Facebook noscript imageFOKUS: Ukrainsk IT-export mot alla odds
Fokus
FOKUS: Ukrainsk IT-export mot alla odds
Den ukrainska IT-branschen har återhämtat sig förvånansvärt väl efter två år av krig. Foto: Fredrik Sandberg/TT / Efrem Lukatsky/AP/TT
Den ukrainska IT-branschen har återhämtat sig förvånansvärt väl efter två år av krig. Foto: Fredrik Sandberg/TT / Efrem Lukatsky/AP/TT

Ukraina hade före kriget utvecklats till en av världens stora IT-outsourcingdestinationer. Men hur mår denna framtidsbransch här efter mer än två år av fullskaligt krig? Faktum är att branschen återhämtat sig förvånansvärt bra efter krigsutbrottet, skriver Erik Liljengren.

29 maj 2024 04:22

Fredagen den 3 maj ägde Tech Ecosystem Summit 2024 rum i Kiev. Det var årets hittills största konferens på högre i nivå inom den ukrainska IT-sektorn. Det här är en bransch som på många sätt de senaste 10 åren har blivit Ukrainas flaggskepp och hopp om att bli ett modernt högteknologiskt land. Detta var en välmotiverad inställning då exporten av IT-tjänster nådde hela 2,1 miljarder USD det fjärde kvartalet 2021 och utgjorde 8,5 procent av Ukrainas export för helåret 2021. Hur mår då den ukrainska IT-branschen nu, så här över två år in i Rysslands fullskaliga angreppskrig mot landet?

Läs även: Jonson: Ukraina får försvara sig utanför landet

Efter krigsutbrottet sjönk naturligt nog den ukrainska IT-exporten. Det fanns ett visst mått av chockeffekt liksom folk i IT-branschen som helt enkelt flydde för sina liv eller i vissa fall ryckte in i Försvarsmakten. Därefter höll sig IT-exporten på en ganska jämn nivå trots allt och gick till och med upp det fjärde kvartalet 2022 innan nästa krigsrelaterade smäll kom. I november och december 2022 angrep Ryssland nämligen Ukrainas energisystem med kryssningsrobotar upprepade gånger. De var nära med att lyckas med att få landet att slockna helt enkelt. Det blev strömavbrott som varade dygnsvis i perioder.

Även om det köptes in mängder av dieselgeneratorer som brummade runt om i de ukrainska städerna så hann effekterna bli förödande för IT-branschen, i och med att många utvecklare och folk som utför servicefunktioner på distans helt enkelt inte kunde jobba enligt plan. Projekttidsscheman sprack och servicenivåer kunde inte uppehållas vilket gjorde att kontrakt fick brytas och nya beställningar efter detta uteblev. Den ukrainska IT-branschen drabbades av den första egentliga uppsägningsvågen någonsin vintern 2022–2023 när den ukrainska IT-exporten minskade med över 16 procent under det första kvartalet 2023 jämfört med året innan.

Fredagen den 3 maj ägde Tech Ecosystem Summit 2024 rum i Kiev. Foto: Erik Liljengren

Det första krigsåret blev därmed den första riktigt stora motgången för den ukrainska IT-sektorn som gått från att 2013 med sina 1,6 procent av exporten utgöra en marginell del av Ukrainas ekonomi till att 2022 med 12,8 procent av exporten avancera upp som den näst största exportindustrin efter livsmedelsbranschen. Trots att tillväxten efter det fullskaliga krigsutbrottet stannade upp och rent av förbyttes i en minskning så fick IT-branschen alltså bära ett ”tyngre lass” i och med att den tidigare så viktiga stål- och metallindustrin tog en betydligt hårdare smäll i och med att exempelvis de två stålverken i Mariupol – Azovstal och Illitj-stålverket ockuperats och till stor del också förstördes.

En karriär med lön i dollar

IT-branschen är liksom i övriga världen ett populärt och välbetalt karriärval. Foto: Pontus Lundahl/TT

De som jobbar inom IT-outsourcingsbranschen hade sedan 2014 utvecklats till en i Ukraina köpstark och allt mer prestigefull grupp människor. Anledningen till detta var att deras löner i regel sätts i USD och att priserna för deras tjänster och därmed även lönerna snarast sätts på en ihopkopplad världsmarknad, och inte är speciellt beroende av förhållandena i ett enskilt land som Ukraina. Det är därmed inte så märkligt att det är ett populärt karriärval bland unga ukrainare och antalet sysselsatta inom IT-sektorn de senaste 5 åren ökat med 78 procent och uppgick 2023 till 346 000 personer.

