Facebook noscript imageLindberg: Utestängd på grund av fel “värdegrund”
Mattias  Lindberg
Krönikörer
Lindberg: Utestängd på grund av fel “värdegrund”
LO-borgen i Stockholm Foto: Sofia Nahringbauer/TT
LO-borgen i Stockholm Foto: Sofia Nahringbauer/TT

Fackförbund som utestänger personer som sympatiserar med fel parti. Höga politiker som menar att demokratin är i fara om oppositionen vinner valet. Så får det inte gå till. Förfarandet går dessutom stick i stäv med de demokratiska principer som man säger sig slå vakt om.

Nyligen petade IF Metall en fackordförande eftersom han hade ett förtroendeuppdrag för Sverigedemokraterna. IF Metall hänvisar i beslutet till sina stadgar där det står att förbundet är en demokratisk organisation som värnar om ett demokratiskt samhällssystem och bygger sin verksamhet på uppfattningen om alla människors lika värde.

IF Metalls presstalesman Jesper Pettersson säger till SVT:
– I grund och botten anser vi att han inte skulle ha varit valbar till den här posten från första början. Enligt oss står inte SD upp för allas lika värde.

Transportarbetarförbundet uteslöt 2019 lastbilschauffören Mats Fredlund för att han valts till ledamot för Sverigedemokraterna i kommunfullmäktige i Kiruna. Ärendet gick till domstol, och tingsrätten underkände uteslutningen med motiveringen:

Eftersom förbundet inte har förmått visa att Mats Fredlund gjort sig skyldig till något som enligt förbundets stadgar berättigat förbundet att utesluta honom ogiltigförklarar tingsrätten beslutet om uteslutning.

Läs även: Lindberg: M är SVT:s mobboffer och kan därför inte nå makten

Dessa ageranden påminner om hur ledande socialdemokratiska politiker gått ut och framställt landets politiska opposition som illegitim. Lena Rådström Baastad påstod i en debattartikel att det ledande oppositionspartiet i Sverige, Moderaterna, hade radikaliserats och närmat sig extremhögern, att en glidning skett mot det odemokratiska hållet.

Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson twittrade förra året: “Samma dag som Trump tvingas lämna och Joe Biden svärs in som president i USA, så signalerar Ulf Kristersson (M) att han vill gripa makten i Sverige med hjälp av SD.”

PM Nilsson på DI Ledare påminde nyligen om förloppet och skrev att den svenska regeringen förlorade fattningen och “delegitimerade det egna landets opposition”, och han skrev att “det är och förblir en oerhörd händelse”.

Hur kan det vara förenligt med demokratiska principer när en person med kritiska åsikter i politiska sakfrågor som smittskydd eller migration inte kan känna sig välkommen hos svenska fackförbund? Är inte yttrandefrihet en rättighet vi har här i Sverige? Ska inte alla människor behandlas lika, oavsett åsikter i politiska sakfrågor?

Det slags värdegrund som myndigheter och fackförbund lutar sig mot formulerades ursprungligen av regeringen 2013 och heter “Den gemensamma värdegrunden för statsanställda”. Den beskrivs med orden: “Skriften utgör ett stöd för de statsanställda i arbetet med att utveckla en god förvaltningskultur, präglad av demokrati; mänskliga rättigheter och rättssäkerhet”.

Fri åsiktsbildning är en av de rättigheter som svenska medborgare sägs ha: “Varje medborgare har rätt till yttrandefrihet, informationsfrihet, mötesfrihet, demonstrationsfrihet, föreningsfrihet och religionsfrihet”.

Den värdegrunden hindrade inte Säpo från att varna för ökad desinformation och extremistisk propaganda på internet kopplat till pandemin inför demonstrationen nyligen mot vaccinpass. Säpo dementerade sedan och menade att man inte hade “gått ut och varnat för någonting”.

Läs även: Lindberg: Hala badkar attackerar inte i flock, Guillou

En sak är hur dessa värdegrunder är formulerade. En annan sak är hur de efterlevs och vad sådana utestängningar och utspel säger om de demokratiska reflexerna hos vänsterpolitiker, myndigheter och fackförbund. Det verkar som att det finns många till vänster som har missuppfattat andemeningen i vad en demokrati är.

Demokrati innebär att folk är med och påverkar landets styrning. Det innebär inte att regeringen säger vilka politiska åsikter som är legitima. Inte heller är det förenligt med demokratiska principer att myndigheter eller fackförbund motarbetar personer som har “fel” partisympatier. Demokrati är inte detsamma som socialdemokratiska politiska värderingar inom migration och smittskydd.

Mattias Lindberg

Mattias Lindberg är krönikör i Bulletin. Han är utbildad civilingenjör i Teknisk Fysik, och arbetar som programmerare och leder en grupp programmerare i Stockholm. Lindberg är en borgerlig debattör som bland annat skrivit debattartiklar för Expressen Debatt och GP Debatt.