Sverige riskerar dryga böter för sin oförmåga att implementera EU:s vapendirektiv. Men text-tv får det att låta som att det är riksdagen som trilskas, när det helt omvända är fallet, skriver gästkrönikören Klas Hjort.
Text-tv rapporterar (10/2) att Sverige riskerar att dras inför EU-domstolen om inte vapendirektivet implementeras omgående. Vapendirektivet är ett EU-direktiv som fastslår minimikraven för lagligt innehav av civila vapen.
Morgan Johansson är upprörd över att riksdagen röstat ner förslaget flera gånger och det sägs att riksdag och regering måste komma överens.
Läs även: Gustavsson: Krisen i Nordirland är EU:s fel – inte Boris Johnsons
Text-tv är en del av den skattefinansierade public serviceverksamheten som finns för att det ska, hävdas det, finnas icke-biaserade nyheter och trovärdighet. En nyhetskälla som alla kan lita på. Själva ser de sig som en viktig del av demokratin.
Den välvilliga tolkningen av texten är att journalisten är gravt okunnig, inte bara om vapendirektivets turer i svensk politik, utan också om hur landet styrs. Den mindre välvilliga är att texten är medvetet vinklad för att skapa en illusion av en opposition som uppsåtligt förstör och drar på oss böter i onödan.
I Sverige stiftar riksdagen lag och regeringen verkställer beslut. Vapendirektivet har mycket riktigt gång efter annan röstats ner i riksdagen. Inte på grund av att riksdagen är emot direktivet som sådant, det mesta i det ligger nära svensk vapenlag i dag, utan för att regeringen stoppar in nya förslag.
Riksdagen har både röstat ner befintliga förslag och uttalat sig om att man inte vill ha tillägg utöver EU:s krav. Bakom detta står samtliga partier utom S och MP. En mycket stor majoritet, med andra ord. Regeringen har konsekvent vägrat acceptera de folkvaldas vilja.
Svensk förvaltning med en enkammarriksdag är väldigt enkel och praktisk. Riksdagen fattar beslut och regeringen verkställer. I länder med tvåkammarsystem eller som i EU med både Rådet och Europaparlamentet, så krävs förhandlingar mellan parterna för att det skall bli en lag.
Så när text-tv säger att riksdag och regering måste komma överens är det inte sant. Problemet är att en minoritetsregering vägrar att lyda riksdagen. Text-tv hittar på en konflikt som inte finns istället för att rapportera om att regeringen vägrar acceptera demokratiskt fattade beslut. Exempelvis har regeringen vägrat acceptera att riksdagen fyra gånger sagt nej till licenser på magasin.
Läs även: DEBATT: EU måste prioritera gränsbarriärer framför pajaskonster
Regeringens vägran att acceptera riksdagens vilja är ett demokratiskt problem. Hela demokratin vilar på att folket utser sina representanter, riksdagsledamöterna, som stiftar lag och regeringen är verkställande makt. När regeringen söker strid med riksdagen och inte vill foga sig är det inte en jämbördig part man ska enas med utan folkets representanter som är överordnade.
En mer objektiv vinkling av nyheten vore att text-tv påtalar att regeringens obstruktion mot riksdagen riskerar att orsaka kostsamma böter. Och i stället för ministrar borde riksdagsledamöter få uttala sig om problemet med en regering som inte accepterar riksdagens beslut. De folkvalda vill implementera på miniminivå men Morgan Johansson vägrar lägga fram det förslaget. Trots att riksdagen gång på gång varit tydliga.
Regeringen har ett ansvar att när direktiv ska implementeras så ska förslaget utformas på ett sätt som riksdagen kan acceptera. Att som med vapendirektivet lägga till regler som inte riksdagen vill ha, men som regeringen hoppas att de kan slinka med på köpet, är fel. Det är tvärt emot hela den demokratiska ordningen där riksdagen är den överordnade parten.
Tanken med public service är att vi ska få objektiva nyheter och en objektiv granskning av makten. I stället blir det en furstespegel där makten, i form av regeringen, tillåts att på felaktig grund kritisera sin uppdragsgivare.
Vinklingen att Sverige riskerar att dras inför rätta eftersom regeringen vägrar lyda riksdagen är kanske politisk åt andra hållet. Men att det närmar sig en kris på grund av att regeringen inte verkställer riksdagens vilja är uppenbart. Morgan Johansson är problemet – inte riksdagen.
Läs även: Dahlman: Är public service regeringens propagandakanal?
Att skattefinansiera public service var uppenbarligen fel. Men måste vi betala skatt för nyheter så måste de vara dels korrekta, dels rimligt objektiva. Det är ju argumentet för att public service ska finnas.
Klas Hjort
Fri skribent