Facebook noscript imageNordling: Vänsterpartiet ljuger om kapitalskatter
Danne Nordling
Krönikörer
Nordling: Vänsterpartiet ljuger om kapitalskatter
Vänsterpartiet ekonomiska talesperson Ulla Andersson. Foto: Henrik Montgomery/TT / Privat
Vänsterpartiet ekonomiska talesperson Ulla Andersson. Foto: Henrik Montgomery/TT / Privat

Efter Nooshi Dadgostars fantasifulla tolkningar av Januariavtalet och dess inverkan på hyresregleringar, finns det skäl att hålla koll på partiets utsagor. Danne Nordling granskar påståendet att svenska kapitalskatter skulle vara hälften av OECD-genomsnittet.

När får vi se följande rubrik i media: ”Vänsterpartiet far på nytt med osanning i politiken”?

Ulla Andersson (V) har nämligen deklarerat att de svenska kapitalskatterna endast är hälften så höga som genomsnittet för OECD. Detta skedde i samband med att hon presenterade Vänsterpartiets budgetmotion. Då skrev TT:

Andersson uppger att de rikaste tio procenten i Sverige har 75 procent av den samlade privata förmögenheten. Hon pekar också på att Sveriges beskattning av kapital ligger på hälften av snittet i OECD-länderna. – Det är dags för de här grupperna att betala för det som de har fått, säger Andersson. Vänsterpartiet föreslår bland annat förmögenhetsskatt, arvsskatt och kapitalinkomstskatt och ett tak för skattegynnat sparande på ISK-konton. Totalt höjer V skatt på kapital med 48,2 miljarder.

Läs även: Budgeten: LO ser inget behov av höjda skatter

Efter att Vänsterpartiet påstått att Januariavtalet skulle ha inneburit en överenskommelse om att avveckla hyresregleringen finns det anledning att granska sådana här påståenden om fakta litet närmare. Hyrespåståendet var ju felaktigt men i stort sett motsades det varken av media eller av Socialdemokraterna/Centerpartiet. Vi kan därför inte utgå från att påståendet om de svenska kapitalskatterna kommer att ifrågasättas i debatten.

Jag letade därför upp en undersökning gjord av konsultföretaget Skeppsbron Skatter för ett par år sedan på uppdrag av Svenskt Näringsliv. Där undersökte man kapitalskatternas höjd i 15 för Sverige viktiga OECD-länder. Utöver Sverige omfattar kartläggningen följande länder: Belgien, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Irland, Italien, Kanada, Nederländerna, Norge, Polen, Spanien, Storbritannien, Tyskland och USA. Bland dessa länder finns Sveriges stora handelspartners, såsom USA, Tyskland, Storbritannien och Norge.

Läs även: Nima Sanandaji: Bidragsfusket måste stävjas och skatterna sänkas

Slutsatsen om skatterna på aktieutdelningar lyder:

Sverige har den överlägset högsta toppskattesatsen för ägare av bolag. Detta eftersom de svenska reglerna för beskattning av fåmansbolag (onoterade bolag som ägs av ett fåtal personer) i många fall är progressiv. Det innebär att utdelningar och vinster från den typen av företag som är de viktigaste för entreprenörskap, jobbtillväxt och innovation, har den allra högsta potentiella beskattningen.

Vidare skriver man:

När det kommer till kapitalvinster är Sverige sämst i klassen bland de jämförda länderna. Avståndet till de andra är stort och Sveriges högsta skattesats är inte långt från två gånger det internationella genomsnittet. Även vad gäller kapitalvinster har flera stora länder regler som medger skattefrihet, t.ex. Storbritannien, Kanada och Irland.

Läs även: Nordling: Utsläppsrätter och koldioxidskatter är två olika saker

Att Sveriges kapitalskatter bara skulle vara hälften så höga som snittet i OECD-länderna måste därför vara en osanning som Vänsterpartiet för fram för att driva Socialdemokraterna åt vänster eller för att åtminstone få Vänsterpartiet att framstå som det verkligt kapitalägarfientliga partiet i Sverige.

Danne Nordling
Nationalekonom och fri debattör

Danne Nordling

Nationalekonom och fri debattör