Facebook noscript imageEmelie Köhler: ”Transvården måste bli mindre ideologiskt driven”
Fokus
Emelie Köhler: ”Transvården måste bli mindre ideologiskt driven”
Emelie Köhler är kritisk till den nya könslagen. Foto: Privat
Emelie Köhler är kritisk till den nya könslagen. Foto: Privat

Emelie Köhler är en av de personer som tidigare har levt som trans men sedan ångrat sitt beslut och genomgått en så kallad detransitionering. Hon är kritisk till den nya könstillhörighetslagen som hon menar kan öka könsdysforin hos unga och föra in fler personer på samma spår som hon. – Jag är lite rädd för den normerande effekten, säger hon till Bulletin.

På onsdag röstar riksdagen om den hett omdebatterade könstillhörighetslagen. Den ska göra det lättare för personer att byta sitt juridiska kön och sänka åldersgränsen för juridiskt könsbyte från 18 år till 16, med målsmans intygande.

En som är kritisk till det nya lagförslaget är Emelie Köhler. Hon har tidigare levt som trans och har i bland annat P1 Dokumenträr pratat om hur hon idag ångrar sina medicinska ingrepp. Nuförtiden är Köhler administratör till hemsidan Detransinfo som ger information och stöd till den som likt henne kommit på andra tankar.

– Jag tycker att det är dåligt och framför allt så tror jag att det är väldigt effektlöst, säger hon om den nya könslagen.

Läs även: Agnes Wold sågar nya könslagen: ”Postmodernistiska idéer”

Hon nämner att de organisationer som har tagit strid för lagändringen hoppas på att den ska minska lidandet för transpersoner och människor med könsdysfori.

– Jag och andra med min erfarenhet ser inte hur just juridiskt könsbyte har någon direkt effekt på det. Det är väldigt förståeligt att när du väl har gjort fysiska förändringar så är det klart att du vill ha identitetshandlingar som speglar det och du vill inte ha den där förvirringen som de gärna pratar om, om du ska hämta ut post eller i andra vardagliga situationer.

– Men det här lagförslaget handlar om att du ska kunna göra en sådan förändring innan du har påbörjat fysiska förändringar. Och inte bara är det effektlöst, jag ser risken att det till och med skulle kunna sätta igång ännu mer dysfori.

– Det blir en förvirring på andra hållet, och det tror jag kan öka dysforin hos individer.

Tror du att det kan leda till att fler unga tjejer och killar kanske hamnar i samma situation som du?

– Ja, jag tror det också indirekt. Om den här lagen nu går igenom så tror inte jag att vi kommer se en dubbling i antalet som söker sig till transvården. Men jag är lite rädd för den normerande effekten, eller signaleffekten, av att man ställer sig bakom en syn på kön som handlar väldigt mycket om att det är känslan som bestämmer, och inte så mycket biologisk verklighet.

Köhler säger att premissen om att kön rör sig om en känsla snarare än biologi är fundamentet till hur organisationer som Transammans och RFSL ser på frågan. Hon tillägger dock att inte alla transpersoner ställer sig bakom den synen, och syftar då inte bara på den grupp som likt henne har detransitionerat.

– Det här lagförslaget mer eller mindre legitimerar den radikala synen på kön och det tror jag kommer att göra att fler går in i de här tankarna.

Läs även: Arpi: Den här frågan kommer att kosta Moderaterna

”Väntetiderna är ett problem”

På frågan hur hon tycker att lagstiftningen bör se ut på området svarar Emelie Köhler:

– Jag tycker att lagstiftningen är bra som den är och att det stora problemet är väntetider. Jag har hört någon säga att det finns fall där det tar sex-åtta år för att få det juridiska könet ändrat. Det har med väntetider att göra, inte att lagen skulle säga att det är sex-åtta år som gäller. Jag tycker att det ska hänga samman med fysisk transition.

Kan det finnas en positiv aspekt av [väntetiderna] också, att till exempel inte fler går in som sedan ångrar sig?

– Jag tror inte det. Jag skulle säga att väntetiderna är ett problem. För du går själv med de här tankarna och om du inte kan gå till någon och få hjälp så går du istället till nätet. Då är nog risken större att man blir ännu mer desperat i sina känslor.

Hon är emellertid kritisk till hur unga med könsdysfori idag hanteras.

– Vi har inte något riktigt steg emellan att man går runt med de här känslorna, behöver prata med någon och att du kommer direkt till transmottagningen.

Vad anser du behöver göras för att hindra fler unga tjejer och killar som sedan ångrar sig att hamna i den här transresan?

– Om jag ska fatta mig väldigt kort så handlar det om att transvården måste bli mindre ideologiskt driven.

Läs även: 14-åring med könsdysfori fick brösten borttagna

Oliver Dagnå

Reporter.
Tips mottages gärna!
oliver@bulletin.nu