De som jobbar med ren utveckling/programmering eller tekniska uppgifter har en medianlön på 4200 USD i månaden och de som sköter den rika floran av jobb runt omkring själva kärnuppgifterna tjänar 2300 USD i månaden. Detta kan jämföras med medellönen i övrigt i Kiev, som har landets högsta löner, som ligger på under 600 USD i månaden. Även om IT-branschen har förmånliga skattevillkor och alltså bidrar proportionellt sett mindre till statsbudgeten med skatteinbetalningar så är deras köpkraft så stark att man räknar med att det för varje jobb i IT-sektorn skapas tre andra jobb i Ukraina.

På IT-konferensen i Kiev den 3 maj var det ämne som väckte mest intresse och orsakade de hetaste diskussionerna möjligheten att skydda nyckelpersoner från att bli mobiliserade av den ukrainska Försvarsmakten. Branschen är väldigt orolig över att deras viktigaste och mest produktiva medarbetare ska mobiliseras och skickas till fronten. Ett relaterat problem under kriget har också blivit att ukrainska män i IT-branschen har väldigt svårt att få utresetillstånd för att träffa kunder utomlands, vilket i vissa sammanhang hade varit nödvändigt.

Men det var inte svårigheten att få till affärsresor som diskuterades den här dagen. I takt med att kriget blir allt mer högteknologiskt och soldater förloras i kriget varje dag så ökar Försvarsmaktens intresse av att få in folk från IT-sektorn i leden.

Läs även: DEBATT: Splittring hotar i stödet till Ukraina

Svårt få undantag från mobilisering

I Ukraina finns det möjlighet för arbetsgivare att undanta anställda från att mobiliseras. Detta görs också i stor skala, men då gäller det framförallt den offentliga sektorn eller statliga bolag som anses utföra samhällsviktiga sysslor. Det gäller exempelvis den ukrainska järnvägen som med sina 187 000 anställda är Ukrainas enskilt största arbetsgivare. Ju fler som är undantagna från den vanliga mobiliseringen desto mer ökar ju dock sannolikheten att andra mobiliseras och därmed intresset bland arbetsgivare att få till undantag åtminstone för företagets nyckelpersoner.

IT-branschen har svårt att få undantag för mobilisering till Försvaret. Foto: Efrem Lukatsky/AP/TT

Det finns nämligen möjlighet för privata arbetsgivare att ansöka om och få undantag från mobilisering för konkreta anställda om företagets verksamhet kan anses vara kritiskt för Ukrainas exportinkomster eller liknande anledningar.

För IT-branschen har dock en del av dess egna strukturer som varit en fördel tidigare nu vänts mot dem. 95 procent av dem som jobbat med IT i Ukraina har nämligen tidigare rent formellt varit enmansföretag och jobbat som konsulter åt de företag som i praktiken räknat dem som sina anställda och gett dem många förmåner i den riktningen. Ett företag kan dock bara ansöka om att undanta en formellt egen anställd från mobilisering, inte en underkonsult av något slag och egenföretagare kan inte ansöka för dig själva över huvud taget.

De stora ukrainska företagen har därför satt i gång med att formellt anställa dem som redan i praktiken jobbat åt dem sedan länge. För många utländska bolag med utvecklare i Ukraina såg det efter att kriget brutit ut betydligt värre ut, då de inte hade mycket till beredskap för detta och i vissa fall inte ens hade ett ukrainskt bolag att anställa folk i. Än mindre hade de den administrativa kapaciteten att snabbt klara av allt detta.

Efter hand går säkert även det att hantera, men för att kunna undanta sina anställda från att bli mobiliserade så ska man först ta sig igenom ett rejält mått av ukrainsk byråkrati. Man måste nämligen ansöka hos den ukrainska generalstaben om detta och avdelningen som individuellt ska gå igenom alla ansökningar och att väga de sökandes skäl till att undantas mot det ukrainska försvarets behov, är helt överbelamrad med jobb. 15 000 ansökningar från olika arbetsgivare står i kö för att behandlas.

Outsourcing och en utdaterad företagsmodell

Parallellt med att IT-outsourcingen till Ukraina vuxit så har engelskkunskaperna bland dem som jobbar i branschen förbättrats drastiskt. Det här är en ung, välutbildad och i västerländskt tänkande välintegrerad grupp människor. Samtidigt har den ukrainska ekonomin stegvis integrerats mer i den västerländska, vilket märks rent praktiskt i att Ukraina sedan några år tillbaka är med i betalningssystemet SWIFT. Likaså kan man numera rent av öppna konton i andra valutor än UAH, USD och Euro, åtminstone i Ukrainas största bank.

