Facebook noscript imageHemnet rusar på Stockholmsbörsen
Ekonomi
Hemnet rusar på Stockholmsbörsen
Hemnets vd Cecilia Beck-Friis och styrelseordförande Håkan Erixson i samband med att Hemnet börsnoterades. Foto: Fredrik Sandberg/TT.
Hemnets vd Cecilia Beck-Friis och styrelseordförande Håkan Erixson i samband med att Hemnet börsnoterades. Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Hemnet-aktien steg nästan 44 procent efter en timmes handel. Det finns dock delade meningar om aktien. Jag skulle hellre investera i en egen fastighet än i Hemnet, säger Joacim Olsson, vd för Aktiespararna.

Joacim Olsson förklarar att det inom hans organisation finns både analytiker som är positiva och de som är mer tveksamma till Hemnet-aktien.

Vi har ett lågt ränteläge och en brist på bostadsmarknaden som driver bostadspriserna. Och så tidsandan, att vi vill se och drömma. Den trenden är starkare nu under pandemin, säger Joacim Olsson.

Men så finns det andra synsättet – Hemnet är bara en annonssajt, och finns det möjligen andra som kan göra samma sak, funderar Joacim Olsson. Konkurrenten Booli fungerar inte på samma sätt som Hemnet, men många hålls där också, konstaterar han.

Läs även: Finska staten säljer halva sitt innehav i SSAB

Det är ingen jätteverkanshöjd i tekniken hos Hemnet. Men så länge mäklarna föredrar Hemnet...

Han är tveksam, men tror ändå att Hemnet skulle kunna ha potential att bli en folkaktie, helt enkelt för att folk kan relatera till bolaget.

Som en gång i tiden Ericsson, eller Telia. Alla kunde relatera till dem.

Själv tänker han inte köpa Hemnet-aktier nu.

Nej, jag investerar hellre i en egen fastighet än i Hemnet, säger Joacim Olsson.

Joacim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners, tyckte att priset på Hemnet var högt redan vid noteringen. Då var kursen 115 kronor per aktie. Efter en timmes handel ligger kursen på drygt 164 kronor.

Fallhöjden blir väldigt hög, säger Joakim Bornold.

Joakim Bornold konstaterar att värderingen vid noteringen – där bolaget värderas till ungefär 18 gånger sin omsättning – var extrem.

Många gånger tycker man kanske att 18 gånger vinsten är en ansträngd värdering. Men det här bolaget värderas alltså till 18 gånger försäljningen. Det är en väldigt, väldigt hög värdering, säger han.

Frågan är hur bolaget lyckats med det.

Svaret: Hemnet har något som alla vill ha just nu, enligt Bornold.

Läs även: Hur kan en sanning vara förtal?

”Långt ifrån gratis”

Man har en digital affärsmodell som man kombinerar med en närmast monopolliknande ställning i sin bransch, vilket gör att Hemnet egentligen uppnått det som alla stora techbolag vill få till – att vara helt dominerande. Hemnet är i den fantastiska positionen och det är det som lockar, säger han.

Han påpekar att bolaget inte går till börsen för att det behöver pengar.

Det är ingen nyemission eller liknande som sker här. Utan det som sker är att nuvarande ägare vill ha möjlighet att sälja. Och det kommer efter en för dem enorm uppgång i värderingen.

Måste kunna försvara

Hur ser bolagets framtid på börsen ut?

Vad man behöver för att försvara den här aktiekursen, eller kanske till och med få den att stiga, är en vinst som kraftigt stiger också. Det kommer inte att räcka med att ligga på de här nivåerna, säger Joakim Bornold.

Han konstaterar att Hemnets börsnotering kommer i ett ”perfekt läge”.

Det är väldigt bra tider att sätta bolag på börsen. Det här hade aldrig hänt för ett år sedan. Det är en het, het marknad och en börs som är högt värderad.

Läs även: Migrationsdomstolarna: Rekordstort antal säkerhetsmål

Läs även: De knarkande väljarna – ”Tankeförbud är inte vägen framåt”

Text: TT/ Nyhetsredaktionen

TT Nyheter