Facebook noscript imageKarl Hedin om nya rikspolischefen: Gillar inte jägare
Fokus
Karl Hedin om nya rikspolischefen: Gillar inte jägare
Karl Hedin tror att utnämningen av Petra Lundh som rikspolischef är dåliga nyheter för jägare. Foto: Jessica Gow/Pontus Lundahl/TT
Karl Hedin tror att utnämningen av Petra Lundh som rikspolischef är dåliga nyheter för jägare. Foto: Jessica Gow/Pontus Lundahl/TT

Som riksåklagare stod den nya rikspolischefen Petra Lundh bakom en skrivelse till regeringen om att få använda hemliga tvångsmedel vid misstanke om grovt jaktbrott. Detta efter att hemlig avlyssning på felaktiga grunder hade använts mot Karl Hedin, som åklagaren anklagade för just det brottet. – Det där säger mig att hon är helt enkelt inte gillar jägare, säger Karl Hedin till Bulletin om den nya rikspolischefen.

På fredagen presenterades Petra Lundh som ny rikspolischef. Hon efterträder därmed Anders Thornberg, som blir landshövding i Halland.

Petra Lundh har en tidigare bakgrund som riksåklagare – en roll som hon tillträdde i september 2018 och hade fram till i år då hon blev hovrättspresident.

Läs även: Petra Lundh ny rikspolischef

Som riksåklagare stod Petra Lundh bakom en skrivelse till regeringen i oktober 2019.

Där propagerade hon för att grovt jaktbrott ska vara jämställt med terroristbrott utifrån ett polisiärt perspektiv och drev på för att beslut om hemliga tvångsmedel ska kunna fattas av åklagare utan domstolsprövning vid exempelvis grovt jaktbrott, vilket Ledarsidorna tidigare har rapporterat om.

”Dessa tvångsmedel ska vidare kunna användas vid vissa särskilda brott, t.ex. utpressning och grovt jaktbrott”, skrev hon.

Skrevs efter Hedinfallet

Skrivelsen från Petra Lundh gjordes efter att hemlig avlyssning hade använts mot industrimannen och en av Sveriges största privata skogsägare Karl Hedin.

– Jag har aldrig träffat henne. Men däremot har jag haft besvär med hennes beslut, säger Karl Hedin till Bulletin.

Hösten 2018 greps Karl Hedin i sitt hem och blev sedermera anhållen och häktad. 30 dygn satt han i häkte innan han släpptes.

Åklagaren ansåg att Karl Hedin hade dödat en varg och därmed gjort sig skyldig grovt jaktbrott.

Bevisningen som han hänvisade till var en hemlig avlyssning som hade gjorts av ett telefonsamtal mellan Karl Hedin och hans syster där Hedin berättade att han var ute och lyssnade efter ”gråben”. Samtalet transkriberades felaktigt av Noa, där två meningar fick en annorlunda ordföljd och mening till nackdel för Hedin.

Hemlig avlyssning får normalt bara ske om straffvärdet överstiger två års fängelse. Ingen dom i Sverige för jaktbrott har resulterat i ett så pass högt straff.

Fallet Hedin kantades av en lång rad andra juridiska tveksamheter som Bulletin tidigare har skrivit om.

Läs även: Bakgrund: Målet mot Karl Hedin bär spår av ett rättshaveri

”Bad om deras synpunkter”

Karl Hedin friades i både tingsrätten och hovrätten. När riksåklagaren sedan skulle utreda huruvida några felaktigheter hade begåtts av åklagarmyndigheten eller polisen valde man att inte gå vidare med vare sig avlyssningen eller något annat ärende.

– Svaret där blev att ”Vi tar inte upp det där därför det går inte att reda ut hur de har resonerat”, ungefär. Och att ”om det nu skulle vara så, är det så ringa att det inte är straffbart”, minns Karl Hedin.

Beslutet undertecknades av Kerstin Skarp, då vice riksåklagare som senare gick i pension. Men riksåklagare och ytterst ansvarig för åklagarväsendet var vid den tiden Petra Lundh.

Åklagarens agerande i Hedinfallet har både Petra Lundh och tidigare rikspolischef Anders Thornberg fått kännedom om, menar Karl Hedin.

– Jag skrev ju brev till dem och bad om deras synpunkter. Men det fick jag inte.

”Negativt inställd till jakt och jägare”

Med bakgrund av hennes gärning som riksåklagare och skrivelsen till regeringen tror Karl Hedin att utnämningen av Petra Lundh som rikspolischef är dåliga nyheter för jägare.

– Det där säger mig att hon är helt enkelt inte gillar jägare. Vilket för mig är oerhört svårt att förstå; vad är det som ogillas? säger Hedin.

Vad tror du att det här kan innebära för svensk jakt och svenska jägare framöver, att hon nu blir rikspolischef?

– Bara negativt. Jag har uppfattningen att hon är negativt inställd till jakt och jägare. Hon har också trots vetskap om det rättsövergrepp som gjorts mot mig inte agerat mot de som gjort det. Det innebär ju att hon godkänt åklagarens agerande i mitt fall. Det kan tala för att hon gör lika som chef över polisen.

Karl Hedin tillägger att det efter hans uppmärksammade fall har varit ganska lugnt.

– Men nu har hon möjligheter att styra en ny verksamhet, kanske använder hon det för att på något skrämma upp jägare, så att de inte försvarar sig mot övergreppen med illegal jakt.

Läs även: Törnvall: Hedinhärvan och ”De Oberörbara i staten”

Läs även: Karl Hedin till Bulletin: Vill väcka enskilt åtal mot åklagaren

Oliver Dagnå

Reporter.
Tips mottages gärna!
oliver@bulletin.nu