Socialdemokraterna uppmanar Jamal El-Haj att lämna sin plats i riksdagen. Men kanske väntar en ny karriär för El-Haj – som islamistpartiet Nyans första riksdagsledamot.
Till sist tog Magdalena Andersson och Socialdemokraternas partiledning sin hand från Jamal El-Haj. Förtroendet är förbrukat och han uppmanas nu att lämna sin plats i riksdagen. Beskedet gavs av Niklas Karlsson, ordförande i Socialdemokraternas Skånedistrikt. Enligt honom fattades beslutet vid ett möte med distriktets verkställande utskott på fredagen.
“Hans agerande har skadat Socialdemokraterna då han vid flera tillfällen satt sina egna intressen före partiets”, förklarade Karlsson på en pressträff.
Att det är distriktet som tagit det formella beslutet – efter “en samlad bedömning” – får ses som ett sätt att skydda partiets ledning och ordförande Andersson. Hon har vid flera tillfällen – och helt uppenbart mot bättre vetande – gått i god för att El-Haj ägnat sitt politiska liv åt att bekämpa terroristorganisationen Hamas. En kamp som trots sin påstådda intensitet inte avsatt några påtagliga spår i offentligheten.
Tvärtom har El-Haj snarare haft en osviklig förmåga att dyka upp i sammanhang och med personer som kan kopplas till Hamas, senast i samband med den omtalade palestinska konferensen i Malmö i maj. Deltagandet där blev också början till slutet på El-Hajs politiska karriär – i alla fall i Socialdemokraterna.
Läs även: Skogkär: Andersson skyddar El-Haj och medierna skyddar Andersson
För det ska inte uteslutas att en ny karriär väntar, i islamistpartiet Nyans, vars ordförande Mikail Yüksel tidigare försökt värva El-Haj. Efter fredagens besked reagerade Yüksel snabbt. På X riktade han sig direkt till El-Haj och uppmanade honom att inte lämna sin plats i riksdagen:
“Partiet Nyans är redo att ta emot dig med öppna armar. Du kan representera oss i riksdagen.”
Kanske får Nyans redan i nästa vecka sin första riksdagsledamot. El-Hajs svar på Yüksels tidigare lockrop var nej tack. Men nu har saken kommit i ett annat läge. Och Nyans är ett sammanhang som borde passa Malmöpolitikern bättre än Socialdemokraterna.
El-Haj har varit en röstmagnet för Socialdemokraterna i Malmö. Han åtnjuter uppenbarligen ett stort förtroende bland muslimska väljare. I valet 2018 var El-Haj med 3 360 röster den klart mest personkryssade socialdemokraten i valkretsen Malmö kommun. I valet 2022 gick det sämre, men med 1 417 kryss var El-Haj ändå den socialdemokrat som fick näst flest personröster i sin valkrets och den femte mest kryssade S-politikern i Skånes samtliga fyra riksdagsvalkretsar.
Magdalena Andersson må beskriva El-Haj som en klassisk socialdemokratisk “fackföreningskille”, men själv ser han sig i första hand som palestinier. Det var därför han gick på Palestinakonferensen trots att partiledningen uppmanat honom att hålla sig därifrån.
“Det här handlar om min identitet, om mitt dna, om min familjs existens. Att inte delta hade varit att svika mig själv, min familj och hela det palestinska folket”, sade El-Haj i en intervju med DN.
På fredagen kunde Sofie Löwenmark från Doku Publicister, som bedriver granskande journalistik om den islamistiska miljön i Sverige, dessutom avslöja att El-Haj 2017 försökte påverka Migrationsverket att ge uppehållstillstånd till en egyptisk imam, Ata Elsayed, som två år tidigare föreläst tillsammans med två salafistpredikanter i en extremistkopplad skånsk moské.
I ett telefonsamtal till en handläggare på myndigheten försäkrade El-Haj att imamen var en utmärkt man med föredömliga åsikter vars måttfulla predikningar för svenska muslimer var till stort gagn för landet. Om imamen inte skulle få stanna vore det “en förlust för Sverige”, förklarade El-Haj.
El-Hajs ingripande till förmån för Ata Elsayed – som anser att Allahs bud står över svensk lag, som beundrar Muslimska brödraskapets tidigare andlige ledare Yusuf al-Qaradawi, som anser att kvinnans främsta uppgift i ett äktenskap är att sköta hushållssysslor och ta hand om barnen – är svår att förena med klassisk socialdemokrati.
Affären El-Haj kastar också en skugga över Magdalena Anderssons ledarskap. Medan Jamal El-Haj teg och vägrade ställa upp på intervjuer pratade Magdalena Andersson desto mer. Hon trasslade in sig i uppenbara lögner. Hon ställde sig bakom El-Hajs förtalsanmälan mot den moderate riksdagsledamoten Fredrik Kärrholm som kallat El-Haj en säkerhetsrisk. Anderssons agerande gjorde ingenting bättre, tvärtom.
“Tala sanning, även när det kostar på” – det var ett av Magdalena Anderssons råd till studenterna när hon nyligen höll en öppen föreläsning på Luleå Tekniska Universitet. Det rådet borde hon själv ha följt. Jamal El-Haj också.
Läs även: Skogkär: Magdalena Andersson ljuger gång på gång på gång