Facebook noscript imageGustavsson: Ny politik kräver skydd för socialsekreterarna i frontlinjen
John Gustavsson
Krönikörer
Gustavsson: Ny politik kräver skydd för socialsekreterarna i frontlinjen
Polisens bombvagn tar hand om ett mystiskt paket utanför socialkontoret i Tumba 2016. Foto: Izabelle Nordfjell/TT
Polisens bombvagn tar hand om ett mystiskt paket utanför socialkontoret i Tumba 2016. Foto: Izabelle Nordfjell/TT

Socialsekreterare och andra som handlägger bidrag kommer att hamna i frontlinjen om bidragspolitiken läggs om för att premiera svenska medborgare och invandrare som anstränger sig för att anpassa sig till Sverige. Socialsekreterare måste kunna vara anonyma för att skyddas från hot, och interaktioner med bidragssökare videodokumenteras, skriver John Gustavsson.

Av allt att döma kommer vi att få en blågul regering. Vi är många som jublar över de politiska förändringar och reformer som är att vänta under den kommande mandatperioden, inte minst då det gäller den ekonomiska politiken: Sverige kommer nu för första gången på årtionden inte längre att fungera som hela världens socialkontor. För att socialkontoren, arbetsförmedlingen och Försäkringskassan ska kunna utföra den nya politiken, så krävs dock reformer för att säkerställa att de som ska stå i frontlinjen och konfrontera inte minst bidragsberoende utlandsfödda med de nya hårda kraven, inte faller offer för övergrepp och trakasserier.

Läs även: Får försörjningsstöd trots svartkontrakt

Redan idag är det vanligt att socialsekreterare och handläggare utsätts för verbala och även fysiska övergrepp. I min hemstad Örnsköldsvik blev en socialsekreterare för några år sedan attackerad i sitt eget hem, och hennes sambo som tog henne i försvar blev brutalt misshandlad. Förövaren, vars ansökan om bidrag socialsekreteraren avslagit, dömdes vare sig till fängelse eller utvisning, utan fick istället skyddstillsyn och frivård. Liknande incidenter har rapporterats i kommuner runt om i landet.

Den nya regeringen kommer med stor sannolikhet att införa krav på att man som invandrare antingen kan, eller håller på att lära sig svenska, som villkor för att kunna få försörjningsstöd och andra bidrag. Även om detta är en utmärkt idé, så kommer vi inte ifrån att det kommer att bli Sveriges socialsekreterare och handläggare som får den otacksamma uppgiften att sitta öga mot öga med tiotusentals invandrare och berätta att Sveriges skattebetalare inte längre tänker stå för deras försörjning.

Om regeringen sedan också inför ett bidragstak, så kommer samma socialsekreterare att få berätta för ytterligare hundratusentals människor, varav flertalet kommer att vara invandrare, att deras inkomster nu kommer att minska med åtskilliga tusenlappar i månaden. Det är ingen högoddsare att vissa inte kommer att ta emot de dåliga nyheterna väl, och det är personalen på arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och kommunens socialkontor som kommer att få ta smällen.

Givetvis kan man invända att detta ingår i deras jobb. Det stämmer, men om vi vill att någon frivilligt ska ta sig an att utföra dessa otacksamma arbetsuppgifter under de kommande fyra åren, så måste vi ändå försöka göra både deras arbetsplatser och vardag så säkra som möjligt. Först och främst genom att tillåta personalen att förbli anonym.

Läs även: Nima Sanandaji: Utrikesfödda i majoritet bland de som får försörjningsstöd

Bristen på anonymitet är det som gör det möjligt för dem som får avslag att söka upp och attackera personalen i deras hem. Istället för att ge ut namn så kan varje socialsekreterare få en personlig identifikationskod som den som anser sig ha blivit felaktigt behandlad kan använda för att göra en anmälan, varvid man alltså får anmäla socialsekreterare #ABC123 istället för socialsekreteraren Eva Johansson.

De socialsekreterare och handläggare som vill bör också kunna få skyddade personuppgifter för att göra det svårare för hämndlystna bidragssökande att ta reda på var dessa bor, om deras namn ändå skulle läcka ut. Att installera övervakningskameror och spela in alla samtal mellan sökande och handläggare borde också vara självklart, för att kunna dokumentera både fysiska attacker och verbala hot mot personalen på deras arbetsplats.

Om inte dessa åtgärder genomförs finns det stor risk att personalen på våra socialkontor och relaterade myndigheter antingen helt enkelt vägrar följa nya direktiv och godkänner ansökningar som borde avslagits, för att inte bli attackerade av den typ av människor som röstar på Partiet Nyans (något som redan sker). En ännu större risk finns även att många socialsekreterare och handläggare annars kommer att sjukskriva sig eller helt enkelt sluta.

Vi får av allt att döma ett maktskifte i Sverige. Nu gäller det att tänka praktiskt och pragmatiskt för att så snabbt och säkert som möjligt kunna ställa om Sverige från att ha varit hela världens socialkontor, till att bli ett land där välfärden förbehålls våra medborgare och de invandrare som visat att de vill bli en del av och bidra till vårt samhälle.

Läs även: DEBATT: Ut med försörjningsstödet och in med allmän a-kassa

Detta kräver att vi skyddar personalen på våra socialkontor, på arbetsförmedlingen och Försäkringskassan, och jag hoppas verkligen att den tillträdande regering tar hotet mot denna personal på fullaste allvar.

John Gustavsson

Filosofie doktor i nationalekonomi, konservativ debattör och f.d. politisk rådgivare i Europaparlamentet.
Skriver även på sin egen substack The Hepatica
Twitter: @Nationstatist