Facebook noscript imageSkogkär: Radions förvanskade citat fick hatet att flöda
Mats Skogkär
Ledare
Skogkär: Radions förvanskade citat fick hatet att flöda
Cilla Benkö, VD för Sveriges Radio, har ett förtroendeproblem att hantera. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Cilla Benkö, VD för Sveriges Radio, har ett förtroendeproblem att hantera. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Sveriges Radio kan i längden inte hålla på att utreda och därefter fria sig själv utan att tappa allmänhetens förtroende.

Direkta dödshot mot Kristdemokraternas ordförande Ebba Busch. Förhoppningar om att Ryssland ska invadera och “avnazifiera” Sverige. Antisemitism. Kvinnohat. Förakt för den svenska demokratin.

Bulletins Luai Ahmed gick igenom kommentarsfälten på den populära arabiska nyhetssajten Alkompis efter Sveriges Radios, SR, omtalade förvanskningar av KD-ledarens uttalanden och ovanstående är en del av vad han fann.

I vilken utsträckning dessa röster är representativa för alla hundratusentals invandrare med muslimsk bakgrund i Sverige är inte lätt att veta. Men det finns numera ett parti, Nyans, som gjort den förmodligen korrekta bedömningen att dessa stämningar är tillräckligt utbredda för att kunna omsättas i röster och därmed i politiskt inflytande. Om inte i höstens val så om fyra år.

Kommentarerna ger också en antydan om vilka konsekvenserna kan bli av Sveriges Radios publicistiska haveri. Påståenden helt gripna ur luften, förmedlade av SR:s somaliska redaktion, om att Ebba Busch anklagat polisen för att den inte dödat “många muslimer” under påskhelgens korankravaller, är ingen liten sak.

De förklaringar som getts från de ansvariga på Sveriges Radio imponerar inte. SR hävdar att det inte funnits någon systematik i felen. Ändå har samtliga “felöversättningar” varit till Ebba Buschs nackdel. Det ser onekligen systematiskt ut. SR gick också igenom andra, tidigare inslag. I ett inslag på somaliska uppgavs felaktigt att en majoritet av alla barn som omhändertas är utlandsfödda. Ett inslag på tigrinja där kritik framfördes mot socialtjänsten ansågs så undermåligt att det avpublicerades. Två inslag räcker inte långt för att bevisa systematik, men det kan konstateras att felaktigheterna i båda fallen passar in i den påverkanskampanj som islamistiska grupper bedriver mot den svenska socialtjänsten.

Enligt Sveriges Radio beror förvanskningarna i varje enskilt fall på helt oavsiktliga misstag orsakade av faktorer som bristande rutiner, underdimensionerad arbetsledning och stress.

Åtgärderna blir därefter: personalförstärkningar, utbildningsinsatser och översyn av rutinerna.

Läs även: Skogkär: Sveriges Radio klipper till – nu också på arabiska

Ungefär samma sak sades efter skandalen förra året, då stiftelsen Doku avslöjade att en reporter på Ekot inlett en relation med en person som Säpo bedömde som en säkerhetsrisk. Detta skedde under tiden som reportern gjorde en serie kritiska inslag för Ekot om rättssäkerheten för personer som anses vara säkerhetsrisker.

Svaret från Ekochefen Klas Wolf-Watz blev den gången att “tillsätta en expertgrupp med uppdrag att dels ta fram tydligare rutiner, dels öka den interna kunskapen” inom organisationen.

Den högsta ansvariga på Sveriges Radio, Cilla Benkö, hukar på sitt VD-kontor. Men för ett år sedan, i samband med ovannämnda händelse, drog hon ut till försvar för sitt fögderi. “För mig är det rent principiellt helt uteslutet att medverka till något slag av extern utredning av våra redaktionella processer”, slog Benkö fast i en debattartikel i Svenska Dagbladet. Hon hänvisade till att det finns grundlagsskydd för alla som lämnar uppgifter till Ekots journalister.

Hur detta källskydd hotas rent konkret av utomstående granskning, i detta fall eller generellt, förklarade Benkö inte.

Det är svårt att se hur en systematisk genomgång av allt som publicerats av Radio Sweden på vissa minoritetsspråk under en avgränsad tid skulle hota källskyddet.

Just nu diskuteras om en särskild granskningskommission ska tillsättas med anledning av påskhelgens korankravaller. Den utredning, ledd av en utomstående ordförande polisen själv beslutat tillsätta, anses av oppositionspartierna i riksdagen vara otillräcklig.

Nu är Sveriges Radio förvisso ingen myndighet men i likhet med Polisen är SR beroende av allmänhetens förtroende. Detta förtroende beror mindre på att vara felfri och aldrig begå misstag – en omöjlighet – än på hur de fel hanteras som oundvikligen kommer att begås.

Att utreda för att sedan fria sig själv är inget bra sätt att skapa förtroende. Inte för Polisen, inte för Sveriges Radio.

Läs även: Skogkär: Sveriges Radio får ditt våldskapital att växa

Mats Skogkär

Utbildad vid Journalisthögskolan i Göteborg. Reporter på TT Nyhetsbyrån i 15 år. Ledarskribent på Sydsvenskan i 15 år.

mats@bulletin.nu