I sin ständiga jakt på något eller någon att skylla egna politiska haverier på har regeringen nu hittat en optimal syndabock: Rysslands diktator Vladimir Putin.
Elpriserna rusar. Dieselpriset rusar. Bensinpriset rusar. Och regeringen tror sig ha hittat en perfekt syndabock: den vedervärdige mannen i Kreml – Rysslands diktator Vladimir Putin.
“Vi har sett att det blivit Putinpris på våra drivmedel. Det kostar ju 25 spänn att köpa en liter diesel”, sade näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) till Rapport i SVT på måndagskvällen, och lyckades med konststycket att låta såväl smått förvånad som aningen uppbragt.
“Vi ser redan Putinpriser vid pump”, kom det som ett eko från finansminister Mikael Damberg (S).
Putinpriser? Nej, kalla det för vad det är: sossepriser.
Det är inte Putin som bestämt att skatten på drivmedel, plus momsen på denna skatt, ska utgöra 60 procent av literpriset för bensinen och 40 procent av dieselpriset.
Det är inte Putin som tvingat fram reduktionsplikten, som innebär att bensin och diesel gradvis ska späs ut med dyrare biodrivmedel, utan svenska politiker. Däremot innebär Putins krig med all sannolikhet att Socialdemokraterna kan nå sitt mål att pressa upp dieselpriset till 30 kronor litern betydligt snabbare än 2030. Vem vet, kanske redan om några veckor?
Läs även: Elpriserna 30–45 procent lägre i södra Sverige om kärnkraft inte hade lagts ner
Det är inte Putin som tvingat Socialdemokraterna att i fråga efter fråga lägga sig platt för Miljöpartiet.
Det är inte Putin som ligger bakom att fullt fungerande kärnkraftsreaktorer med 10–15 års återstående livslängd eller mer stängts ner. Det är den helt avsiktliga följden av rödgrön politik.
De rödgröna partierna har drivit på för att göra kärnkraft olönsam, bland annat med hjälp av en gradvis höjd effektskatt.
Efter valet 2014 garanterade Miljöpartiets dåvarande språkrör Åsa Romson att partiets löfte i valrörelsen om att stänga två reaktorer under mandatperioden skulle “uppnås med råge”.
När Socialdemokraterna tog in Miljöpartiet i regeringen innebar det även att statliga Vattenfalls planer på att bygga ny kärnkraft skrotades. För att vara helt säkra på att gamla kärnkraftsreaktorer inte skulle ersättas av nya gjorde den rödgröna regeringen från 2014 och framåt väldigt klart även för andra eventuella investerare att kärnkraft inte har en framtid i Sverige.
Den sista av de två reaktorerna i Barsebäck, mellan Malmö och Landskrona, stängdes för gott 2005. Två av tre reaktorer vid kärnkraftverket i Oskarshamn stängdes 2015 och 2017. Några år senare, 2019 respektive 2020, stängdes två av tre reaktorer vid Ringhals utanför Varberg.
Om Ringhals 1 och 2 fortfarande varit i drift hade elpriserna i de två södra elområdena kunnat vara 30–45 procent lägre under hösten 2021, enligt en beräkning av forskningsinstitutet Energiforsk.
Läs även: Nu får de höga elpriserna konsekvenser – inflationen ökar snabbare
Merparten av alla kärnkraftsreaktorer i södra Sverige har lagts ner, utan att ansvariga politiker först sett till att elen därifrån kunnat ersättas av el från andra energislag. Samtidigt som det inte heller funnits tillräcklig kapacitet att överföra el från norra till södra Sverige. Inte så konstigt då att det uppstått helt orimliga skillnader i elpris inom landet.
Bristen på konsekvensanalys har varit monumental.
I södra Sverige kostade elen som mest 7:74 kronor per kilowattimme under tisdagsmorgonens höglasttimmar. Snittpriset under dagen låg på 2:93 kronor. I de två nordliga elområdena låg tisdagens dagssnitt på 20 öre per kilowattimme.
Att planerbar kärnkraft ersatts av nyckfull vindkraft har sina konsekvenser.
“Så fort det slutar blåsa blir det superdyrt”, säger Björn Björnson, elexpert på Godel, till nyhetsbyrån TT.
Så här kan det inte få fortsätta.
Putinpriser? Regeringen hoppas kanske att alla redan glömt att detta började långt innan den ryska invasionen av Ukraina. Elpriser på 4–5 kronor per kilowattimme var inget ovanligt mot slutet av förra året. 2021 års elpristopp inträffade den 6 december, 6:46 kronor.
Det behövs ingen Putin för att skapa kaos i svensk energiförsörjning. Det räcker mer än väl med Miljöpartiet och Socialdemokraterna i oskön förening.
Läs även: Skogkär: Regeringens magiska energilösning