Facebook noscript imageNorell: Framtidens krig är redan här
Magnus Norell
Krönikörer
Norell: Framtidens krig är redan här
Drönare blir allt viktigare i modern krigföring. Foto: Fg Off Owen Cheverton/RAF (Open Government License version 1.0) / Gustav Mårtensson
Drönare blir allt viktigare i modern krigföring. Foto: Fg Off Owen Cheverton/RAF (Open Government License version 1.0) / Gustav Mårtensson

Tekniken för informationsinhämtning och militära operationer med hjälp av drönare går framåt med stormsteg. Magnus Norell analyserar majkriget mellan Hamas och Israel, och höjer ett varningens finger inför framtiden.

En av de mer intressanta aspekterna av Israels krig med Hamas i maj i år var användandet av drönare. Israel hör till de länder som kommit längts med att utnyttja drönartekniken, både för rent civila och för militära ändamål. I det senaste Gazakriget användes de i större utsträckning än tidigare.

I juli hölls så en övning i Israel med drönare med internationell medverkan från länder där denna teknik snabbt utvecklas. Övningen leddes av det israeliska flygvapnet som skaffat sig en tätposition i drönarteknik för militära ändamål.

Läs även: Paul Widen: Varken Israel och Hamas är de verkliga förlorarna efter vapenvilan

Den stora fördelen med drönare (som styrs direkt från marken eller från flyg/helikoptrar i närområdet) är att de både kan ta fram underrättelser i realtid och användas som flygande eldplattformar, beroende på modell. I ett tättbefolkat område som Gaza där Hamas (och andra terrorgrupper) utnyttjar civila strukturer för att placera avskjutningsramper för sina missiler, är det av stor vikt att snabbt kunna hitta dessa ramper och förstöra dem direkt. Den tekniken kan också avsevärt förbättra möjligheten att förhindra civila förluster. Detta märktes också på förlustsiffrorna som för palestinska icke-kombattanter var betydligt mindre denna gång än vid striderna 2014 (den senaste gången konflikten blev så het att det ledde till stridigheter).

Läs även: Norell: Varför började Hamas krig just nu?

Under de 11 dagar i maj som kriget rasade flög israeliska drönare drygt 6 000 timmar sammanlagt i 643 uppdrag. Över södra Gaza var delar av området mer eller mindre permanent övervakat av drönare, vilket försvårade Hamas möjligheter att skjuta raketer och komma undan. Flera av dessa uppdrag utgjordes dessutom av s.k. ”svärmar” där flera tiotal drönare användes samtidigt för att hitta och förstöra avskjutningsramper för Hamas raketer. Israels militära underrättelsetjänst kallade också kriget för det första AI-kriget i historien.

Rent tekniskt kan hundratals drönare användas i sådana ”svärmar”, och majkriget gav en försmak av vad som kan komma att bli en betydligt mer integrerad del av framtidens krig. Det här innebär också en större osäkerhet eftersom denna teknik, som i början endast var tillgänglig för avancerade industriländers försvarsmakter, nu är tämligen enkel att utnyttja för terrorgrupper och andra kriminella. Hamas själva försöker utveckla tekniken och i början av kriget sköt Israel ner drönare från Hamas. Ett mer känt exempel från tidigare i år var när delar av Saudiarabiens oljeproducerande strukturer attackerades av både drönare och missiler (Iran beskylldes för den attacken).

Läs även: Israel och Hamas är ingen svartvit fråga

Trenden pekar således mot en fortsatt utveckling av AI-teknik där drönare används alltmer och för många olika uppgifter. Att den tekniken också blir alltmer tillgänglig för en större allmänhet bör leda till eftertanke om hur den kan komma att användas framöver.

Magnus Norell
Adjunct scholar vid The Washington Institute och Senior policy advisor vid European Foundation for Democracy (EFD) i Bryssel.

Magnus Norell

Adjunct scholar vid The Washington Institute och Senior policy advisor vid European Foundation for Democracy (EFD) i Bryssel.