Facebook noscript imageGustavsson: Internet har skuld i integrationshaveriet
John Gustavsson
Krönikörer
Gustavsson: Internet har skuld i integrationshaveriet
Surrar smartphones invandraren vid sitt förflutna? Foto: Annika Byrde/TT
Surrar smartphones invandraren vid sitt förflutna? Foto: Annika Byrde/TT

Smartphones och Internet låter dagens migranter hålla kontakt med hemkulturen i realtid, och håller den på så sätt levande. Och omvänt kan migranten inte undslippa hemlandets och släktens övervakning och krav. Ännu en faktor våra politiker glömde att räkna med, skriver John Gustavsson.

Ytterligt få teknologier har revolutionerat världen så mycket som internet gjort. Något som sällan pratas om är hur internet påverkat invandringen, och inte minst då möjligheten för länder att integrera och i längden assimilera nyanlända.

Läs även: DEBATT: Kommer invandringkritiker nu ges upprättelse?

De av oss som hängde med i invandringsdebatten 2015 minns hur ofta liknelser gjordes mellan de syriska flyktingarna och ”Karl-Oskar och Kristina” och övriga svenskar som en gång utvandrade till ”Amerikat”. Det finns många viktiga skillnader mellan migranter då och nu, men en av de allra viktigaste var att de som på den tiden utvandrade i princip helt tappade kontakten med sina hemländer.

Att skicka brev från Amerika till Sverige, eller för den delen något annat land i Europa, var en dyr affär. Breven kunde dessutom ta månader att komma fram, om de kom fram alls. Som utvandrare skickade man oftast bara brev när man först anlände för att meddela att man kommit fram välbehållen till det nya landet, och sedan bara när man hade stora nyheter – som ett nytt barn i familjen eller ett giftermål – att förtälja. Karl-Oskar och Kristina hade inte tillgång till vare sig Facebook, Snapchat eller Instagram för att hålla kontakten med sina släktingar.

Det är inte svårt att se hur smartphones och därmed förmågan att via internet hålla ständig och daglig kontakt med släkt och vänner i det gamla hemlandet kan påverka i vilken utsträckning man som invandrare integreras i sitt nya land. När man håller tät kontakt med sina släktingar i hemlandet, så håller man samtidigt tät kontakt med sin gamla kultur och sina gamla värderingar, eftersom man ju ständigt blir påmind om dem. Internet innebär kort sagt att man aldrig får det ”uppbrott” med sitt hemland och den verkliga nystart som tidigare generationer av utvandrare fick.

Släkten i hemlandet får också genom internet en helt annan möjlighet att övervaka den som utvandrat och pressa utvandraren att fortsätta leva efter hemlandets normer. Vågar du som invandrad kvinna gå utan slöja? Tänk om någon tar ett kort och taggar dig på Facebook? Plötsligt får ju hela din släkt reda på ditt ”lösaktiga” leverne.

Medan invandrare till Amerika blev tvungna att starta helt nya liv, så blir invandrare som kommer till Sverige idag nästan tvungna att fortsätta sina gamla liv, fast nu med en betydligt högre materiell levnadsstandard.

På tal om högre levnadsstandard: Utöver pressen att leva efter landets gamla värderingar, så kommer också pressen att skicka pengar hem till släkten. Att utvandrare skickar pengar till sina familjer är inget nytt, men återigen har internet ställt till det. Medan tidigare generationer utvandrare kanske fick ett par tiggarbrev om året från sina hemländer, så kan dagens utvandrare dygnet runt bli uppringda på Skype, WhatsApp eller Facebook Messenger av släktingar som bara behöver lite pengar till, och det har du väl råd med, du som nu bor i ett sånt rikt land?

Läs även: Gustavsson: Utvisa kriminella för invandrarnas och integrationens skull

Exakt hur mycket pengar invandrare i Sverige skickar till sina hemländer vet vi inte, men Världsbanken beräknar att det rör sig omkring 32 miljarder. Dessa miljarder försvinner alltså från Sveriges ekonomi för att istället spenderas i andra länder, och kan därför sägas utgöra en rätt signifikant del av invandringens totala kostnader.

Det är lätt att säga att man som invandrare bara ska bryta kontakten med eller ignorera sin familj, på det sätt som utvandrare förr i tiden i princip var tvungna att göra. Att bryta med sitt eget kött och blod – när möjligheten att hålla kontakt tack vare internet ju ändå finns – är dock på ett rent emotionellt plan minst sagt svårt, och det var aldrig realistiskt att mer än en bråkdel av alla våra miljontals invandrare skulle göra det.

Det går såklart inte att förbjuda kontakt med vänner och familjemedlemmar i hemlandet, men Sverige – och våra politiker – borde ha förstått att integrationen skulle bli betydligt svårare i en värld med internet, och justerat volymerna därefter.

Läs även: Lindberg: Den dystra sanningen – så länge invandringen är hög kommer skjutningarna att öka

John Gustavsson

Filosofie doktor i nationalekonomi, konservativ debattör och f.d. politisk rådgivare i Europaparlamentet.
Skriver även på sin egen substack The Hepatica
Twitter: @Nationstatist