Facebook noscript imageHjort: Framtiden är väldigt dyster, men vi kan göra den lite bättre
Klas Hjort
Ledare
Hjort: Framtiden är väldigt dyster, men vi kan göra den lite bättre
Väldigt mörka moln drar in över Sverige. Ekonomin är dyster och hushållen är oroade. Politiker verkar dock inte se läget. Foto: Jerome Gilles/TT
Väldigt mörka moln drar in över Sverige. Ekonomin är dyster och hushållen är oroade. Politiker verkar dock inte se läget. Foto: Jerome Gilles/TT

Ekonomin i Sverige ser ut att tvärstanna. Utöver en lågkonjuktur kommer snabbt stigande räntor, elpriser och inflation. Arbetslösheten är redan hög och utanförskapet är omfattande. Hushållen är pessimistiska men drar begränsade politiska slutsatser.

Valdebatten mal i många avseenden på ungefär som de senaste valen, partierna är lite arga på varandra och de lovar en massa. Några mer av guld, andra mer av gröna skogar. Men det blir bättre bara de får makten. Då får du din belöning.

Läs även: 46 döda i skjutningar under årets första åtta månader

Samtidigt målas ett helt annat scenario upp. Väljarna tycks ha sett saker som politikerna inte har sett. Där politiken framställer valet som lite mer av guld eller av gröna skogar så ser väljarna något helt annat framför sig. Och väljarna verkar ha rätt.

I konjunkturbarometern i somras var det dystert överallt. Utom i byggsektorn. En månad senare blev de också dystra. Mest dysterhet fanns hos hushållen. Inflationen och stigande räntor oroade. I förlängningen finns givetvis fallande priser på fastigheter och minskad konsumtion.

Sen började elkrisen på allvar. Elpriset sköt upp på nivåer som var så höga att det gränsade till det löjliga. Elbolag började uppmana dem som inte hade tiotusentals kronor i besparingar att redan nu ta lån inför vintern.

Oron tidigare var att om räntan når runt fyra procent så dräneras svensk ekonomi på ungefär 100 miljarder. Pengar som tidigare gick till konsumtion eller investeringar går till räntebetalningar. En procents höjning av räntan suger bort 25 miljarder. Det är en rätt betydande konsumtionsminskning.

Sverige förbrukar ungefär 140 terrawattimmar el per år. För varje kronas höjning av elpriset dräneras ekonomin på 140 miljarder. Pengar som förr gick till konsumtion, till löner, investeringar och mycket annat.

Läs även: SCB: Invandringen ökar igen

Samtidigt stiger inflationen snabbt. Den kan mycket väl sluta på åtta om inte tio procent på årsbasis.

Redan vid en kronas höjning av elpriset och två procents höjning av räntan minskas konsumtion och investeringar med 190 miljarder. Det motsvarar ett rätt rejält stödpaket i en lågkonjunktur. Givetvis är det faktiska utfallet lägre eftersom konsumtion, investeringar med mera sker både inom och utom landet. Två kronors elpris och fyra procent i ränta närmar sig 400 miljarder.

Hushållen begriper hur det ser ut. Inte som en aggregerad modell utan i det lilla. De förstår att när elpriset stiger i vinter blir det ingen thailandsresa. När räntan, bensinpriset och en massa annat rusar så försvinner också annat konsumtionsutrymme. Man drar ihop sina kostnader. Till exempel föll försäljningen av nya bilar med 13 procent hitintills i år.

Läs även: Lägesrapport - svensk ekonomi mot dystra tider

Här finns en farlig konflikt. Hushållen förstår och agerar rationellt. De drar ihop sin konsumtion, med resultatet att konsumtionen minskar, vilket kommer att leda till uppsägningar. Fler lunchlådor slår mot lunchrestauranger. Att vänta ett år med hemrenoveringar och annat slår mot andra branscher. Politikerna ser däremot guldet de ska ge bort. Pengarna ska flöda in och de ser inte hur konsumtionen är hotad.

Inflationen i år har ätit upp lönehöjningarna sedan 2015 i många branscher. Ett år till med sådan inflation och vi har ett tappat decennium. Ett decennium av gnet borta av inflation.

Regeringen har varit usel ekonomiskt. I en hög konjunktur lyckades de få EU:s lägsta tillväxt och en av de högsta siffrorna för arbetslöshet. Kronan sjunker raskt. Regeringens sätt att möta detta är inte med löften om hur de ska lösa problemen utan genom att skylla ifrån sig. Brotten – alliansens skattesänkningar, elpriser – Putin. Vårdköer – KD sitter i många regioner. Och så fortsätter det.

Men att slippa skulden löser inga problem. I en miljö där man tror att en spin doctor kan fixa allt, och att stigande brottslighet, arbetslöshet och liknande är borgerliga narrativ finns inget som hjälper dig. Även om högern skulle vara ansvarig för allt, vad hjälper det när regeringen sitter handfallen?

Det hade till och med varit bättre om regeringen sa att den hade gjort de här och de här felen och vi kan fixa dem så här. Men vi har en regering som bara skyller ifrån sig och inte ens kan svara på hur de ska fixa något. Det finns inte ens en plan.

Hushållen ser problemen. De är både dystra och oroade. Men många drar inte en politisk slutsats av det. De ser inte att de som ställde till det, och inte ens vågar medge att det är oreda, än mindre ett mycket brant fall är fel personer att hantera den kommande krisen och ta oss ur den.

Där har du ett ansvar. Kan du få en enda person att rösta bort regeringen så klarar vi det här. Tillsammans går det att få stopp på förfallet och vända utvecklingen.

Läs även: Svensk ekonomi värre än Rumäniens

Klas Hjort

Mejl: klas.hjort@bulletin.nu

Ledarskribent på Bulletin med politisk tjänstemannabakgrund både från Riksdagen och Europaparlamentet.