sedan länge så är det mesta av kostutbildningen borttagen från läkarutbildningen, så dagens läkare har inte utbildningsgrund från läkarutbildningen att svara på frågor från sina patienter om hur man kan förändra kosten för att minska risk för och faktiskt reversera sjukdom.
Därav har flera forskare föreslagit att riksdag och regering återinför kostutbildning i läkarutbildningen. Det är en viktig grund för att vända sjukdomstrenden.
Alkohol- och tobakskonsumtion är ju vetenskapligt bevisat at de ökar risken för sjukdomar, därav den höga skatten på dessa produkter. Att genomföra beskattningsförändringar kan stimulera till att minska andel ultraprocessade produkter i kosten och gynna konsumumtion av hälsosamt oprocessade eller minimalt processade livsmedel. Länder som Frankrike och Brasilien har redan vidtagit åtgärder som ovan.
Läs även: DEBATT: Juridiskt kön – en kamp mot verkligheten
Ingemar Östlund
Studerar folkhälsovetenskap