Partiledardebatterna har blivit intetsägande tävlingar i intränade talepunkter och rappa repliker. Ett sätt att öka såväl politikers som väljares bildningstörst vore att kombinera dem med Jeopardy, skriver John Gustavsson.
För några veckor sedan hölls en partiledardebatt, och innan valet hålls nästa år kommer vi säkerligen att få se minst ett halvt dussin till. Partiledardebatterna är dock tyvärr för det mesta intetsägande, och handlar mest om att vinna retoriska poäng snarare än att faktiskt demonstrera att man som partiledare är kompetent nog att leda eller sitta i en regering. Och just därför borde partiledardebatterna kompletteras med frågesporten Jeopardy.
Det är nämligen viktigt att ha politiker som kan sina saker. När politikerna är okunniga, så slutar det tyvärr allt som oftast med att de förlorar kontrollen och måste förlita sig på politiska sekreterare, sakkunniga och andra tjänstemän – detta för att skriva de motioner och utvärdera den lagstiftning som politikerna själva inte begriper sig på.
Givetvis kan politiker inte ha tid att göra allt som behöver göras, utan mycket arbete måste lämnas åt tjänstemän, och givetvis måste politiker såklart inte vara experter på alla områden. En hög nivå av samhälls- och historiekunskap är dock ändå en önskvärd egenskap, för att våra folkvalda ska kunna förstå och granska det arbete som tjänstemännen på kansliet gör.
Läs även: Makram: När tidsandan skiftar och förvirringen sprider sig
Vilket för oss till Jeopardy. Istället för att ännu en gång höra inövade repliker om vinster i välfärden, så kan vi väl ta reda på hur mycket partiledarna faktiskt kan om Sverige, vår historia och vårt politiska system. Programledaren ger exempelvis svaret ”Enligt denna princip måste all makt utgå ifrån en folkvald församling”, och den partiledare som först trycker på sin mentometerknapp kommer att ställa frågan ”Vad är folksuveränitetsprincipen?”. Förhoppningsvis.
Historiekunskaper bör också testas, med svar som till exempel ”Denne man anses vara grundare av den svenska statsapparaten”. Förhoppningsvis vet de flesta partiledare att rätt fråga är ”Vem är Axel Oxenstierna?”.
Läs även: Nordling: Är ojämlikhet dåligt?
Man kan även tänka sig en variant där partiernas talespersoner deltar och får frågor om det område de är talespersoner för. Hur många av de politiker som aspirerar på att bli vår nästa finansminister kan förklara grundläggande nationalekonomiska koncept såsom priselasticitet, substitutionseffekten och inkomsteffekten? Det kan vara viktigt att förstå sånt om man ska vara ansvarig för att höja och sänka skatter.
Till den som invänder att detta vore att göra svensk politik till ett jippo, så är mitt svar att jag personligen anser att det tåget gick för länge sedan. Politiker-Jeopardy vore dock ett informativt jippo som dessutom skulle ge ett incitament för partiledarna att plocka fram sina gamla SO- och historieböcker och läsa på. Nog vore det en förbättring om politikerna spenderade mer tid på att plugga in kunskap, hellre än att, som inför partiledardebatterna, memorera vassa repliker och slogans?
Läs även: Dahlman: S och SD kan snart vara bästisar
Dessutom skulle väljarna själva kunna lära sig mycket av att se på politiker-Jeopardy, och många skulle säkerligen inspireras att googla och ta reda på mer om de frågor som ställts i programmet. Vi skulle alltså kanske till och med kunna få både bättre informerade politiker och väljare på samma gång.
Politiker-Jeopardy skulle på så vis kunna göra den politiska konversationen mer informerad och saklig. Med debattklimatet som det är i dag, så är det definitivt värt ett försök.
John Gustavsson
Filosofie doktor i nationalekonomi, konservativ debattör och f.d. politisk rådgivare i Europaparlamentet. Twitter: @Nationstatist