Facebook noscript imageTrots positiva jobbsiffror – långtidsarbetslösheten ökar stadigt
Fokus
Trots positiva jobbsiffror – långtidsarbetslösheten ökar stadigt
Arbetslösheten minskar totalt, men att långtidsarbetslösheten ökar är mycket allvarligt, menar forskare och expert. Foto: Sören Andersson (t.v.), pressbild (t.h).
Arbetslösheten minskar totalt, men att långtidsarbetslösheten ökar är mycket allvarligt, menar forskare och expert. Foto: Sören Andersson (t.v.), pressbild (t.h).

Att den totala arbetslösheten minskar just nu är glädjande, men väntat. Det allvarliga är att långtidsarbetslösheten växer – och tenderar att bita sig fast på konstant höga nivåer. Framför allt för lågutbildade och utrikes födda. Det menar professor Sven-Olov Daunfeldt och arbetsmarknadsexperten, numera riksdagskandidaten, Edward Hamilton (M).
– Ungefär hälften av samtliga inskrivna är födda i utomeuropeiska länder, säger Hamilton.

Arbetsförmedlingen släppte på onsdagen, den 11 augusti, nya arbetslöshetssiffror för Sverige. Där framgår att arbetslösheten nu minskar i alla län. Drygt 400 000 personer är inskrivna som arbetslösa, vilket är närmare 70 000 färre personer jämfört med samma månad förra året.

Men minskningen av arbetslösa berör framför allt de personer som har stått nära arbetsmarknaden, till exempel de som hade jobb före pandemin. Långtidsarbetslösheten däremot – den för Sverige mer kostsamma och allvarliga arbetslösheten – ökade i stället.

25 000 fler i långtidsarbetslöshet

Arbetslösa som har varit utan arbete i tolv månader eller mer har ökat med hela 25 000 personer sedan förra året. ”En stor del av de inskrivna arbetslösa med långa tider utan arbete är födda i ett land utanför Europa”, skriver Arbetsförmedlingen vidare på sin hemsida.

Enligt Sven-Olov Daunfeldt, professor i nationalekonomi vid Handelns Forskningsinstitut, är en total arbetslöshetsminskning efter en kris väntad. Men att ökningen av långtidsarbetslösheten är en större och väsentligt allvarligare nyhet.

– Nu ser vi hur pandemin, förhoppningsvis, klingar av. Det vore konstigt om inte människor kom tillbaka till arbete i bland annat restaurang- och hotellnäringen. Men det handlar i huvudsak om människor som redan innan hade jobb, eller hade goda möjligheter att få ett jobb, säger Sven-Olov Daunfeldt.

Värst för utomeuropesiskt födda

Långtidsarbetslösheten är den svåra nöten att knäcka, menar han, och är den som riskerar att cementera grupper av människor i utanförskap – framför allt lågutbildade och utomeuropeiska invandrare.

– Forskningen visar på två saker som är extra alarmerande för svenskt vidkommande. Kriser leder alltid till att öka glappet mellan insiders och outsiders på arbetsmarknaden – och detta glapp har en benägenhet att bita sig kvar, och till och med öka, efter kriser, säger han.

Sven-Olov Daunfeldt ser den ökade andelen långtidsarbetslösa som nu visar sig i Arbetsförmedlingens statistik som ett mycket oroande tecken. Det andra problemet handlar om individens möjlighet att komma tillbaka efter långvarig arbetslöshet.

Kan leda till permanent utanförskap

– Det andra som oroar är att långa perioder i arbetslöshet kan för individen lätt leda till att du hamnar permanent utanför arbetsmarknaden. Den parametern måste man kolla extra noga, samt vilka grupper som drabbas. Om det är lågutbildade och utrikes födda så är det ännu mer alarmerande, eftersom det spär på integrationsproblemen, säger Sven Olov Daunfeldt.

Edward Hamilton är i dag riksdagsledamot för Moderaterna men har tidigare arbetat flera år som arbetsmarknadsexpert på Svenskt Näringsliv. Han är mycket oroad över utvecklingen.

Skulle bli bäst i EU – hamnade bland de sämsta

– När Stefan Löfven tillträdde som statsminister lovade han att Sverige skulle nå lägst arbetslöshet i EU. När Eurostats siffror kom för några veckor sedan noterade vi att vi tillhör de EU-länder med den allra högsta arbetslösheten, säger han.

Han pekar också på den stora grupp av långtidsarbetslösa som nu ökar och pekar på problemen i sitt eget valdistrikt, Stockholm.

– Det är 40 000 inskrivna arbetslösa i Stockholms stad. Ungefär hälften av dem är långtidsarbetslösa. Och dessutom, ungefär hälften av samtliga inskrivna är födda i utomeuropeiska länder, säger Edward Hamilton.

Han menar vidare att regeringen ideligen har siktat fel när det gäller att komma tillrätta med arbetslösheten – och därmed integrationen.

”Paradprojekten blev luftslott”

– Morgan Johansson har under hela sommaren talat sig varm om att han vill bekämpa grogrunden till kriminalitet och utanförskap. Om man menar allvar med det så måste man inse att arbetslösheten är en av de stora orsakerna till dessa problem.

Regeringen har hittills bara levererat verkningslösa och i många fall extremt dyra arbetsmarknadsåtgärder, menar Edward Hamilton.

– Deras paradprojekt har varit rena luftslott och de flesta har fått läggas ner, som traineejobben och snabbspåret som blev fiaskon. Extratjänsterna finns tyvärr fortfarande kvar, hela 12 000 jobb. Men de är extremt dyra då de subventioneras med över hundra procent av staten och endast i ett fåtal fall har lett vidare till riktiga jobb, säger Edward Hamilton.

Läs även: Nattsvart framtid för asylinvandrare på svenska arbetsmarknaden

Läs även: Inga skäl att tjoa över arbesmarknaden, Nordmark (S)

Läs även: Rödgröna vill dölja nyanlädas arbetslöshet

Henrik Sjögren

Reporter.