Allt detta har gjort att det är allt enklare att jobba direkt med ukrainska utvecklare och även betala dem. Det stora antalet utländska outsourcing- och outstaffingbolag som byggde sin affärsmodell på att sälja in ukrainska IT-konsulttjänster och sedan löpande ta betalt för att sköta allt det praktiska runt deras arbete åt den utländske kunden, står för en alltmer utdaterad företagsmodell. Det praktiska i att hjälpa till med kommunikationen med utvecklaren och eventuella kulturskillnader samt att sköta betalningen på ett smidigt sätt är det numera inte något trängande behov för längre.

’Tidigare bestod det mervärde som outstaffingbolaget erbjöd i att ordna en bra kontorsplats och en bra arbetsmiljö med sociala aktiviteter och fortbildningar utanför arbetstid. Detta försvann i praktiken under Covid-tiden 2020 då nästan alla satt hemma och jobbade. Under kriget har det fortsatt att vara standard, så vad som återstår av det mervärde som bolaget som en utvecklare jobbar genom är högst begränsat.

Nya affärsmodeller för IT-outsourcing

Den som har behov att någon typ av IT-tjänst kan ju även nu med fördel köpa in den från Ukraina. Kvaliteten är minst lika god som alltid och istället för asiater som av kulturella skäl aldrig säger nej till en kund även om de frågar om något som indiern i fråga inte har en aning om hur man löser det som det frågas om, får man ukrainare som inte är rädda

Nya affärsmodeller för IT-outsourcing formuleras. Foto: Henrik Montgomery/TT

att tillrättavisa en kund. Det som man behöver när det kokar ner till konkreta saker när det gäller outsourcing till Ukraina är att hitta rätt utvecklare eller team.

Om man inte tror sig kunna lyckas med det själv eller helt enkelt inte har tid att söka igenom diverse hemsidor där frilansare lägger upp så är det bästa man kan göra är att ta hjälp av en rekryteringsfirma. Numera finns det rekryterare med olika profil som snabbt kan hitta den kompetens man söker och ofta jobbar till stor del på provision. Efter att man rekryterat rätt person är deras jobb avslutat och kostar inte en 1000 – 2000 USD i månaden extra som varit standardpriset för att löpande betala sin ukrainske utvecklare genom ett outsourcingbolag.

De här bolagens avtal är ändå oftast skrivna på ett sätt som gör att ansvaret hamnar på kunden om något blir fel i projektet, så de inger en falsk trygghet. Efter att ha varit ett av de 10 största länderna när det gäller att köpa IT-tjänster från Ukraina fram till och med 2016 har nu Sverige trillat ner till plats 16. Detta beror främst på att andra länder de senaste åren ökat sina inköp från Ukraina mycket snabbare än vad Sverige har gjort. Samtidigt är det svårt att hitta företag som är missnöjda med att de har outsourcat utveckling till Ukraina.

Ett sätt att stödja Ukraina

Så, om du vill stödja Ukraina genom att köpa kvalitativa IT-tjänster och samtidigt spara lite pengar, var inte rädd för att jobba direkt med ukrainska utvecklare! Nu när tiderna är aningen sämre i branschen har det dessutom blivit lättare att hitta rätt person. Visst finns risken att utvecklaren i fråga mobiliseras, men den är fortsatt ganska liten. Likaså kan Ukraina få energiproblem i vinter, men inom IT-sektorn har mananpassat sig efter detta och det finns gott om kontor med generatorer i fall det skulle behövas. Att köpa IT-tjänster i Ukraina är därför självklart förknippade med vissa risker, märkligt vore det väl annars med ett land i krig. Men generellt fungerar det ändå förvånansvärt väl och kriget kan kännas långt borta i den ukrainska IT-världen, även om de själva är högst medvetna om att ett krig rasar och så många som 93 procent av dem skänker till någon till krigsrelaterad välgörenhet eller insamlingar.

I snitt skänker de 264 USD i månaden och 7 procent uppger att de donerar över en fjärdedel av sin inkomst. De är därmed en del i krigsinsatsen de också.

Läs även: FOKUS: Ukraina rekryterar fångar till krigstjänst

Erik Liljengren

Svensk företagare med mångårig erfarenhet från Ukraina

Gå med i vår gemenskap

Stöd oss genom att bli prenumerant