Facebook noscript imageSjunnesson: Ett farväl till den Sverigevänliga rörelsen
Jan Sjunnesson
Krönikörer
Sjunnesson: Ett farväl till den Sverigevänliga rörelsen
Jan Sjunnesson återgår till den traditionella högern. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Jan Sjunnesson återgår till den traditionella högern. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Från frihetlig socialism till marknadsekonomisk insikt kom jag att spendera ett decennium som Sverigevän, då migrationsfrågan var en nödvändig prioritet. Målet är nått, den nya regeringen kommer att åtgärda migrationspolitiken, och det är tid för mig att återgå till den traditionella högern, skriver Jan Sjunnesson.

Uppdraget som Sverigevän är slutfört och jag kan återgå till högern.

För tio år sedan började jag kritisera invandringspolitiken, först i Bonnierägda Newsmill, sedan i SD:s Samtiden som redaktör och vidare till Avpixlat och Swebbtv. Hela tiden visste jag att invandringen visserligen måste prioriteras i debatten men att andra mer generella välfärdsfrågor måste diskuteras vid ett senare tillfälle.

Läs även: Hjort: Sluta tramsa om fascism

Jag hade kommit från den frihetliga vänstern, men hade förstått runt år 2000 av Feldts kanslihushöger, Patrik Engellaus Den Nya Välfärden, Timbro, Ratio, IFN och inte minst Moderna Tider som jag läst ivrigt sedan 1990-talet, att Sverige var överbyråkratiserat, korporativt styrt, företagsfientligt och i behov av massiva frihetliga och marknadsliberala reformer. Inte SD:s politik precis.

Jag lade dock dessa traditionella marknadsliberala högersympatier på hyllan. Innan dess hann jag dock skriva och ge ut boken The Swedish Story 2013, där invandring visserligen nämns på några sidor, men i övrigt är grund för ett mer traditionellt högerprogram. Jag ville att Sverige skulle bli ett mer normalt västland, inte extremt. Mera som Schweiz.

Men sedan ägnade jag ett decennium åt att verka i den Sverigevänliga rörelsen. Jag anordnade Pride-jippon i förorter och stod i Nya Tiders utskällda bokstånd på Bokmässan 2016, men jag visste hela tiden att denna aktivism var tillfällig. Snart skulle borgerligheten inse att invandringen inte gick att komma ifrån och att SD faktiskt gick att tala med. Så blev det.

Jag förlorade mina vänner och bekanta i Uppsala, delar av släkten, men fick nya över hela landet när jag reste runt och agiterade. En gammal Uppsalavän skrev 2015:

”Hej Sjunne-gubben, Vad håller du på med egentligen? Och då menar jag verkligen …. egentligen. Jag fäller en tår. /U”

Läs även: Ahmed: Rashatet mot vita måste upphöra

En annan vän sedan gymnasietiden i Uppsala på 1970-talet, numera professor i kulturgeografi, skrev på DN-debatt i augusti att ”Svenskfödda med god ekonomi har vunnit mest på stor invandring” vilket knappast visar på någon insikt i vad massinvandringen gjort med landet.

Därmed sällar han sig till den oinformerade ängsliga majoritet i Saco som sätter kriminalpolitik och invandring lägre än sjukvård, skola och miljö. De mest välutbildade är de mest verklighetsfrånvända.

Att gå tillbaka till borgerligheten och etablerade sammanhang idag kommer att bli en märklig resa och jag gör den via Medborgerlig Samling, det enda parti som har kunnat både ha en restriktiv syn på migration och en ansvarsfull ekonomisk politik.

Läs även: Brinkemo: Att se en ko i ögonen är att se villkoren för vår överlevnad

Fyrklövern som nu tar över kommer att ta itu med invandringen, det är uppenbart, men kommer inte att göra mycket åt det välfärdsindustriella komplexet (Engellaus term). Där krävs en höger på riktigt.

Jan Sjunnesson

Jan Sjunneson är författare och folkbildare, filosofie magister i filosofi och i pedagogik.