Facebook noscript imageSandström: Vänstern vill planera västvärlden till döds
Torsten Sandström
Krönikörer
Sandström: Vänstern vill planera västvärlden till döds
Staten och planeringen är inte lösningen på alla problem. Foto: Ofer Maimon Gralvik
Staten och planeringen är inte lösningen på alla problem. Foto: Ofer Maimon Gralvik

Staten kan lösa få problem, men skapa åtskilliga. Västs formel för lyckade samhällen bygger på individernas, företagens och familjernas frihet att själva styra och ställa – och ibland misslyckas. Den allting planerande offentligheten som allt fler ropar på för hjälp, presterar dåliga lösningar och skapar kostsamma byråkratier och resignerade människor, skriver Torsten Sandström.

Vänsterns partier gillar att stat och kommun ökar sin makt och att allt fler beslut överlämnas i det offentligas händer. Förvisso kräver ett komplext samhälle ingrepp från det allmännas sida. Men bara viljan och vanan att ständigt ropa på lagstiftning och fler beslut från politiker är oroande. För att inte tala om ord som hyllar ”det starka samhället”.

Läs även: Lidström: Sverige borde införa fri åsiktsbildning

Basen i den västerländska samhällsformen är nämligen individer, familjer och företag som själva har frihet att styra och ställa. Så har det varit i nästan två hundra år. Det gäller därför att i grunden främja det enskilda initiativet och låta kreativa personer och bolag verka för ökad frihet. För individen och familjerna gäller det att träna förmågan att själva vilja och våga – inte bara att vänta på att det offentliga ska ta initiativet. Samt att kunna misslyckas då ett hoppingivande projekt tyvärr kapsejsar. För samhälle och företag är nämligen enskildas ständiga kamp för bättre lösningar, ökad lönsamhet och vidgad konkurrens superviktig. På så vis blir socialisternas driv efter ökad offentlig makt faktiskt något kontraproduktivt och ytterst en samhällsfara.

Faran ligger dels i att människor resignerar och ropar på samhällets hjälp med allting, något vi alltså redan ser varenda dag nuförtiden. Lika stor är risken att samhällets beslut blir ineffektiva, dåligt genomtänkta och framför allt ekonomisk kostsamma. Om någon sanning bevisats av historiens lopp så är det att omfattande offentlig planering är djupt skadlig för ett samhälle och får förkvävande verkningar på kultur, enskilda initiativ och fria beslut.

Läs även: Lidström: Att vända det svenska förfallet

Man skulle år 2022 tro att politiker i västerlandet hade insett planekonomiernas dysfunktioner. Sovjetsamhällets undergång är ju ett exempel som i sin tydlighet är brutal. Kinas relativa välfärd – men stenhårda förtryck – är ett tecken på att man accepterat en kapitalistisk produktionsapparat men förkastat friheten.

Detta har inte vänsterns anhängare förstått. För dem är egentligen fortfarande ord som ”privat” eller ”vinster” röda skynken. Tilltron till lagstiftning, planering och mängder av offentliga beslut förblir tyvärr oförminskad. Dessutom ser vi en tydlig och oroväckande utveckling mot styrd planering inom EU. Vidare gör FN anspråk på att vilja styra inte bara jordklotets väder, utan också dess klimat.

Liknande strävanden efter makt syns sedan länge inom socialdemokratins Sverige. Enligt min mening är det fråga om synnerligen allvarliga tecken. Alltför enkla budskap om planerad ordning vinner dagligen terräng i vårt land. I förlängningen ser den klarsynte tyvärr frihetens dödsryckningar. Samtidigt nödgas vi beskåda hur arméer av byråkrater tågar in i privatlivet och styr och ställer över företagande, familjerätt och äganderätt. Det sker faktiskt redan nu med Barnkonventionen och Miljöbalken som tydliga verktyg.

Självklart är min text tillspetsad. Men själva kärnan är sann och visar att det finns ett hot mot det öppna och fria samhälle som jag och många andra vurmar för, just den samhällstyp som hittills har skapat välstånd och välfärd. Den tilltagande planeringen hotar att skapa ofria människor, att plundra företag och att bygga ett samhälle och en kultur som planeras av socialismens byråkrater. Som sagt är FN:s återkommande och flummiga skräckscenarier avseende planetens uppvärmning en del i detta scenario. Dessa utgör en plattform för omfattande planering och en bas för synnerligen kostnadskrävande satsningar på tämligen lös grund.

Läs även: Gustavsson: En konservativ miljö- och klimatpolitik

Alltså ser vi ett skrämmande samhälle där alla marscherar i samma takt – och där kritiska visselblåsare hånas. Det är givetvis inte rätt väg att bygga demokrati. Det är tvärtom den återvändsgränd som socialismen anvisar. Min oro rör en stegvis inskränkning av av människors initiativförmåga. ”When will they ever learn?” sjöngs det på 1960-talet. Sextio år senare är frågan fortfarande befogad.

Torsten Sandström

Professor emeritus i civilrätt vid Lunds universitet och upphovsman till Anti-PK-bloggen.