Facebook noscript imageMakram: Invandrares brottslighet skapas av kultur och segregation
Omar Makram
Krönikörer
Makram: Invandrares brottslighet skapas av kultur och segregation
Illegala vapen från ett tullbeslag. Foto: My Hellberg/Christine Olsson/TT
Illegala vapen från ett tullbeslag. Foto: My Hellberg/Christine Olsson/TT

I svallvågorna av den nya Brå-rapporten vill vänstern än en gång tala socioekonomiska klyftor. Men Sverige är ett av världens jämlikaste länder. Invandrares brottslighet har sin rot i kulturkrockar och misslyckad integration, inte ekonomi, skriver Omar Makram.

I Brottsförebyggande rådets (Brå) senaste rapport där en kartläggning gjorts av kopplingen mellan personer med invandrarbakgrund och brott, visas en stark överrepresentation av personer med invandrarbakgrund bland brottsmisstänkta.

Vänstern har varit snabb med att säga att det är rasistiskt att göra kopplingar mellan invandrare och kriminalitet, och försöker istället att fokusera på att förklara problemet utifrån ojämlikhet och klassklyftor. Högern å sin sida vill prata mer om kopplingen till migrationen, en integration som inte har lyckats och de kulturella aspekter som kan kopplas till överrepresentationen.

Ett så komplicerat problem är resultatet av flera faktorer. Men påståendet att det främst har att göra med generella klassklyftor och ojämlikhet i Sverige, som Morgan Johansson och många andra till vänster hävdar, verkar sakna grund. Sverige är ett av de länder med lägst inkomstskillnader både i världen och i Europa, men trots det ligger Sverige i topp när det gäller dödsskjutningar i Europa.

Även internationellt verkar inkomstskillnader inte vara den främsta orsaksfaktorn för våldsbrott, särskilt inte i kulturellt homogena samhällen. Ett bra exempel på det är Kina och El Salvador som båda har samma och mycket höga inkomstskillnader, men där det förstnämnda landet har en mycket låg mordfrekvens, medan det senare har den högsta mordfrekvensen i världen.

Läs även: Altstadt: Morgan Johansson ljuger om Brå-rapport

Men det är också ett faktum att personer med invandrarbakgrund i Sverige i genomsnitt har en lägre socioekonomisk status jämfört med resten av befolkningen; man kan bara titta på skillnaden i sysselsättningsgrad mellan inrikesfödda och utrikesfödda, gapet är det största i EU. Invandrare ligger också lägre när det gäller utbildning och inkomstnivå.

Att Sverige är ett av de mest jämlika samhällena i världen, men ändå har ett så stort gap mellan invandrare och resten av samhället kan tyckas motsägelsefullt, men det är inte nödvändigtvis så. Det är bara det att Sverige har haft mycket höga migrationsnivåer som översteg landets förmåga att integrera invandrare i samhället. Särskilt när en del av dessa invandrargrupper kommer från länder som är kollektivistiska eller från klassamhällen med låg läskunnighet, utbildning och hög förekomst av våld.

Detta är en mycket viktig och relevant skillnad eftersom den visar att fokus inte bör ligga på att ändra den allmänna ekonomiska politiken för att skapa mer jämlikhet utan snarare om att fokusera på invandrings- och integrationspolitiken. Detta eftersom det är ganska troligt att den lägre socioekonomiska statusen har att göra med segregation, som lett till kulturell isolering och ett parallellt samhälle, som sedan upprätthåller den lägre socioekonomiska statusen i en ond cirkel.

Läs även: Springare: Är den nya Brå-rapporten rasistisk?

Det är också ett faktum att kulturella värderingar och normer varierar, som i synen på kvinnor, homosexuella, yttrandefrihet och religiositet, liksom i synen på våld och maskulinitet. Många länder i Mellanöstern och Afrika har en nivå av våldsbrott som ligger många gånger högre än i Sverige. Och i många av dessa kulturer finns en betydligt högre grad av tolerans för våld och aggression än i dagens svenska kultur.

Det ses som högst berättigat i vissa kulturer att ta till våld för att skydda sin egen eller familjens heder. Det finns accepterade föreställningar om hämnd, hämnd som orsakar våldsspiraler i många av dessa länder, liksom en typ av aggressiv hypermaskulinitet som svarar på förolämpningar med våld och ser status i att utöva våld.

Allt detta i kombination med kulturell isolering i förorterna och en gangsterkultur som romantiserar våld och en kriminalitet som har etablerat sig där, skapar en potent och farlig blandning som kan leda till fruktansvärda konsekvenser. För att komplicera bilden ytterligare har vissa invandrargrupper en högre total fertilitet, det vill säga att familjerna har många barn, vilket gör det svårare för föräldrarna att investera i sina barn eller att hålla koll på dem om de skulle slå in på en destruktiv väg.

Läs även: Brå: Andra generationens invandrare toppar i andel brottsmisstänkta

Det är dock viktigt att komma ihåg att majoriteten av människor med invandrarbakgrund är fredliga människor som vill göra rätt för sig och bidra till samhället – och det är de som drabbas mest av våldet i förorterna. Det är för deras och för samhällets skull akuta åtgärder bör vidtas för att förbättra integrationen och bryta segregation.

Det kräver även en kriminalpolitik som snabbt kan sätta våldsbrottslingar bakom galler, dels för att förhindra att de begår fler brott, men också för att hindra dem från att rekrytera fler till kriminell verksamhet.

Detta är nödvändigt för att skydda de yngre och framtida generationerna i förorterna från att ärva ett kriminellt liv, så att våldsspiralen äntligen kan brytas.

Omar Makram

Krönikör, föreläsare och poddare