Den islamistiska regimen är upprörd över en svensk rättegång mot en tidigare tjänsteman för massmord, och en iransk dokumentär visar upp en kidnappad svensk-iranier i en propagandakampanj mot Sverige, skriver våra gästkrönikörer Arvin och Ardavan Khoshnood.
Sverige har sedan den Islamiska regimens etablerande i Iran 1979 haft mycket nära relationer med regimens ledare. Detta trots regimens upprepade brott mot mänskliga rättigheter. I början på 80-talet visade Olof Palme (s) öppet sitt stöd för regimen genom att uttrycka att ayatollorna ”bygger upp sina demokratiska institutioner med pedantisk noggrannhet”. Sedan dess har relationen mellan Sverige och Iran blivit starkare, och flera svenska toppolitiker, däribland Urban Ahlin (s) och Carl Bildt (m), har besökt Iran i syfte att fördjupa relationen.
Höjdpunkten i relationen mellan länderna nåddes under Stefan Lövens (s) statsministerskap. I februari 2017 gjorde Stefan Löfven ett statsbesök till Iran tillsammans med en större handelsdelegation ledd av dåvarande handelsminister (nuvarande utrikesminister) Ann Linde (s). Två år senare, i februari 2019, deltog handelsminister Ann Linde på en fest arrangerad av regimens ambassad på Lidingö och lovordade ländernas relation. I augusti samma år besökte islamiska regimens utrikesminister, Mohammad Javad Zarif, Stockholm och togs varmt emot av dåvarande utrikesminister Margot Wallström (s) trots stora protester från exil-iranier.
Samtidigt som Sveriges regering strävat efter allt närmare relationer med regimen i Iran, har den islamiska regimen fortsatt med sitt förtryck av folket i Iran och sin förföljelse av exil-iranier. År efter år, sedan 2017, har Säkerhetspolisen varnat för den islamiska regimens aktiva underrättelseverksamhet mot exil-iranier i Sverige. I april i år häktades ett iranskt par i Stockholm misstänkta för stämpling till terrorbrott, och flera fall av spionage och terrorism med koppling till Iran har ägt rum i Sverige genom åren. Den svensk-iranska forskaren, Ahmadreza Djalali, sitter sedan 2016 fängslad i Iran i väntan på sin avrättning, och i oktober 2020 kidnappades svensk-iraniern Habib Chaab i Turkiet av regimens agenter och fördes tillbaka till Iran. Habib Chaab var en av ledarna för terroristorganisationen ASMLA och riskerar nu avrättning.
Läs även: Norell: Iran inför rätta för massmord – i Sverige
Trots den svenska regeringens decennier-långa vänskaplighet gentemot den islamiska regimen, har regimen varit mindre förstående för varför en av dess tjänstemän ställts inför rätta vid Stockholms tingsrätt misstänkt för grovt folkrättsbrott och mord. 2019 greps nämligen Hamid Noury på Arlanda flygplats misstänkt för att ha spelat en central roll i massavrättningar av politiska fångar 1988. Rättegången ses som väldigt känslig för eliten i Teheran då den också implicerar regimens nuvarande president, Ebrahim Raisi, som under den tiden var Nourys chef och en av de ansvariga för massavrättningarna. Anklagelserna mot Raisi är så allvarliga att FN:s särskilda rapportör för mänskliga rättigheter i Iran, Javaid Rehman, i juni krävde tillsättandet av en oberoende utredning av Raisis roll i massavrättningarna där minst 5 000 personer avrättades.
Det är mot bakgrund av denna rättegång som islamiska regimens färska dokumentär om Sverige måste förstås. Måndagen 30 augusti visade statlig TV i Iran, på Kanal 1, en dokumentär som skildrar svenskar som barbariska vikingar. Dokumentären som heter ”Fred endast för mig” är drygt 26 minuter lång och inleds med en manlig röst som beskriver Sverige som ”kallt men vackert, ett land vikingarna härstammar från”, för att därefter berätta hur vikingarna attackerade olika områden för att ”ta över” andra folks resurser, och bidrog till blodiga krig i Europa. I resten av dokumentären används begreppet ”vikingar” flera gånger för att framställa svenskar som barbarer och ociviliserade.
Samtidigt som Sverige beskrivs som ett rikt land med en trygg och bra välfärd, menar regimen att Sverige kunnat hålla sig utanför krig de senaste hundra åren genom att själva bidra till krig och konflikter i andra regioner. Bland annat nämns Sveriges vapenindustri och hur Sverige exporterat vapen till Saudiarabien och Förenade Arabemiraten som använt dessa vapen i Jemen-kriget.
Läs även: DEBATT: Inga drastiska förändringar när Irans nye president installeras
Vidare berättas det i dokumentären hur Sveriges regering och säkerhetspolis stöttat terroristorganisationen ASMLA, som förutom att attackera infrastruktur och militära mål i Iran, även utsatt civila personer för terrorattacker. I dokumentären visas nya klipp på svensk-iraniern Habib Chaab där han berättar hur Sverige har tagit hand om honom och hans familj samt hjälpt honom och hans organisation att bedriva sin verksamhet mot Iran och den islamiska regimen. Därutöver berättas att ASMLA:s nuvarande ledare är bosatt i Göteborg och lever fritt i Sverige, ”vikingarnas territorium”.
Dokumentären avslutas genom att en manlig röst, med anspelning på dokumentärens namn, säger att svenskarna vill ha ”fred, lugn och välfärd endast för Sverige och västvärlden, och endast krig, otrygghet och terrorism för länder och nationer som Iran”.
Dokumentären visar tydligt att Sveriges regering helt misslyckats med sin politik gentemot regimen i Iran. Regeringen har inte enbart misslyckats med att förbättra mänskliga rättigheter i Iran, utan den har även misslyckats med att skapa en genuint vänskaplig relation med regimen. Den fråga som inställer sig är hur Sveriges regering nu kommer att agera mot den islamiska regimen som så öppet och grovt förolämpat Sverige och det svenska folket. Kommer Sveriges regering fortsätta söka en vänskaplig relation med den islamiska regimen?
Läs även: DEBATT: Irans demonstranter behöver omvärldens stöd!
Det som är säkert är att en fällande dom mot Hamid Noury – något som förefaller sannolikt – kommer skapa ytterligare och allvarligare konflikter mellan Stockholm och Teheran. Det är hög tid att Sveriges regering sätter ner foten och står upp för Sverige och mänskliga rättigheter genom att överväga sina relationer med Iran.
Arvin Khoshnood
Statsvetare och samhällsgeograf som forskar om Irans utrikes- och säkerhetspolitiken.
Ardavan Khoshnood
Docent vid Lunds universitet som skrivit flera artiklar om Irans utrikes- och säkerhetspolitik.